Παρασκευή 18 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
Βουλευτές καταδικάζουν την πειρατική επιδρομή

Επιστολή 80 βουλευτών από όλα τα κόμματα, προς τον ΓΓ του ΟΗΕ

Τη νέα στρατιωτική επιδρομή των αμερικανικών και βρετανικών δυνάμεων ενάντια στο Ιράκ καταδικάζουν, με επιστολή τους προς τον ΓΓ του ΟΗΕ, 80 βουλευτές από όλα τα κόμματα της Βουλής.

Στην επιστολή οι βουλευτές αναφέρουν:

"Καταδικάζουμε τη νέα στρατιωτική επιδρομή των αμερικανικών και βρετανικών δυνάμεων εναντίον του Ιράκ. Ανεξάρτητα από τις αιτιάσεις και τους λόγους που προβάλλονται για τη δικαιολόγηση της ενέργειας αυτής, θεωρούμε ότι είναι μία πράξη που παραβιάζει κατάφωρα τους κανόνες του διεθνούς δικαίου και τη διεθνή νομιμότητα. Πόσο μάλλον που η νέα αυτή επίθεση αποτελεί μονομερή πρωτοβουλία έξω από το πλαίσιο του ΟΗΕ.

Θεωρούμε ότι η ενέργεια αυτή αποτελεί επίσης σαφή παραβίαση των ανθρώπινων δικαιωμάτων και το μόνο αποτέλεσμά της θα είναι να θέσει για μία ακόμα φορά σε κίνδυνο τη ζωή των αμάχων και του πολύπαθου ιρακινού λαού.

Πιστεύουμε ότι η διεθνής κοινότητα και συγκεκριμένα ο ΟΗΕ, πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του, απέναντι στην κατάσταση αυτή και να εργαστεί αποτελεσματικά για την επίλυση των προβλημάτων με την πολιτική οδό, που είναι η μόνηγια την επίλυση των διεθνών κρίσεων. Η τυφλή βία ανεξάρτητα από τα προσχήματα, δεν μπορεί, στο τέλος του 20ού αιώνα, να επιβραβεύεται και να θεωρείται τρόπος άσκησης της διεθνούς πολιτικής.

Ζητούμε να σταματήσουν άμεσα οι βομβαρδισμοί εναντίον της Βαγδάτης που είναι βομβαρδισμοί εναντίον του ιρακινού λαού όπως έχει αποδειχθεί στο πρόσφατο παρελθόν, και να αρχίσουν οι απαραίτητες πολιτικές διαβουλεύσεις για την επίλυση της κρίσης".

Οι βουλευτές που υπογράφουν είναι οι εξής:

Παρασκευόπουλος Π., Κατσιμπάρδης Γ., Δανέλλης Σ., Θωμόπουλος Γ., Φωτιάδης Π., Ηλιάδης Ν., Κουρουπλής Π., Κουράκης Γ., Γερανίδης Β., Κουβέλης Φ., Χρυσανθακόπουλος Α., Κατσέλη Ν., Λιάνης Γ., Χατζημιχάλης Φ., Λουλέ Α., Σαρρής Δ., Μανίκας Σ., Κουναλάκης Π., Ζαφειρόπουλος Γ., Κοντομάρης Ε., Σημαιφορίδης Κ., Μάτης Α., Ντούσκας Δ., Σαατσόγλου Α., Φραγκιαδουλάκης Μ., Κίρκος Γ., Μπαντουβάς Α., Γικόνογλου Μ., Σουλαδάκης Γ., Αποστόλου Ε., Διαμαντίδης Γ., Δημαράς Γ., Δαμανάκη Μ., Σπυρόπουλος Ρ., Σκανδαλίδης Κ., Λουκάκης Μ., Κανελλόπουλος Λ., Αργύρης Β., Κουτσόγιωργας Δ., Σπηλιόπουλος Κ., Ρόκος Γ., Αράπης Γ., Καρατάσος Γ., Πιπεργιάς Δ., Κοτσακάς Α., Τσιόκας Χ., Βλαχόπουλος Η., Καψής Γ., Σπυριούνης Κ., Λάλος Κ., Κάκκαλος Ν., Λωτίδης Λ., Αρσένη Μ., Σηφουνάκης Ν., Σταυρακάκης Μ., Κολοζώφ Ο., Γκατζής Ν., Τασούλας Α., Καστανίδης Χ., Γεωργιάδης Θ., Δαμιανίδης Α., Κόρακας Στρ., Παπαθεμελής Σ., Βλασσόπουλος Ε., Στάικος Ε., Βαλυράκης Σ., Ζιάγκας Ι., Καμμένος Π., Αράπη - Καραγιάννη Β., Κεδίκογλου Β., Τζαννής Λ., Παναγιώτου Στ., Ζήση Ρ., Αγγουράκης Μπ., Μαλέσιος Β., Παπαδέλης Φ., Τσαφούλιας Γ., Κρητικός Π., Μουσταφά Μ., Τσετινές Δ.

Η Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας

Ανακοίνωση σχετικά με την αμερικανική επίθεση εναντίον του Ιράκ εξέδωσε η Ομάδα Φιλίας με τις Αραβικές Χώρες και η Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής.Σε αυτήν, που υπογράφουν ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών και Αμυνας, βουλευτής Κάρολος Παπούλιας και ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας με τις αραβικές χώρες, βουλευτής Γιώργος Κίρκος, σημειώνεται ότι αυτής της μορφής η δράση "και μάλιστα μονομερής, παρακάμπτει το Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΕ, μόνο διεθνές όργανο που μπορεί να εγκρίνει μια τέτοιου είδους απόφαση... τραυματίζεται το κύρος και η αποτελεσματικότητα τους Διεθνούς Οργανισμού και βιάζεται η διεθνής νομιμότητα και τα ανθρώπινα δικαιώματα". Η ανακοίνωση καταλήγει με την καταδίκη "της άσκησης βίας και κάθε επιθετικής δραστηριότητας", ζητώντας "την παύση κάθε βομβαρδισμού" και αναμένοντας "από τα Οργανα του ΟΗΕ να αναλάβουν πρωτοβουλίες για τη διευθέτηση του προβλήματος, με βάση το Διεθνές Δίκαιο και τις Ανθρωπιστικές Αρχές".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πότε ο ΣΥΡΙΖΑ λέει την αλήθεια για τη Συρία; Ποτέ…(2013-08-31 00:00:00.0)
Πόλεμος χωρίς τέλος(2003-03-23 00:00:00.0)
Επιμένει η Ουάσιγκτον σε επέμβαση και ανατροπή(2002-09-26 00:00:00.0)
Ο,τι αποφασίσει η Ευρωπαϊκή Ενωση!(2002-09-10 00:00:00.0)
Να συζητήσει η Βουλή την απεμπλοκή της χώρας(1999-04-30 00:00:00.0)
Συμπαράσταση στο λαό του Ιράκ και του Κουρδιστάν(1996-10-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ