ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 26 Φλεβάρη 2009
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΜΠΑΡΑΚ ΟΜΠΑΜΑ
Ψήφος εμπιστοσύνης στο καπιταλιστικό σύστημα

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

«Μολονότι η οικονομία μας έχει πληγεί και η εμπιστοσύνη μας έχει κλονιστεί, αν και ζούμε σε δύσκολους και αβέβαιους καιρούς, απόψε θέλω να μάθει ο κάθε Αμερικανός το εξής: Θα ανοικοδομήσουμε τη χώρα, θα ανακάμψουμε και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αναδυθούν ισχυρότερες από ποτέ», δήλωσε, με περισσή αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση, ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, στην πρώτη του ομιλία ενώπιον του Κογκρέσου, που μεταδόθηκε ζωντανά και από τα τηλεοπτικά δίκτυα και την οποία μονοπώλησε ουσιαστικά η κρίση.

Πρόκειται για μία ακόμη στροφή 180 μοιρών του Προέδρου Ομπάμα, καθώς λίγο καιρό πριν και στην προσπάθεια να πείσει το Κογκρέσο να υπερψηφίσει το «σχέδιο ανάκαμψης της οικονομίας» είχε ζωγραφίσει με εξαιρετικά μελανά χρώματα την αμερικανική οικονομία και το μέλλον αυτής, προκαλώντας τη δυσφορία εκ μέρους της Γουόλ Στριτ. Μία δυσφορία που εκφράστηκε με τη μορφή της κριτικής εκ μέρους του πρώην Προέδρου Μπιλ Κλίντον.

Στοχοπροσηλωμένος, ωστόσο, κατέστησε υπεύθυνους όλους για την κρίση, λέγοντας: «Η στιγμή της αλήθειας ήρθε και είναι καιρός να λάβουμε μέτρα για το μέλλον μας», ενώ πρόσθεσε την ανάγκη για «θυσίες» από το λαό, για να μειωθεί κατά 50% το ομοσπονδιακό έλλειμμα έως τη λήξη της θητείας του, το 2013, καθώς φέτος ενδέχεται να ξεπεράσει το 1,5 τρισεκατομμύριο δολάρια.

Ακόμη, υποσχέθηκε να διασφαλίσει ότι η Αμερική θα είναι έως το 2020 η πρώτη χώρα στον κόσμο με το μεγαλύτερο ποσοστό αποφοίτων πανεπιστημίου, αλλά και να αυξήσει τη φορολογία στα υψηλά εισοδήματα, να ενισχύσει τις επενδύσεις στις νέες τεχνολογίες και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Ακόμη, κάλεσε το Κογκρέσο να εισηγηθεί νέους κανόνες για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, αλλά και να εγκρίνει νέο νομικό πλαίσιο για τις εκπομπές των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Παράλληλα, ο Ομπάμα, που σήμερα επισήμως θα παρουσιάσει το νέο προϋπολογισμό για το 2010, τόνισε την ανάγκη της εξάλειψης των συμβάσεων χωρίς διαγωνισμό, αλλά και της μεταρρύθμισης στον τομέα των αμυντικών δαπανών.

Με μια μόνο πρόταση, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, αναφέρθηκε στο Ιράκ στην πρώτη του ομιλία στο Κογκρέσο. «Αυτή τη στιγμή, αναθεωρούμε με προσοχή την πολιτική που ακολουθούμε και στους δύο πολέμους και σύντομα θα ανακοινώσω ένα σχέδιο που θα αφήνει το Ιράκ στα χέρια του ιρακινού λαού και που θα δίνει με υπευθυνότητα τέλος στον ιρακινό πόλεμο», δήλωσε ο Ομπάμα. Πάντως, σημειώνοντας αυτήν την αναφορά, οι εφημερίδες «Washington Post» και «New York Times», σε χθεσινά δημοσιεύματά τους, αναφέρουν ότι ο Μπαράκ Ομπάμα θα ανακοινώσει την απόσυρση των στρατευμάτων από το Ιράκ μέχρι τον Αύγουστο του 2010. Η ανακοίνωση πιθανολογείται ότι θα γίνει αύριο σε προγραμματισμένη ομιλία του σε στρατιωτική βάση στη Νότια Καρολίνα και η απόσυρση θα χρειαστεί τρεις μήνες περισσότερους από τους 16 που είχε υποσχεθεί στη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας.

  • Η Αμερικανική Γερουσία ενέκρινε την Τρίτη την επιλογή του Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα να διορίσει την Ιλδα Σολίς στο θώκο της υπουργού Εργασίας. Επίσης, ο πρώην κυβερνήτης της Πολιτείας της Ουάσιγκτον, ο 59χρονος Γκάρι Λοκ, κινεζικής καταγωγής, διορίζεται νέος υπουργός Εμπορίου από τον Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα. Είναι η τρίτη, κατά σειράν, επιλογή, αφού οι δύο προηγούμενοι υποψήφιοι, ο πρώην κυβερνήτης της Πολιτείας του Νέου Μεξικού, Μπιλ Ρίτσαρντσον, και ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής του Νιου Χαμσάιρ, Τζουντ Γκρεγκ, αποσύρθηκαν.
  • Η εφημερίδα «San Francisco Chronicle», που εκδίδεται από το 1865, βρίσκεται σε περίοδο αβεβαιότητας, αφού η ιδιοκτήτρια εταιρεία «Hearst Corp» θα προχωρήσει σε «σημαντικές» περικοπές του προσωπικού της και θα αποφασίσει αν θα την κλείσει ή θα την πουλήσει.
ΝΙΓΗΡΙΑ
Κοντά σε συμφωνία ύψους 2,5 δις με τη Γκάζπρομ

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.--

Ολοκληρώνονται οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στο ρωσικό ενεργειακό κολοσό «Γκάζπρομ» και τη νιγηριανή κυβέρνηση με στόχο την επίτευξη συμφωνίας ύψους 2,5 δισ. δολαρίων για την πραγματοποίηση ερευνών και γεωτρήσεων πετρελαίου και φυσικού αερίου.Πληροφορίες διεθνών πρακτορείων αναφέρουν ότι οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στη νιγηριανή κρατική πετρελαϊκή εταιρεία NNPC και τη ρωσική εταιρεία θα ολοκληρωθούν ως τα τέλη Μάρτη και θα επιτρέψει την ίδρυση ενεργειακής κοινοπραξίας (με μερίδιο 50% έκαστη πλευρά).

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, η Nigerian National Petroleum Corp. (NNPC) γνωστοποίησε ότι υπέγραψε μνημόνιο κατανόησης με τη Gazprom για δημιουργία κοινοπραξιών, αλλά δεν προχώρησε σε λεπτομέρειες.Είχε διευκρινιστεί, τότε, ότι η συμφωνία αφορούσε εξερεύνηση πετρελαίου και φυσικού αερίου, καθώς και ηλεκτρική ενέργεια. Αν και η Νιγηρία διαθέτει τα έβδομα μεγαλύτερα εξακριβωμένα αποθέματα φυσικού αερίου στον πλανήτη η έλλειψη κεφαλαίων και η απουσία ρυθμιστικού πλαισίου δεν της έχουν επιτρέψει να αναπτύξει τη βιομηχανία φυσικού αερίου σε επίπεδα που έστω να προσεγγίζουν το πλήρες δυναμικό της. Επιπλέον, η πολυετής παρουσία και εγκληματική δράση δυτικών πετρελαϊκών πολυεθνικών στο έδαφος της Νιγηρίας έχει στερήσει στη χώρα ακόμη και τη δημιουργία σύγχρονων κρατικών διυλιστηρίων με αποτέλεσμα εκατομμύρια Νιγηριανοί να αγοράζουν σε ιδιαίτερα υψηλές τιμές τη βενζίνη και άλλα καύσιμα που παράγονται στην ίδια τους τη χώρα...

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΣΚΟΠΙΑ.-- Εντείνεται η αντιπαράθεση μεταξύ των δύο μεγαλύτερων κομμάτων της ΠΓΔΜ, ενόψει των προεδρικών και των δημοτικών εκλογών της 22ας Μαρτίου. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης «Σοσιαλδημοκρατική Ενωση» (SDSM) κατηγόρησε χτες εκ νέου τον πρωθυπουργό, Νίκολα Γκρούεφσκι, ότι οδηγεί τη χώρα σε μεγαλύτερη απομόνωση και υποστήριξε πως το συγκυβερνών VMRO-DPMNE ευθύνεται γιατί η χώρα έχει βρεθεί στη χειρότερη από ποτέ διεθνή θέση. Ζήτησε δε από τον Γκρούεφσκι να ανακαλέσει την απόφαση διάθεσης 8,6 εκατ. ευρώ για την ανέγερση μνημείων στο κέντρο των Σκοπίων.

ΒΗΡΥΤΟΣ.-- Ελεύθεροι αφέθηκαν χτες τρεις άνδρες που είχαν φυλακιστεί πάνω από τρία χρόνια ως ένοχοι για τη δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού του Λιβάνου, Ραφίκ Χαρίρι, με χρηματική εγγύηση περίπου 400 δολαρίων. Νωρίτερα, δυνάμεις του στρατού βρήκαν τέσσερις ρουκέτες, που δεν εξερράγησαν, στα νότια σύνορα με το Ισραήλ.

ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.-- Σε 48 ανήλθε ο αριθμός των θυμάτων (ανάμεσά τους αρκετά γυναικόπαιδα) από τις χτεσινές συγκρούσεις των ισλαμιστών ανταρτών με άνδρες αποστολής της Αφρικανικής Ενωσης και της σομαλικής αστυνομίας σε προάστια της πρωτεύουσας, Μογκαντίσου.

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ.-- Το Μαυροβούνιο, αφού έδωσε το υποβρύχιο «Τίσα» στη Σλοβενία, σχεδιάζει να «δωρίσει» υποβρύχια της γιουγκοσλαβικής περιόδου στην Κροατία και τη Σερβία, προκειμένου να γίνουν μουσεία.

ΙΣΤΑΝΜΠΟΥΛ.-- Τέλος στη ζωή του έδωσε χτες ο επικεφαλής του Σώματος Ειδικών Δυνάμεων της Αστυνομίας στην Τουρκία, Μπεχτζέτ Οκτάι, αφού αυτοπυροβολήθηκε στο κεφάλι σε χώρο στάθμευσης στην Αγκυρα. Ο Μπ. Οκτάι οδηγήθηκε σύμφωνα με πληροφορίες στην αυτοκτονία μετά την έντονη φημολογία ότι είχε σχέσεις με μέλη της οργάνωσης «Εργκένεκον», καθώς το όνομά του περιλήφθηκε στην κατάθεση του τέως επικεφαλής του Σώματος Ειδικών Δυνάμεων Ιμπραχίμ Σαχίν, που είναι προφυλακισμένος για την υπόθεση «Εργκένεκον».

ΚΑΡΑΚΑΣ.-- Τη 15η του προσεχούς μηνός στη Βιέννη, όπου και εδρεύει ο ΟΠΕΚ, η Βενεζουέλα πρόκειται να προτείνει να μειωθεί εκ νέου η ημερήσια παραγωγή του Οργανισμού, όπως επισημάνθηκε σήμερα στο Καράκας από τον υπουργό των Οικονομικών, Αλι Ροντρίγκες.

ΜΕΞΙΚΟ.-- Αγνωστοι ένοπλοι δολοφόνησαν τον Οκτάβιο Μανουέλ Καρίγιο, δήμαρχο της πόλης Βίστα Ερμόσα, της επαρχίας Μιτσοακάν. Πρόκειται για το τελευταίο θύμα του πολέμου μεταξύ των καρτέλ των ναρκωτικών και των αρχών ασφαλείας που έχει στοιχίσει τη ζωή σε 5.600 ανθρώπους από τις αρχές του 2008 και σε 2.700 το 2007, σύμφωνα με το «Τελεσούρ».

ΟΛΛΑΝΔΙΑ
Συντριβή τουρκικού αεροσκάφους

ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ.--

Αεροσκάφος των Τουρκικών Αερογραμμών τύπου «Boeing 737-800» συνετρίβη χτες το πρωί στο αεροδρόμιο Σίπχολ του Αμστερνταμ, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 9 άτομα (τρεις από το πλήρωμα) και να τραυματιστούν περισσότεροι από 50, από τους οποίους οι 25 βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση. Το αεροσκάφος, στο οποίο επέβαιναν 135 άνθρωποι, κατέπεσε σε αγρό την ώρα που επιχειρούσε προσγείωση και τελικά κόπηκε σε τρία κομμάτια.

Ο Τούρκος υπουργός Μεταφορών, Μπινάλι Γιλντιρίμ, δήλωσε πως πρόκειται για «θαύμα», καθώς δεν υπήρξαν περισσότερα θύματα, ενώ πρόσθεσε ότι το γεγονός ότι το αεροσκάφος κατέπεσε σε μαλακό έδαφος και δεν προκλήθηκε φωτιά αποτέλεσε σημαντικό παράγοντα στον περιορισμό των θυμάτων. Σύμφωνα με δηλώσεις του Τούρκου πρέσβη στην Ολλανδία, στο αεροσκάφος επέβαιναν 72 Τούρκοι και 32 Ολλανδοί, ενώ δεν έδωσε άλλες πληροφορίες για τους υπόλοιπους επιβαίνοντες. Παράλληλα, ο πρόεδρος των Τουρκικών Αερογραμμών, Τεμέλ Κοτίλ, ανακοίνωσε ότι το αεροσκάφος κτίστηκε το 2002 και στις 22 Δεκέμβρη πραγματοποιήθηκε ολοκληρωτικός έλεγχος.

Πάντως, συγκεχυμένη ήταν η αρχική εικόνα μετά τη συντριβή, με αντικρουόμενες πληροφορίες, σχετικά με το εάν υπήρχαν νεκροί και πόσοι, ενώ η κυβέρνηση της Ολλανδίας ανακοίνωσε πως ξεκίνησαν έρευνες για τα αίτια του δυστυχήματος.

ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων στον Σαρίφ

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Τον αποκλεισμό του ηγέτη της αντιπολίτευσης Ναουάζ Σαρίφ από την κατοχή πολιτικών αξιωμάτων, αποφάσισε χτες το Ανώτατο Δικαστήριο του Πακιστάν, απαγορεύοντάς του παράλληλα τη συμμετοχή στις εκλογές, προκαλώντας νέο κύμα αντιδράσεων. Με την ίδια απόφαση το Δικαστήριο αποφάσισε την καθαίρεση του αδερφού του Ν. Σαρίφ, Σαχμπάζ Σαρίφ από τη θέση του κυβερνήτη της επαρχίας Πουντζάμπ, του πολυπληθέστερου κρατιδίου του Πακιστάν, και την πτώση της τοπικής κυβέρνησης. Μετά τη δικαστική απόφαση, η πακιστανική κυβέρνηση ενίσχυσε τις αρμοδιότητες του κυβερνήτη στη συγκεκριμένη πολιτεία, ανεστάλη η δράση και οι αρμοδιότητες του τοπικού κοινοβουλίου και στη θέση του Σ. Σαρίφ διορίστηκε ο Σαλμάν Τασίρ, μέλος του κυβερνώντος κόμματος του Κόμματος του Λαού του Πακιστάν (ΡΡΡ).

Ο Ναουάζ Σαρίφ καταδίκασε την απόφαση καλώντας το λαό να την αμφισβητήσει, κατηγορώντας τον πρόεδρο της χώρας, Ασίφ Αλί Ζαρντάρι, ότι εκμεταλλεύτηκε τη συγκυρία για να το θέσει εκτός πολιτικής σκηνής και χαρακτήρισε την εναντίον του απόφαση, απόφαση κατά του ίδιου του Πακιστάν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ