Πέμπτη 26 Φλεβάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΜΠΑΡΑΚ ΟΜΠΑΜΑ
Ψήφος εμπιστοσύνης στο καπιταλιστικό σύστημα

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

«Μολονότι η οικονομία μας έχει πληγεί και η εμπιστοσύνη μας έχει κλονιστεί, αν και ζούμε σε δύσκολους και αβέβαιους καιρούς, απόψε θέλω να μάθει ο κάθε Αμερικανός το εξής: Θα ανοικοδομήσουμε τη χώρα, θα ανακάμψουμε και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αναδυθούν ισχυρότερες από ποτέ», δήλωσε, με περισσή αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση, ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, στην πρώτη του ομιλία ενώπιον του Κογκρέσου, που μεταδόθηκε ζωντανά και από τα τηλεοπτικά δίκτυα και την οποία μονοπώλησε ουσιαστικά η κρίση.

Πρόκειται για μία ακόμη στροφή 180 μοιρών του Προέδρου Ομπάμα, καθώς λίγο καιρό πριν και στην προσπάθεια να πείσει το Κογκρέσο να υπερψηφίσει το «σχέδιο ανάκαμψης της οικονομίας» είχε ζωγραφίσει με εξαιρετικά μελανά χρώματα την αμερικανική οικονομία και το μέλλον αυτής, προκαλώντας τη δυσφορία εκ μέρους της Γουόλ Στριτ. Μία δυσφορία που εκφράστηκε με τη μορφή της κριτικής εκ μέρους του πρώην Προέδρου Μπιλ Κλίντον.

Στοχοπροσηλωμένος, ωστόσο, κατέστησε υπεύθυνους όλους για την κρίση, λέγοντας: «Η στιγμή της αλήθειας ήρθε και είναι καιρός να λάβουμε μέτρα για το μέλλον μας», ενώ πρόσθεσε την ανάγκη για «θυσίες» από το λαό, για να μειωθεί κατά 50% το ομοσπονδιακό έλλειμμα έως τη λήξη της θητείας του, το 2013, καθώς φέτος ενδέχεται να ξεπεράσει το 1,5 τρισεκατομμύριο δολάρια.

Ακόμη, υποσχέθηκε να διασφαλίσει ότι η Αμερική θα είναι έως το 2020 η πρώτη χώρα στον κόσμο με το μεγαλύτερο ποσοστό αποφοίτων πανεπιστημίου, αλλά και να αυξήσει τη φορολογία στα υψηλά εισοδήματα, να ενισχύσει τις επενδύσεις στις νέες τεχνολογίες και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Ακόμη, κάλεσε το Κογκρέσο να εισηγηθεί νέους κανόνες για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, αλλά και να εγκρίνει νέο νομικό πλαίσιο για τις εκπομπές των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Παράλληλα, ο Ομπάμα, που σήμερα επισήμως θα παρουσιάσει το νέο προϋπολογισμό για το 2010, τόνισε την ανάγκη της εξάλειψης των συμβάσεων χωρίς διαγωνισμό, αλλά και της μεταρρύθμισης στον τομέα των αμυντικών δαπανών.

Με μια μόνο πρόταση, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, αναφέρθηκε στο Ιράκ στην πρώτη του ομιλία στο Κογκρέσο. «Αυτή τη στιγμή, αναθεωρούμε με προσοχή την πολιτική που ακολουθούμε και στους δύο πολέμους και σύντομα θα ανακοινώσω ένα σχέδιο που θα αφήνει το Ιράκ στα χέρια του ιρακινού λαού και που θα δίνει με υπευθυνότητα τέλος στον ιρακινό πόλεμο», δήλωσε ο Ομπάμα. Πάντως, σημειώνοντας αυτήν την αναφορά, οι εφημερίδες «Washington Post» και «New York Times», σε χθεσινά δημοσιεύματά τους, αναφέρουν ότι ο Μπαράκ Ομπάμα θα ανακοινώσει την απόσυρση των στρατευμάτων από το Ιράκ μέχρι τον Αύγουστο του 2010. Η ανακοίνωση πιθανολογείται ότι θα γίνει αύριο σε προγραμματισμένη ομιλία του σε στρατιωτική βάση στη Νότια Καρολίνα και η απόσυρση θα χρειαστεί τρεις μήνες περισσότερους από τους 16 που είχε υποσχεθεί στη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας.

  • Η Αμερικανική Γερουσία ενέκρινε την Τρίτη την επιλογή του Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα να διορίσει την Ιλδα Σολίς στο θώκο της υπουργού Εργασίας. Επίσης, ο πρώην κυβερνήτης της Πολιτείας της Ουάσιγκτον, ο 59χρονος Γκάρι Λοκ, κινεζικής καταγωγής, διορίζεται νέος υπουργός Εμπορίου από τον Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα. Είναι η τρίτη, κατά σειράν, επιλογή, αφού οι δύο προηγούμενοι υποψήφιοι, ο πρώην κυβερνήτης της Πολιτείας του Νέου Μεξικού, Μπιλ Ρίτσαρντσον, και ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής του Νιου Χαμσάιρ, Τζουντ Γκρεγκ, αποσύρθηκαν.
  • Η εφημερίδα «San Francisco Chronicle», που εκδίδεται από το 1865, βρίσκεται σε περίοδο αβεβαιότητας, αφού η ιδιοκτήτρια εταιρεία «Hearst Corp» θα προχωρήσει σε «σημαντικές» περικοπές του προσωπικού της και θα αποφασίσει αν θα την κλείσει ή θα την πουλήσει.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συμφωνίες δισεκατομμυρίων στο γεωργικό τομέα (2012-02-17 00:00:00.0)
Αυξάνονται τα κονδύλια για τον πόλεμο (2009-04-11 00:00:00.0)
Θα φύγουν... μένοντας οι «Ράμπο» (2009-02-28 00:00:00.0)
Ερευνάται η καταγγελία κακοποίησης του δημοσιογράφου (2008-12-20 00:00:00.0)
Αυταπάτες για ...αλλαγή (2008-11-04 00:00:00.0)
Αλλεπάλληλες γκανγκστερικές επιδρομές (1998-12-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ