Τρίτη 10 Σεπτέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΥΣΤΡΙΑ
«Ξαφνικός θάνατος» της κυβέρνησης

ΒΙΕΝΝΗ.--

Παρελθόν αποτελεί πια ο κυβερνητικός συνασπισμός, που πριν δύο χρόνια περίπου είχε προκαλέσει «σεισμό» στην Ευρώπη, καθώς χτες ο καγκελάριος Βόλφγκανγκ Σιούσελ ανακοίνωσε τη διάλυση του συνασπισμού με το ακροδεξιό «Κόμμα της Ελευθερίας» του Γιέργκ Χάιντερ, προκηρύσσοντας παράλληλα πρόωρες εκλογές «το συντομότερο δυνατόν» για να τερματιστεί η πολιτική κρίση.

Ο «ξαφνικός θάνατος» του κυβερνητικού συνασπισμού ήρθε μάλιστα σε μια εξαιρετικά κρίσιμη και καίρια στιγμή για την κυβέρνηση, καθώς αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα στον ισοσκελισμό του προϋπολογισμού, της διεύρυνσης του ελλείμματος και της πενιχρής έως μηδαμινής οικονομικής ανάπτυξης, τη στιγμή μάλιστα που η ΕΕ προετοιμάζει το έδαφος για την ένταξη των «ανταγωνιστικών» γειτονικών πρώην σοσιαλιστικών κρατών.

Οσον αφορά σε αυτή καθ' εαυτή την κρίση, προκλήθηκε από τη «στάση» εντός του «Κόμματος της Ελευθερίας», που προκάλεσε ο Γιέργκ Χάιντερ, και που οδήγησε στην παραίτηση από την κυβέρνηση συνασπισμού της Αυστρίας, την Κυριακή, η αντικαγκελάριος της χώρας Σουζάνε Ρις-Πάσερ, ο υπουργός Οικονομικών Καρλ Χάιντς Γκράσερ και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Πέτερ Βέστενχάλερ, μέλη του ακροδεξιού Κόμματος της Ελευθερίας, ενώ χτες και ο υπουργός Μεταφορών, Ματίας Ράιχολτ εξέφρασε επίσης την πρόθεσή του να παραιτηθεί. Ο Χάιντερ, πρόεδρος του Κόμματος της Ελευθερίας έχει αποσυρθεί από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, όντας κυβερνήτης του κρατιδίου της Καρινθίας, αλλά ουσιαστικά κινεί τα νήματα της πολιτικής από το παρασκήνιο.

Ο καγκελάριος Σιούσελ προσέθεσε, ωστόσο, ότι η κυβέρνηση παραμένει στη θέση της, ώσπου να διεξαχθούν οι εκλογές. «Οι εσωτερικές διαμάχες έχουν βλάψει το κόμμα και τραυμάτισαν την εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων μας. Κατά τη γνώμη μου, αυτός είναι ο μοναδικός έντιμος τρόπος για να αντιδράσουμε», δήλωσε η αντικαγκελάριος, Σουζάνε-Ρις Πάσερ, εξηγώντας τους λόγους της παραίτησής της.

«Η Αυστρία χρειάζεται μια σταθερή κυβέρνηση. Αυτή είναι η ευθύνη μου ως καγκελάριος», τόνισε από την πλευρά του ο Βόλφγκανκ Σιούσελ, αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με τον Αυστριακό πρόεδρο, Τόμας Κλέστιλ.

Ετσι, το αυστριακό Κοινοβούλιο αναμένεται να διαλυθεί στις 19 Σεπτεμβρίου, ενώ οι εκλογές θα προκηρυχτούν κατά πάσα πιθανότητα στις 17 ή στις 24 Νοέμβρη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ