Τρίτη 10 Σεπτέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
Ο,τι αποφασίσει η Ευρωπαϊκή Ενωση!

Ο υπουργός Εξωτερικών αρνήθηκε να καταδικάσει τυχόν στρατιωτική επίθεση κατά του Ιράκ, αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά για τη στάση που θα τηρήσει η ελληνική κυβέρνηση

Με ανέξοδες διακηρύξεις υπέρ της ειρήνης και της σταθερότητας, αλλά χωρίς να αποκλείσει τη συμμετοχή ή συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης σε ενδεχόμενη επίθεση κατά του Ιράκ, απάντησε ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου στην Eρώτηση που του είχαν απευθύνει οι βουλευτές του ΚΚΕ Ορέστης Κολοζώφ και Λιάνα Κανέλλη, με την οποία ζητούσαν να πληροφορηθούν το πώς αντιμετωπίζει η ελληνική κυβέρνηση την εξέλιξη αυτή και ποια μέτρα σχεδιάζει να πάρει, πολύ περισσότερο μάλιστα που η Ελλάδα προεδρεύει στην Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Αμυνας (ΚΕΠΠΑ) στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Στην απάντησή του ο Γ. Παπανδρέου αναφέρει πως η πολιτική της Ελλάδας απέναντι στην κατάσταση στο Ιράκ καθορίζεται από το έντονο ενδιαφέρον της για την ανθρωπιστική κατάσταση του ιρακινού λαού, από το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την εδραίωση της σταθερότητας και της ειρήνης στην περιοχή. Μάλιστα, συμπληρώνει ότι «θεωρούμε τους ειρηνικούς τρόπους επίλυσης των προβλημάτων που έχουν ανακύψει στο Ιράκ ως τους πλέον ενδεδειγμένους», χωρίς βεβαίως να διευκρινίζει ποια ακριβώς είναι τα προβλήματα που έχουν ανακύψει στη χώρα αυτή.

Ο υπουργός Εξωτερικών επιβεβαίωσε πως η Ελλάδα θα κάνει ό,τι αποφασίσει η ΕΕ, ενώ επιχείρησε να απαλλάξει την κυβέρνηση από τις ευθύνες που της αναλογούν λέγοντας πως την προεδρία της ΕΕ την έχει η Δανία και άρα αυτή έχει και την ευθύνη διαμόρφωσης της κοινής ευρωπαϊκής θέσης σε όλα τα μείζονα θέματα. Προκειμένου δε να αποφύγει μια απάντηση επί της ουσίας επικαλέστηκε τυπικά κωλύματα, όπως ότι η Ευρωπαϊκή Πολιτική Ασφάλειας και Αμυνας - την προεδρία της οποίας αναλαμβάνει η Ελλάδα λόγω αυτοεξαίρεσης της Δανίας - δεν μπορεί, θεσμικά και πρακτικά, να εμπλακεί σε μια στρατιωτική επιχείρηση κατά του Ιράκ.

Ωστόσο, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να συμφωνήσει η ελληνική κυβέρνηση σε μια επίθεση εναντίον του Ιράκ, όπως προκύπτει από το σημείο της απάντησής του, το οποίο αναφέρει πως: «Οταν τεθεί το ιρακινό ζήτημα στα ευρωπαϊκά fora η Ελλάδα θα σταθμίσει το συμφέρον και τις προτεραιότητές της, αλλά και τη διεθνή νομιμότητα, προκειμένου να αποδεχτεί ή να απορρίψει ενδεχόμενες προτάσεις της δανικής προεδρίας»!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ