ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 26 Φλεβάρη 2009
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΙΚΟΔΟΜΟΙ
Νέα κινητοποίηση αύριο για Σύμβαση και ανεργία

Συγκέντρωση στην πλατεία Κάνιγγος στις 10.30 π.μ. και διαμαρτυρία στο υπουργείο Απασχόλησης μισή ώρα αργότερα

Από προηγούμενη κινητοποίηση των οικοδόμων της Αθήνας
Από προηγούμενη κινητοποίηση των οικοδόμων της Αθήνας
Συνεχίζονται οι εξορμήσεις του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας για τη νέα κινητοποίηση που διοργανώνει αύριο, Παρασκευή, 27 Φλεβάρη, η ταξική Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας. Τα μέλη του συνδικάτου δίνουν ραντεβού στις 10.30 π.μ., στην πλατεία Κάνιγγος. Θα ακολουθήσει παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Απασχόλησης, στις 11 π.μ., με τη συμμετοχή των διοικήσεων όλων των πρωτοβάθμιων συνδικάτων του κλάδου. Με την ανακοίνωση της συνδικαλιστικής τους οργάνωσης, μεταφρασμένη σε ελληνικά, ρώσικα, αραβικά και αλβανικά, τα μέλη του Συνδικάτου απευθύνονται πλατιά στους εργαζόμενους του κλάδου, αναδεικνύοντας την ανάγκη να δυναμώσει η οργανωμένη, ταξικά προσανατολισμένη πάλη των εργαζομένων, για να αποκρουστεί η επίθεση των μεγαλοκατασκευαστών και, γενικά, του μεγάλου κεφαλαίου.

Το Σάββατο θα συνεδριάσει το Γενικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Ελλάδας για να αποφασίσει τα επόμενα αγωνιστικά βήματα του κλάδου, με προοπτική την απεργιακή κορύφωση των κινητοποιήσεων. Εχουν προηγηθεί σημαντικοί αγώνες στον κλάδο σε όλη τη χώρα, στο πλαίσιο του προγράμματος που χάραξε η Ομοσπονδία από τις αρχές του χρόνου. Στις 15 Γενάρη, τα Συνδικάτα διοργάνωσαν μαζικές παραστάσεις διαμαρτυρίας στα κατά τόπους υποκαταστήματα του ΟΑΕΔ, σε όλη τη χώρα, με κύριο αίτημα την προστασία των ανέργων, την αύξηση του επιδόματος ανεργίας στο 80% του βασικού μισθού των 1.400 ευρώ και για όσο καιρό είναι άνεργος ο εργαζόμενος, την επιδότηση ανεργίας χωρίς προϋποθέσεις.

Ακολούθησαν συλλαλητήρια της Ομοσπονδίας σε όλες τις πόλεις στις 20 Γενάρη, ενώ το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, με νέα συγκέντρωση λίγες μέρες αργότερα, έδωσε εκ νέου απάντηση στην προσπάθεια των μεγαλοκατασκευαστών να υποβαθμίσουν και να απαξιώσουν τις διαπραγματεύσεις για τη νέα κλαδική Συλλογική Σύμβαση. Σε πλήρη ισχύ παραμένει και η απόφαση της Ομοσπονδίας για την κήρυξη πανελλαδικής απεργίας με ανοιχτή ημερομηνία.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «ΦΑΓΕ»
Στις κάλπες από σήμερα

Να συμμετέχουν ακόμα περισσότεροι εργαζόμενοι στις δραστηριότητες του σωματείου, βάζοντας στόχο για νέες διεκδικήσεις που θα καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες της εργατικής οικογένειας διεκδικώντας το πλαίσιο αιτημάτων του ΠΑΜΕ. Αυτός είναι ο στόχος που βάζει η «Εργατοϋπαλληλική Ενότητα», καλώντας τους εργαζόμενους στη ΦΑΓΕ να συμμετέχουν μαζικά στις αρχαιρεσίες του Σωματείου τους, που ξεκινούν σήμερα και ολοκληρώνονται αύριο. Για να δυναμώσουν ακόμα περισσότερο το Σωματείο και να ενισχύσουν τα ταξικά του χαρακτηριστικά. Η εκλογική διαδικασία διαρκεί σήμερα από τις 5.30 π.μ. μέχρι τις 6.30 μ.μ. και αύριο από τις 10 π.μ. μέχρι τις 3.30 μ.μ. Ενωμένοι, τονίζει η «Εργατοϋπαλληλική Ενότητα», σε ταξική κατεύθυνση «μπορούμε να δώσουμε απάντηση στην οικονομική κρίση (...) να δείξουμε αντίθεση στις εντολές της ΕΕ για τριήμερη απασχόληση τη βδομάδα μακριά από τις συμβιβασμένες λογικές της ΓΣΕΕ που μαζί με τους βιομηχάνους προτείνουν εργασιακή ειρήνη και κοινωνικούς διαλόγους». Και υπογραμμίζει: «Στις πλάτες μας έβγαλαν τα πλούτη τους, δε θα μας φορτώσουν και την κρίση τους».

ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΣΕΜΠΟ ΟΛΠ ΑΕ
Συνεχίζονται οι αντιδράσεις

Την αντίθεσή τους στην ιδιωτικοποίηση του λιμανιού του Πειραιά, διαδικασία που ήδη βρίσκεται στο «διά ταύτα», διαδήλωσαν χτες υπάλληλοι και λιμενεργάτες του ΟΛΠ με μαζική πορεία στους κεντρικούς δρόμους του Πειραιά. Την ερχόμενη βδομάδα, θα συνεχίσουν τον αγώνα τους με απεργιακές κινητοποιήσεις και συλλαλητήριο τη μέρα που θα συζητείται στη Βουλή το νομοσχέδιο που έχει καταθέσει η κυβέρνηση της ΝΔ για να νομιμοποιήσει την κατάπτυστη σύμβαση παραχώρησης του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων (ΣΕΜΠΟ) του ΟΛΠ ΑΕ στην κινεζική πολυεθνική COSCO.

Οι εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν στις 11 το πρωί, στην πλατεία Καραϊσκάκη του Πειραιά, στα πλαίσια στάσης εργασίας. Στο πλευρό τους, βρέθηκε η Βέρα Νικολαΐδου, βουλευτής του ΚΚΕ, η οποία κάλεσε τους εργαζόμενους να καταδικάσουν την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων που προωθούν από κοινού ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και την οποία στηρίζουν και συνδιαμορφώνουν τα άλλα κόμματα του ευρωμονόδρομου. Τόνισε ότι «δε συζητάμε τον τρόπο ιδιωτικοποίησης, το τίμημα ή την προέλευση του επενδυτή» και υπογράμμισε την αναγκαιότητα του συντονισμένου αγώνα εργαζομένων και λαϊκών στρωμάτων, με αίτημα λιμάνια δημόσια, περιουσία του λαού, που θα λειτουργούν για την εξυπηρέτηση των λαϊκών αναγκών.

Το ΠΑΣΟΚ και ο ΟΕΚ

Στο «σεργιάνι» για εξασφάλιση εκλογικής πελατείας βγήκε «στα γεμάτα» το ΠΑΣΟΚ. Αυτό επιβεβαιώνεται και από την προχτεσινή επίσκεψη στα κεντρικά γραφεία του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας της πολιτικής εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ για θέματα Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, Εύης Χριστοφιλοπούλου, και τη συνέντευξη Τύπου που έδωσε στη συνέχεια. Τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ προχώρησαν σε σειρά από διαπιστώσεις για τα προβλήματα στη λειτουργία του ΟΕΚ. Στην καρδιά όμως του προβλήματος δεν τόλμησαν να φτάσουν. Στο γεγονός, δηλαδή, ότι τόσο το ΠΑΣΟΚ πριν, όσο και η ΝΔ σήμερα, έχουν μετατρέψει τον Οργανισμό σε παραμάγαζο των Τραπεζών, στέλνοντας μαζικά τους δικαιούχους στα δόντια τους, αφού ο Οργανισμός έχει πάψει να δίνει δάνεια από ίδια κεφάλαια. Αρα, η όποια ένστασή τους σήμερα για τη μονόπλευρη ενίσχυση του δανειοδοτικού προγράμματος, σε βάρος του κατασκευαστικού, είναι κάλπικη.

Πράγματι, το κατασκευαστικό έργο του ΟΕΚ είναι ανύπαρκτο, αλλά αυτό δεν προέκυψε σήμερα. Η μετατροπή του Οργανισμού σε νούμερο ένα οικονομικό αιμοδότη του τραπεζικού και κατασκευαστικού κεφαλαίου, ήταν πολιτική και του ΠΑΣΟΚ την οποία η ΝΔ συνεχίζει πιστά. Σε αγαστή συνεργασία, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ όλα αυτά τα χρόνια παίζουν παιχνίδια με τα λεφτά των δικαιούχων του ΟΕΚ. Να θυμίσουμε την αμαρτωλή ιστορία του Ολυμπιακού Χωριού (ξεκίνησε επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ), όπου ο ΟΕΚ και τα χρήματά του επιστρατεύτηκαν για να θησαυρίσουν οι πολυεθνικές. Παρότι ο Οργανισμός δεν είχε καμία υποχρέωση να αναλάβει αυτό το έργο, όχι μόνο το έκανε, αλλά του κόστισε αρκετά δισεκατομμύρια δραχμές, πολλαπλάσια από το συνηθισμένο κόστος κατασκευής των κατοικιών του ΟΕΚ. Κανείς σήμερα, ούτε το ΠΑΣΟΚ, ούτε η ΝΔ τολμούν να μιλήσουν για το κόστος του τετραγωνικού μέτρου που θα κληθούν να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες, το οποίο, σύμφωνα και με τις εκτιμήσεις της διοίκησης το 2004, θα είναι υπέρογκο.

Να θυμίσουμε, επίσης, ότι επί ΠΑΣΟΚ είχε ξεκινήσει η διαδικασία για την παραχώρηση έκτασης - φιλέτου, στο Μαρούσι, σε μεγαλοεπιχειρηματία (η οποία και ολοκληρώθηκε το 2005), όπου θα μπορούσαν να κατασκευαστούν και να παραχωρηθούν κατοικίες, κλπ., σε δικαιούχους του Οργανισμού. Να θυμίσουμε την «αμαρτωλή» υπόθεση (επί ΠΑΣΟΚ) της «Βαμβακουργίας Βόλου», την οποία ο ΟΕΚ πλήρωσε αγοράζοντας εγκαταστάσεις, μετοχές και υποχρεώσεις προς τρίτους, προκειμένου να γλιτώσει η κυβέρνηση από το τεράστιο πολιτικό κόστος, αφού εκατοντάδες εργαζόμενοι ήταν απλήρωτοι.

Ο δήθεν πόνος του ΠΑΣΟΚ για τους δικαιούχους του ΟΕΚ είναι κάλπικος, δημαγωγικός. Τόσο το ΠΑΣΟΚ, όσο και η ΝΔ στέκονται εχθρικά απέναντι στο πάγιο αίτημα του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος, των δικαιούχων του ΟΕΚ, ο Οργανισμός να δίνει δάνεια από τα κεφάλαιά του. Δε θέλουν ούτε να ακούσουν το αίτημα να πάψει ο ΟΕΚ να τροφοδοτεί τις τράπεζες. Δε συζητούν για κρατική ενίσχυση του Οργανισμού. Αυτό που ενδιαφέρει σήμερα και το ΠΑΣΟΚ είναι να παραλάβει τα κλειδιά του ΟΕΚ από τη ΝΔ και, χωρίς να δίνει δεκάρα τσακιστή, να αξιοποιεί το όποιο έργο του για να αντλεί ψήφους και, ταυτόχρονα, να σπρώχνει χρήμα στα ταμεία των μεγαλοκατασκευαστών και των τραπεζών. Στο χέρι των εργαζομένων είναι με την πάλη τους να βάλουν τέλος σ' αυτήν την εναλλασσόμενη ληστεία του δικού τους ιδρώτα από τις δυνάμεις του δικομματισμού.


Γιώτα ΔΙΑΜΑΝΤΑΚΗ

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΙΚΑ ΠΕΙΡΑΙΑ
Εκλογοαπολογιστική στις 5 Μάρτη

Να συμμετέχουν μαζικά στην εκλογοαπολογιστική συνέλευση, που θα γίνει την Πέμπτη 5 Μάρτη, στις 9.30 το πρωί, στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, καλεί τα μέλη της η Ενωση Συνταξιούχων ΙΚΑ και Επικουρικής Ασφάλισης Πειραιά. Τα θέματα της ημερήσιας διάταξης είναι απολογισμός δράσης της διοίκησης, οικονομικός απολογισμός και έκθεση της εξελεγκτικής επιτροπής, εκλογή εφορευτικής επιτροπής και απόφαση για διεξαγωγή εκλογών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ