ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 26 Φλεβάρη 2009
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ»
Να δoθεί τώρα τελική και ουσιαστική λύση

Συνάντηση με το Πανελλήνιο Συντονιστικό των εργαζομένων είχε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Από τη χτεσινή συνάντηση
Από τη χτεσινή συνάντηση
Την ανάγκη να δοθεί εδώ και τώρα τελική και ουσιαστική λύση στο πρόβλημα λειτουργίας του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», για τη μονιμοποίηση των ήδη εργαζομένων και τη διεύρυνση του προγράμματος, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες που αυξάνονται πανελλαδικά, υπογράμμισε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, μετά από συνάντηση που είχε χτες στα γραφεία του Kόμματος στον Περισσό με εκπροσώπους του Πανελλήνιου Συντονιστικού Οργάνου 22 Περιφερειακών και Νομαρχιακών Σωματείων του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι».

Οι εκπρόσωποι του Συντονιστικού τόνισαν ότι οι 4.000 εργαζόμενοι έχουν κουραστεί, αφού δουλεύουν για 7 - 8 χρόνια σαν συμβασιούχοι και συνεχίζεται η ομηρία τους, ενώ παραμένουν απλήρωτοι για πολλούς μήνες. Παράλληλα, κατήγγειλαν κάθε προσπάθεια ένταξης της χρηματοδότησης σε προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η οποία υποκρύπτει την ανταποδοτικότητα και τη συμμετοχή των ιδιωτών. Ζήτησαν μόνιμη χρηματοδότηση του προγράμματος από τον κρατικό προϋπολογισμό, μόνιμη δουλειά για όλους τους εργαζόμενους, χωρίς επαναπροκήρυξη των θέσεων, αφού έχουν ήδη προσληφθεί μέσω του ΑΣΕΠ και καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

Η Αλ. Παπαρήγα υπογράμμισε ότι οι υπηρεσίες που προσφέρει το «Βοήθεια στο Σπίτι» είναι αναγκαίες και χρειάζεται η διεύρυνσή του, με κρατική ευθύνη και χρηματοδότηση, αφού τα επόμενα χρόνια θα αυξηθούν οι ηλικιωμένοι και μοναχικοί άνθρωποι που θα έχουν ανάγκη υποστήριξης και φροντίδας.

Μετά το τέλος της συνάντησης, η Αλ. Παπαρήγα δήλωσε: «Εδώ και τώρα ζητούμε από τον υπουργό τον κ. Παυλόπουλο να δώσει τελική και ουσιαστική λύση στο πρόβλημα λειτουργίας του προγράμματος "Βοήθεια στο Σπίτι", όπου οι άνθρωποι είναι απλήρωτοι από 2 έως 7 μήνες, όπου ακόμα δεν έχει κατοχυρωθεί το επάγγελμά τους, που πραγματικά έχει πολύ μεγάλη κοινωνική σημασία και γίνεται μια προσπάθεια μέσω των δήμων να μη λυθεί το πρόβλημα. Κατά τη γνώμη μας, αυτά που είπε στο Συνέδριο της ΚΕΔΚΕ ο κ. Παυλόπουλος πρέπει να τα υλοποιήσει και, τέλος, προσθέτουμε ως ΚΚΕ ότι δεν μπορεί ξανά να συνδεθεί το ζήτημα με καινούριο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ. Οι άνθρωποι έχουν προσληφθεί όλα αυτά τα χρόνια, προσφέρουν και έχουν προσληφθεί κανονικά και πρέπει να λυθεί το ζήτημα της μονιμοποίησης και εμείς ζητάμε, επίσης, διεύρυνση του προγράμματος που να καλύπτει όλες τις ανάγκες και με κρατική ευθύνη να γίνεται η χρηματοδότησή του και η συμβολή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να είναι στην ανάδειξη των τοπικών αναγκών».

ΛΕΥΚΑΔΑ
Κινητοποιήσεις στις δομές Πρόνοιας

Διεκδικώντας την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων που φτάνουν έως και 7 μήνες, μόνιμη και σταθερή εργασία, δημόσιο και δωρεάν σύστημα Πρόνοιας με κρατική χρηματοδότηση, οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι των κοινωνικών δομών στο Νομό Λευκάδας και στους Δήμους Ανακτορίου, Κεκρωπίας και Αλυζίας πραγματοποιούν καθημερινά στάση εργασίας (12-3 μ.μ.) από χτες μέχρι αύριο, Παρασκευή. Η κινητοποίηση διοργανώνεται με πρωτοβουλία του σωματείου και τη στήριξη του Εργατικού Κέντρου Λευκάδας. Σε ανακοίνωσή τους καταγγέλλουν τις μεθοδεύσεις εκφοβισμού από τη δημοτική αρχή του Δήμου Λευκάδας (ΝΔ) καθώς σε παράσταση διαμαρτυρίας των εργαζομένων έξω από το δημαρχείο, δικηγόρος του δήμου ισχυρίστηκε πως «οι στάσεις μπορεί να είναι άκυρες και καταχρηστικές», αιτιολογώντας αυτή την προσπάθεια τρομοκράτησης των εργαζομένων με το ότι στο έγγραφο του Εργατικού Κέντρου δεν αναφέρονταν τα αιτήματα!

ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΔΟΜΕΣ ΑΠΟΑΣΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ
Απεργία και συγκεντρώσεις

Με 24ωρη απεργία και δυο συγκεντρώσεις απαντά το Σωματείο Εργαζομένων στις Κοινωνικές Υπηρεσίες Ιδιωτικών Φορέων στην καταστροφική πολιτική της κυβέρνησης, αλλά και τις ορέξεις των εργοδοτών που δραστηριοποιούνται στο χώρο της Ψυχικής Υγείας. Η πρώτη συγκέντρωση διαμαρτυρίας θα γίνει στις 4.3.2009 στο υπουργείο Υγείας, ώρα 7 π.μ. Στις 6.3.2009 θα γίνει 24ωρη απεργία και στις 11 π.μ. θα γίνει συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας. Οι εργαζόμενοι διεκδικούν την πληρωμή όλων των δεδουλευμένων, συμβάσεις αορίστου χρόνου, προσλήψεις προσωπικού, ένταξη στη Συλλογική Σύμβαση της Ομοσπονδίας Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας, ένταξη των ιδιωτικών δομών στο δημόσιο σύστημα Υγείας και κάλυψη των κοινωνικών αναγκών για δομές αποασυλοποίησης.

Ο «Ρ» ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΙΑΣ

ΔΗΜΟΣ ΚΗΦΙΣΙΑΣ: Την εγκατάσταση ηλεκτρονικού συστήματος παρακολούθησης των οχημάτων του αμαξοστασίου καταγγέλλει ο Σύλλογος Εργαζομένων Δήμου Κηφισίας. Οπως αναφέρει, το σύστημα παρακολούθησης λειτουργεί εδώ και λίγο καιρό «αυθαίρετα και χωρίς προηγούμενη ενημέρωση του συλλογικού οργάνου των εργαζομένων» και τονίζει ότι τέτοιες πρακτικές θεωρούνται απαράδεκτες.

ΟΤΑ Ν. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Κλιμακούμενες κινητοποιήσεις, με πρώτη συγκέντρωση στα γραφεία του ΟΠΑΔ την Τρίτη 10/3, στις 9 το πρωί, αποφάσισαν οι εργαζόμενοι των συλλόγων ΟΤΑ Ν. Θεσσαλονίκης, με αιχμή τα προβλήματα που προέκυψαν μετά την ενοποίηση αλλά και τα φαινόμενα δυσπραγίας που προϋπήρχαν στο Ταμείο τους και οξύνθηκαν. Δηλώνουν αποφασισμένοι να αποτρέψουν στην πράξη την εφαρμογή των διατάξεων του αντιασφαλιστικού νόμου, που υποβαθμίζει τις κατακτήσεις για τις παροχές υγείας και τη σύνταξη των ασφαλισμένων.

«ΝΤΙ - ΕΣ»: Με την απόλυση οχτώ εργαζομένων απάντησε η εργοδοσία στην επίσχεση εργασίας που άρχισαν οι οδηγοί - χειριστές - οικοδόμοι της εταιρείας «ΝΤΙ - ΕΣ» που δραστηριοποιείται κυρίως στην εκτέλεση δημοσίων έργων και το διάστημα αυτό έχει αναλάβει έργα στην περιοχή των Γιαννιτσών. Οι εργαζόμενοι διεκδικούν τους μισθούς Δεκέμβρη - Γενάρη και η εταιρεία, αντί να τους πληρώσει, όπως είχε υποσχεθεί, μέχρι τις 16 Φλεβάρη, ανακοίνωσε απολύσεις. Στην καταγγελία τους αναφέρουν ότι ενώ η εταιρεία έλαβε από το Δημόσιο 1.800.000 ευρώ δεν πλήρωσε τους εργαζόμενους και καλούν τους συναδέλφους τους από τους άλλους εργασιακούς χώρους να στηρίξουν τον αγώνα τους.

«ΣΕΞ ΦΟΡΜ»: Αναβλήθηκε, χτες, λόγω της απεργίας της ΑΔΕΔΥ, η εκδίκαση της μήνυσης που κατατέθηκε ενάντια στα στελέχη της ΟΕΚΙΔΕ Δήμο Θεοδώρου και Θύμιο Ευθυμίου, σε μια προσπάθεια να ποινικοποιηθεί ο αγώνας που έδωσαν το 2006 οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες της «Σεξ Φορμ» για να μην κλείσει το εργοστάσιο και να τους καταβληθούν τα δεδουλευμένα.

ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ «ΗΡΙΔΑΝΟΣ»: Σε 4ωρη στάση εργασίας (8 π.μ. - 12 μ.) προχωρούν αύριο οι εργαζόμενοι στο ξενοδοχείο «Ηριδανός», ιδιοκτησίας «Ξυδιάς Τεχνική ΑΕ», στην Πειραιώς, με απόφαση του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού και Ξενοδοχείων Αττικής, απαιτώντας την ανάκληση της απόλυσης του μάγειρα Αντώνη Πετρόπουλου. Ο εργαζόμενος απολύθηκε αφού πρώτα η εργοδοσία τον εκβίασε να αποδεχτεί μείωση του μισθού του.

«ΚΑΡΥΠΙΔΗΣ ΑΕ»: Σβηστές για τέταρτη μέρα παραμένουν οι μηχανές στο εργοστάσιο «Καρυπίδης» στα Γιάννενα. Οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας διεκδικώντας την καταβολή των μισθών Γενάρη, Φλεβάρη αλλά και την εξόφληση του υπόλοιπου ποσού από τα δεδουλευμένα του 2008, που φτάνει τα 100.000 ευρώ (από την κινητοποίησή τους το προηγούμενο διάστημα έλαβαν δεδουλευμένα ύψους 170.000 ευρώ). Χρήματα για τα οποία η εργοδοσία δεσμεύτηκε πως θα καταβάλει μέχρι τις 20/2, χωρίς μέχρι σήμερα να έχει γίνει κάτι τέτοιο.

«ING»: Σε 18 απολύσεις έχει ήδη προχωρήσει η ασφαλιστική εταιρεία «ING» στο πλαίσιο των σχεδιών για την πραγματοποίηση 75 έως και 100 απολύσεων, συνολικά, επικαλούμενη μείωση των κερδών της.

ΙΓΜΕ: Στάση εργασίας και συγκέντρωση στις 10.30 π.μ. στο υπουργείο Ανάπτυξης διοργανώνουν σήμερα οι εργαζόμενοι στο ΙΓΜΕ, αντιδρώντας στην πολιτική υποχρηματοδότησης και συρρίκνωσης του Ινστιτούτου.

ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ
Συναγερμός για λοίμωξη

Σε κατάσταση συναγερμού τέθηκε το Ιπποκράτειο Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης καθώς το τελευταίο διάστημα προσβλήθηκαν 6 ασθενείς από το ενδονοσοκομειακό βακτηρίδιο Κλεψιέλα. Σημειώνεται ότι στις αρχές του μήνα είχαν προσβληθεί από το ίδιο μικρόβιο άλλοι δύο ασθενείς που νοσηλεύονταν στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Ο διοικητής του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας του υπουργείου Υγείας, Π. Ευσταθίου, επισήμανε ότι έχουν ληφθεί όλα τα αναγκαία μέτρα, τονίζοντας ότι η Κλεψιέλα αποτελεί ένα από τα πιο επικίνδυνα μικρόβια μέσα στα πλαίσια των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων, που είναι, ωστόσο, συνήθεις στα νοσοκομεία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ