Παρασκευή 18 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Αλλεπάλληλες γκανγκστερικές επιδρομές

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΛΟΝΔΙΝΟ.-

"Οποιος πίστεψε ότι τα προβλήματα στο εσωτερικό της χώρας, όπως είναι η διαδικασία καθαίρεσης που βρίσκεται σε εξέλιξη, θα εμπόδιζαν τις Ηνωμένες Πολιτείες να υπερασπιστούν τα ζωτικά τους συμφέροντα, έκανε μεγάλο λάθος", τόνισε κατηγορηματικά, στο διάγγελμά του, λίγο μετά την έναρξη της πρώτης επίθεσης σε βάρος του Ιράκ, ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον, καταδεικνύοντας ξεκάθαρα τις συντεταγμένες και τις πραγματικές αιτίες των αποφάσεων της Ουάσιγκτον. Πριν, καν, συμπληρωθεί ένα 24ωρο, δεύτερη αμερικανο-βρετανική επιδρομή κατά στόχων στο Ιράκ ήταν σε εξέλιξη.

Το αμερικανικό Πεντάγωνο και το Λονδίνο διακήρυτταν την "επιτυχία" της πρώτης επιδρομής, χωρίς να δίνουν περισσότερες λεπτομέρειες, και τόνιζαν, κυνικά, ότι και μετά τις επιδρομές η κατάσταση θα είναι, περίπου ίδια, αλλά θα "έχει αποδυναμωθεί το ιρακινό οπλοστάσιο". Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας έχουν ληφθεί σε όλη την αμερικανική επικράτεια και κυρίως στην περίμετρο όλων των δημοσίων κτιρίων, όλων των πρεσβειών, του Πενταγώνου, του Λευκού Οίκου και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

"Αλεπού της Ερήμου"

Λίγα λεπτά πριν από τη μία το πρωί, ώρα Ιράκ, ήχησαν οι πρώτες σειρήνες στην ιρακινή πρωτεύουσα, που είχε βυθιστεί στο σκοτάδι. Η πρώτη επιδρομή, που ήταν η μεγαλύτερη από τον Πόλεμο του Κόλπου το 1991 και η σημαντικότερη πολεμική επιχείρηση επί προεδρίας του Μπιλ Κλίντον, κράτησε μέχρι τις 6 το πρωί, τοπική ώρα, και πραγματοποιήθηκε σε 5 διαδοχικά κύματα. Σύμφωνα με το Αμερικανικό Πεντάγωνο, κατά τη διάρκεια της πρώτης αυτής επιδρομής, εκτοξεύτηκαν περισσότεροι από 200 πύραυλοι "Τόμαχοκ" από τα αμερικανικά πολεμικά πλοία, ενώ αεροσκάφη ΕΑ 6Β του αμερικανικού ναυτικού πραγματοποίησαν επιδρομές με ειδικούς πυραύλους, προκειμένου να αχρηστεύσουν τα ιρακινά αντιαεροπορικά συστήματα της Βαγδάτης.

Οπως δήλωνε, χτες το πρωί, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Ουίλιαμ Κοέν και ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού Χιουγκ Σέλτον, κατά τη διάρκεια της ημέρας, οι κατασκοπευτικοί δορυφόροι των ΗΠΑ, καθώς και "αόρατα" Β - 52 φωτογράφιζαν όλες τις περιοχές - στόχους στο Ιράκ, προκειμένου να εξαχθούν ακριβή συμπεράσματα για την αποτελεσματικότητα της πρώτης επιδρομής. Εντούτοις, όπως υπογράμμιζε ο Κοέν, οι πρώτες εκτιμήσεις "ήταν ιδιαίτερα θετικές, καθώς φαίνεται ότι πολλοί από τους στόχους είτε έχουν καταστραφεί είτε έχουν υποστεί σοβαρότατες ζημιές", χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Συνεχίζοντας τις δηλώσεις του, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας τόνισε ότι στο στόχαστρο των αμερικανο-βρετανικών δυνάμεων βρίσκονται όλες οι στρατιωτικές εγκαταστάσεις του Ιράκ. Ο Ουίλιαμ Κοέν ανακοίνωσε ότι δεν υπάρχουν απώλειες ανάμεσα στις βρετανικές και αμερικανικές δυνάμεις και συμπλήρωσε ότι, προς τον Κόλπο, κατευθύνονται ενισχύσεις: 1.500 στρατιώτες, συμπεριλαμβανομένης και στρατιωτικής αστυνομίας, 10 μαχητικά F 117 "Στελθ", ομάδα ειδικών στις επικοινωνίες, αντι-πυραυλικές συστοιχίες "Πάτριοτ", άνδρες των ειδικών δυνάμεων και το αεροπλανοφόρο "Καρλ Βίνσον". Αξίζει να σημειωθεί ότι, ήδη, στην περιοχή οι ΗΠΑ έχουν 22 πολεμικά πλοία, 210 μαχητικά αεροσκάφη, το αεροπλανοφόρο "Εντρεπράιζ", 15 βομβαρδιστικά Β 52 και 24.100 άνδρες.

Απροκάλυπτη υπεροψία και παρασκήνιο στο Κογκρέσο

Με αποφασιστικό και σκληρό ύφος, ο Αμερικανός Πρόεδρος ανακοίνωσε την επίθεση σε βάρος του Ιράκ και αφού επανέλαβε εκτενώς τις αιτιάσεις που ανέφερε στην έκθεσή του προς το Συμβούλιο Ασφαλείας ο Ρίτσαρντ Μπάτλερ, περί μηδενικής συνεργασίας εκ μέρους του Ιράκ, μίλησε για "αναπόφευκτη" ενέργεια. Ο Αμερικανός Πρόεδρος, καθόλη τη διάρκεια του διαγγέλματός του, αναφερόταν στις ΗΠΑ ως μοναδικό εκπρόσωπο της παγκόσμιας κοινότητας και, μάλιστα, δεν έκανε, καν, τον κόπο να κάνει μνεία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, αλλά ούτε και στην έκθεση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, στην οποία τονιζόταν ότι η συνεργασία με το Ιράκ ήταν ικανοποιητικότατη και ο φάκελος είναι έτοιμος να κλείσει.

Ο Μπιλ Κλίντον υπογράμμισε προκλητικά ότι δεν είναι "απρόοπτη" η επιδρομή κατά του Ιράκ, καθώς ο ίδιος είχε προειδοποιήσει τη Βαγδάτη, στα μέσα του προηγούμενου μήνα, και "έδωσε στον Σαντάμ Χουσεϊν μια ευκαιρία, την οποία δεν άδραξε". Ο Αμερικανός Πρόεδρος δήλωσε, απροκάλυπτα, ότι "δεν υπήρχε καμία περίπτωση οι ΗΠΑ να μην υπερασπίσουν δυναμικά τα συμφέροντά τους στην περιοχή" και με περισσή κυνικότητα παραδέχτηκε ότι "σε μια πολεμική επιχείρηση θα υπάρχουν θύματα, δυστυχώς, και ανάμεσα στους αθώους πολίτες". Κατέληξε, μάλιστα, τονίζοντας ότι η επιχείρηση θα ολοκληρωθεί μέχρι το Σαββατοκύριακο, "γιατί τότε αρχίζει ο ιερός μήνας του Ραμαζανιού για τους Αραβες και δεν μπορεί να γίνονται επιδρομές".

Με δυσφορία, δέχτηκαν οι Ρεπουμπλικάνοι την είδηση των επιδρομών, παρά τις αλλεπάλληλες επαφές που είχαν μαζί τους ο Σάντι Μπέργκερ, ο Ουίλιαμ Κοέν και ο Αλ Γκορ. Αρκετοί, όπως ο ηγέτης της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας στη Γερουσία, Τρεντ Λοτ ή ο ηγέτης των Ρεπουμπλικάνων στο Κογκρέσο Ντικ Αρμεϊ δεν έκρυψαν τις αμφιβολίες τους για την επιλογή της χρονικής στιγμής, αφήνοντας να εννοηθεί ότι αποτελεί ελιγμό αποφυγής της διαδικασίας καθαίρεσης του Προέδρου, που έχει δρομολογηθεί, ή τουλάχιστον εξώθησής της σε δεύτερο πλάνο. Εντούτοις, μετά από αλλεπάλληλες συσκέψεις και ενημερώσεις κεκλεισμένων των θυρών, φαίνεται να επικράτησε η άποψη, που εξέφρασε και ο κοινοβουλευτικός τους εκπρόσωπος Ρόμπερτ Λίβινγκστον, ότι "τώρα ενωμένοι όλοι θα στηρίξουμε τα αμερικανικά στρατεύματα σε ένα σωστό έργο και ο αμερικανικός λαός θα κρίνει κατά πόσο ήταν αθώα η επιλογή της χρονικής στιγμής".

Βρετανική "εμπροσθοφυλακή"

Βασιλικότερη του βασιλέως εμφανίστηκε, πάλι, η βρετανική ηγεσία. Ο πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ έσπευσε να προλάβει τον Κλίντον, ανακοινώνοντας πρώτος την επιδρομή και επιχειρηματολογώντας με τη φράση "αναλάβαμε δράση γιατί έτσι πρέπει", ενώ στη συνέχεια παρέθεσε το "γνωστό τροπάριο" περί έκθεσης της UNSCOM. Ανάλογου κυνισμού δηλώσεις έκαναν και ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ρόμπιν Κουκ, που μίλησε για αθώα θύματα και για παραμονή του "αποδυναμωμένου" Σαντάμ Χουσεϊν στην εξουσία και ο υπουργός Αμυνας Τζορτζ Ρόμπερτσον, ο οποίος δε δίστασε να απογυμνώσει τους όψιμους επικριτές, υπογραμμίζοντας ότι "ψεύδονται όσοι διαμαρτύρονται σήμερα γιατί όταν, τον προηγούμενο μήνα, μιλήσαμε για απροειδοποίητη επίθεση δε διαφώνησε κανείς!".

Ηρεμία στη Βαγδάτη, οργή στον αραβικό κόσμο

Με ψυχραιμία αντιμετωπίζει η ιρακινή πρωτεύουσα τα αλλεπάλληλα κύματα επιδρομών. Αν και δεν υπάρχει επίσημος απολογισμός, ιατρικές πηγές ανέφεραν 45 νεκρούς και περισσότερους από 200 τραυματίες, ενώ εκτεταμένες υλικές ζημιές καταγράφηκαν ακόμη και στο κέντρο της Βαγδάτης. Χτες το πρωί, όλες οι δημόσιες υπηρεσίες και τα σχολεία λειτούργησαν κανονικά και το μόνο στοιχείο ανησυχίας ήταν οι ουρές στα πρατήρια καυσίμων.

"Ανανδρες", χαρακτήρισε τις ΗΠΑ και τη Βρετανία ο Ιρακινός Πρόεδρος, που επισκέφθηκε πληγείσες περιοχές, και κάλεσε τους Ιρακινούς να αντισταθούν, έτσι ώστε να νικήσουν στο τέλος "αυτούς που δεν αντιπαρατίθενται κατά πρόσωπο, αλλά μέσω τεχνολογίας". Δηλώσεις έκανε ο υπουργός Εξωτερικών Μοχάμεντ αλ Σάχαφ, ο οποίος επανέλαβε ότι "η έκθεση του Μπάτλερ είναι εντελώς ψευδής" και αναρωτήθηκε αν μικροπροβλήματα σε 5 από τις 300 επιθεωρήσεις δικαιολογούν βομβαρδισμούς αθώων.

Οργισμένες πολυπληθείς διαδηλώσεις πυροδότησε στην πλειοψηφία των αραβικών χωρών η επίθεση κατά του Ιράκ, αν και οι ηγεσίες τους επέλεξαν, κατά κύριο λόγο, να εκφράσουν απλώς την ανησυχία και τις επιφυλάξεις τους, με εξαίρεση το Ιράν, που ανέφερε χτύπημα πυραύλου και στο νότιο έδαφός του, και το Πακιστάν. "Αποτρόπαια πράξη", χαρακτήρισε την επίθεση ο Αραβικός Σύνδεσμος, ο οποίος συγκαλείται εκτάκτως το Σαββατοκύριακο, μετά από αίτημα της Βαγδάτης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εκατοντάδες οι άμαχοι νεκροί, χιλιάδες τραυματίες(2003-03-28 00:00:00.0)
Ιρακινή αντίσταση και αμμοθύελλα καθήλωσαν τους εισβολείς(2003-03-26 00:00:00.0)
Μόνος υπεύθυνος για το μέλλον του ο ιρακινός λαός(1999-05-23 00:00:00.0)
Αποχώρησαν όλοι οι Αμερικανοί και Βρετανοί υπήκοοι(1999-02-05 00:00:00.0)
Αμεση συμμόρφωση ζητά το Συμβούλιο Ασφαλείας(1998-11-07 00:00:00.0)
Δυναμιτίζουν οι ιμπεριαλιστές την εύθραυστη ηρεμία στον Περσικό(1998-07-01 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ