ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 26 Φλεβάρη 2009
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Απειθαρχία στις αντιασφαλιστικές αποφάσεις της ΕΕ

Δήλωση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, σχετικά με την επικείμενη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για το Ασφαλιστικό των δημοσίων υπαλλήλων

Σε απειθαρχία σε όλες τις επιλογές της ΕΕ, μεταξύ των οποίων είναι και η εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης γυναικών και αντρών στο Δημόσιο, κάλεσε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, μετά τη συνάντηση με το Συντονιστικό των εργαζομένων στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι». Η Αλ. Παπαρήγα δήλωσε: «Απειθαρχία στις αποφάσεις του ευρωδικαστηρίου και σε όλες τις επιλογές της ΕΕ. Η διαφορά των 5 χρόνων στη συνταξιοδότηση ανδρών και γυναικών είναι ανάγκη να υπάρχει και εξαιτίας των σκληρών συνθηκών ζωής και δουλειάς που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες, αλλά, αν θέλετε, σε ένα βαθμό έχει να κάνει και με ειδικούς βιολογικούς λόγους, τη μητρότητα κλπ. Oσο η γυναίκα σηκώνει δυσβάσταχτα βάρη πρέπει να υπάρχει και αυτή η θετική διάκριση. Να μην εφαρμοστεί η απόφαση».

Υπενθυμίζεται ότι στις 26 Μάρτη αναμένεται να εκδοθεί η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, ύστερα από την εκδίκαση σχετικής προσφυγής της Κομισιόν κατά της Ελλάδας, στα μέσα του περασμένου Δεκέμβρη. Η Κομισιόν απαιτεί να εξισωθούν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης γυναικών και αντρών στο Ελληνικό Δημόσιο, ισχυριζόμενη ότι η Aσφάλιση των δημοσίων υπαλλήλων δεν έχει κοινωνικό αλλά επαγγελματικό χαρακτήρα. Ουσιαστικά, ζητά την ιδιωτικοποίηση της Kοινωνικής Aσφάλισης για τους 500.000 και πλέον δημόσιους υπαλλήλους, που σαν άμεσο αποτέλεσμα θα έχει την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης των γυναικών εργαζομένων στο Δημόσιο, με δεδομένη και τη γενικότερη κατεύθυνση τόσο της ΕΕ, όσο και της αντιασφαλιστικής πολιτικής που χρόνια τώρα εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.

ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ
Ενίσχυση του ΠΑΜΕ για επιθετικούς αγώνες

Η χτεσινή κινητοποίηση επιβεβαίωσε ότι υπάρχει το έδαφος ακόμα πιο αποφασιστικά να οργανωθεί η πάλη με αιτήματα αντίστοιχα των σύγχρονων αναγκών των εργαζομένων στο Δημόσιο

Από τη χτεσινή απεργιακή συγκέντρωση και πορεία των ταξικών δυνάμεων
Από τη χτεσινή απεργιακή συγκέντρωση και πορεία των ταξικών δυνάμεων
Την ανάγκη, αλλά και το σοβαρό έδαφος που υπάρχει, ώστε να ενταθούν οι προσπάθειες και οι πρωτοβουλίες για την αποτελεσματικότερη οργάνωση της πάλης με επιθετικά αιτήματα, ενάντια στην αντεργατική στρατηγική του κεφαλαίου, συνολικά της εργοδοσίας στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, ανέδειξε η χτεσινή πανελλαδική απεργία στο Δημόσιο και οι απεργιακές συγκεντρώσεις που οργάνωσαν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ. Στην αιχμή του απεργιακού αγώνα βρέθηκαν τα τεράστια οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το Ταμείο Πρόνοιας και ο ΟΠΑΔ, εξαιτίας της διαχρονικής υποχρηματοδότησης από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και τη συνολικότερη αντιασφαλιστική πολιτική των κυβερνήσεων του δικομματισμού.

Στην Αθήνα, η συγκέντρωση έγινε στην πλατεία Κάνιγγος με τη συμμετοχή εκπαιδευτικών, εργαζομένων από την Υγεία, τους ΟΤΑ και άλλους τομείς. Ο Γιώργος Καταχανάς, στέλεχος του ΠΑΜΕ στους ΟΤΑ, μιλώντας στη συγκέντρωση επισήμανε ότι το κεφάλαιο γίνεται ολοένα πιο επιθετικό, εξαιτίας και της οικονομικής κρίσης. Η επίθεση εκφράζεται, μεταξύ άλλων, στους μισθούς και το ωράριο εργασίας, με την ανεργία και τις απολύσεις, την εμπορευματοποίηση βασικών κοινωνικών τομέων, την ένταση του αυταρχισμού. Κατήγγειλε τις κυβερνήσεις της ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ για το «τζογάρισμα» των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων, με αποτέλεσμα σήμερα να αντιμετωπίζουν οξυμένα οικονομικά προβλήματα.

Σε άλλο σημείο, ανέδειξε τις ευθύνες των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών πλειοψηφιών που συμπράττουν στις στρατηγικές επιλογές και επιδιώξεις του κεφαλαίου και των κυβερνήσεών του. Καταλήγοντας, κάλεσε σε συσπείρωση στο ΠΑΜΕ, για ένταση της ταξικής πάλης, στην προοπτική της δημιουργίας προϋποθέσεων για γενικότερες, ριζικότερες κοινωνικοοικονομικές αλλαγές. Μετά τη συγκέντρωση ακολούθησε πορεία στη Βουλή. Ολοκληρώνοντας την κινητοποίηση, ο Δ. Αγκαβανάκης, στέλεχος του ΠΑΜΕ, κάλεσε σε συνέχιση του αγώνα και σε μαζική συμμετοχή μαζί με όλους τους εργαζόμενους και τους αυτοαπασχολούμενους στα συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ στις 17 Μάρτη.

Δυναμική απεργιακή συγκέντρωση πραγματοποίησαν χτες οι ταξικές δυνάμεις και στη Θεσσαλονίκη, στην πλατεία Αγίας Σοφίας. Ομιλητής ήταν η Σ. Τεμερτζίδου, μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΕΔΟΘ. Στη Λάρισα, το ΠΑΜΕ διοργάνωσε συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία και πορεία στους δρόμους της πόλης. Κάλεσμα σε αντεπίθεση απηύθυνε μιλώντας στη συγκέντρωση, ο Β. Ζωγράφος, μέλος της Τοπικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ και του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ. Απεργιακή συγκέντρωση των εργαζομένων στο Δημόσιο έγινε από το ΠΑΜΕ και στα Γιάννενα, μπροστά από το δημαρχείο στην οποία μίλησε ο Τάσος Τόκας.

ΠΑΜΕ - ΠΑΣΥ
Διαμαρτυρία στις Αρχάνες

Σε μαζική διαμαρτυρία ενάντια στην απόφαση του ΔΣ του Συνεταιρισμού Αρχανών, που με την απειλή της απόλυσης επιχειρεί να μεταβάλει για το 2009 τις συμβάσεις 12 υπαλλήλων, καλούν από κοινού η Γραμματεία Ηρακλείου του ΠΑΜΕ και η Γραμματεία Ηρακλείου της ΠΑΣΥ, με συγκέντρωση αύριο Παρασκευή 27 Φλεβάρη, στις 7.00 μ.μ. στο Συνεταιρισμό Αρχανών (αναχώρηση 6.30 από το ΕΚΗ). Σε ανακοίνωση του ΠΑΜΕ τονίζεται ότι η μεθόδευση αυτή, του ΔΣ του Συνεταιρισμού Αρχανών, είναι πρόκληση κατά του συνόλου της εργατικής τάξης και θα πάρει αποφασιστική απάντηση. Καλεί τους εργαζόμενους να συσπειρωθούν και να παλέψουν μέσα από τα ταξικά σωματεία. Να καταγγέλλουν κάθε προσπάθεια καταστρατήγησης των εργασιακών τους δικαιωμάτων. Κάθε προσπάθεια απόλυσης και τρομοκράτησης των εργαζομένων.

«GA FERRIES»
Καθήλωσε παράνομα και τρίτο πλοίο

Κλιμακώνει τις προκλήσεις ο εφοπλιστής Αγούδημος σε βάρος των νησιωτών. Χτες, παράνομα ακινητοποίησε και τρίτο πλοίο, το «ΝΤΑΛΙΑΝΑ», το οποίο ήταν προγραμματισμένο να αποπλεύσει στις 5 το απόγευμα για Πάτμο, Λειψούς, Λέρο, Κάλυμνο, Κω, Σύμη και Ρόδο, δρομολόγιο που έμεινε ανεκτέλεστο. Το «ΝΤΑΛΙΑΝΑ» έρχεται να προστεθεί στα πλοία «ΡΟΜΙΛΝΤΑ» και «ΡΟΔΑΝΘΗ», τα οποία ακινητοποίησε προχτές ο εφοπλιστής επίσης με το «έτσι θέλω». Πρόσχημα γι' αυτήν την αυθαιρεσία είναι η «έλλειψη ρευστότητας οφειλομένης στην τεράστια οικονομική κρίση», «στη μη καταβολή των επιδοτήσεων των άγονων γραμμών» και ότι η εταιρεία του «αδυνατεί» να πληρώσει με μετρητά για να πάρει καύσιμα.

Η πραγματικότητα, όμως, είναι ότι ο Αγούδημος εκβιάζει για νέες επιδοτήσεις, ενώ ο αριθμός των εισιτηρίων που είχαν «κοπεί» για το δρομολόγιο ήταν ασύμφορος για την κερδοφορία του. Παράλληλα, στα πλαίσια της επίθεσης που έχουν εξαπολύσει συνολικά οι εφοπλιστές με βάση τη φιλοεφοπλιστική πολιτική των ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, κινείται στην απόφαση που έχει πάρει το σινάφι του να επιβάλει ντε φάκτο την πλήρη εφαρμογή του εκτρωματικού κανονισμού 3577/92 της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αυτό σημαίνει ακριβώς πλήρης απορύθμιση των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών. Από τις παρανομίες του Αγούδημου έχουν μείνει «αμανάτι» και τα νησιά Θήρα, Κάσος, Κάρπαθος, Διαφάνι, Κύθνος, Σέριφος, Σίφνος, Κίμωλος, Μήλος, Φολέγανδρος, Σίκινος, Ιος, Ανάφη.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «ΑΕΡΙΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ»
Αντιδρούν στις επικείμενες απολύσεις

Σε 4ωρη στάση εργασίας (11 π.μ. έως λήξη του ωραρίου) προχωρούν σήμερα οι εργαζόμενοι στην Επιχείρηση Παροχής Αερίου Αττικής ΑΕ ενάντια στις απολύσεις που σκοπεύει να κάνει η εταιρεία. Στο πλαίσιο της κινητοποίησης οι εργαζόμενοι θα συγκεντρωθούν έξω από τα γραφεία της επιχείρησης. Σύμφωνα με καταγγελίες συνδικαλιστών, ο γενικός διευθυντής της «ΕΠΑ Αττικής ΑΕ» ανακοίνωσε πως δε θα ανανεωθεί καμία σύμβαση ορισμένου χρόνου και δε δεσμεύεται για τη μη περαιτέρω συρρίκνωση του προσωπικού αορίστου χρόνου. Σύμφωνα με πληροφορίες, η εταιρεία σκοπεύει να πετάξει στο δρόμο αρχικά επτά συμβασιούχους, των οποίων οι συμβάσεις λήγουν τις επόμενες μέρες, επικαλούμενη οικονομικές δυσκολίες. Οι εργαζόμενοι προειδοποιούν για κλιμάκωση των αντιδράσεων. Το ΠΑΜΕ καταγγέλλει τις απολύσεις και εκφράζει την αλληλεγγύη του στον αγώνα των εργαζομένων, ώστε να μην απολυθεί κανένας, συμβασιούχος ή αορίστου χρόνου. Να καταργηθεί το αίσχος των συμβασιούχων και όλοι οι εργαζόμενοι να έχουν πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, να μονιμοποιηθούν οι συμβασιούχοι χωρίς όρους, προϋποθέσεις και νομικά τερτίπια.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ