Τρίτη 10 Σεπτέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΕΠΑΛ
Πλημμύρες αίματος...

ΚΑΤΜΑΝΤΟΥ.--

Τουλάχιστον 104 νεκροί, στην πλειοψηφία τους στρατιώτες και αστυνομικοί, είναι ο απολογισμός των μαχών στο κεντροδυτικό όσο και το ανατολικό Νεπάλ το Σαββατοκύριακο και χτες, σύμφωνα με τοπικά και διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία και ΜΜΕ.

Σύμφωνα με το Ράδιο Νεπάλ, το οποίο επικαλείται το Ασοσιέιτεντ Πρες, οι μάχες ξεκίνησαν μετά από επίθεση μαοϊκών ανταρτών στην πόλη Σαντικάρα, περίπου 300 χιλιόμετρα δυτικά του Κατμαντού. Σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχων, ανάμεσα στους νεκρούς είναι 17 στρατιώτες και 48 αστυνομικοί.

Ο υφυπουργός Εσωτερικών Ντεβέντρα Ρατζ Καντέλ έκανε λόγο, μιλώντας στο Ασοσιέιτεντ Πρες, για 29 τραυματίες, 10 από τους οποίους είναι σε κρίσιμη κατάσταση. Το Ρόιτερς μεταδίδει επικαλούμενο τον ίδιο αξιωματούχο πως η άποψη της κυβέρνησης είναι ότι, μετά την τετράμηνη περίοδο «ανάπαυλας», το ΚΚΝ-Μαοϊκό, η οργάνωση που διεξάγει ανταρτοπόλεμο, με στόχο την ανατροπή της μοναρχίας και την αντικατάστασή της από μια μαοϊκής κατεύθυνσης κυβέρνηση, έχει ανασυνταχτεί και θα εντείνει τις επιχειρήσεις του.

Την Κυριακή, σε επίθεση σε αστυνομικό τμήμα στο ανατολικό Νεπάλ, οι αντάρτες σκότωσαν 49 αστυνομικούς και στρατιώτες. Ενισχύσεις μεταφέρονταν χτες με ελικόπτερα στις δύο περιοχές όπου ξέσπασαν μάχες. Ωστόσο, η ειδησεογραφική υπηρεσία Νεπάλ Νιους γράφει στην έκδοσή της στο Διαδίκτυο πως οι νεκροί ενδέχεται να ξεπερνούν τους 125 μόνο στις μάχες της Δευτέρας.

Σύμφωνα με το Ρόιτερς, η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ντέουμπα «μελετά» το ενδεχόμενο να επανεπιβάλλει την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στη χώρα. Το Υπουργικό Συμβούλιο θα συσκεφτεί με τον πρωθυπουργό την Πέμπτη, για να αποφασίσει σχετικά.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ωστόσο, περιλαμβανομένου του ΚΚ Νεπάλ - Ενωμένου Μαρξιστικού Λενινιστικού, που είναι το μεγαλύτερο κατά τάξη ισχύος στη Βουλή, αντιτίθενται στην επανεπιβολή της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης, μεσούσης της προεκλογικής εκστρατείας (οι κάλπες ανοίγουν την 13η Νοεμβρίου).

Η κυβέρνηση, όσο και αναλυτές, εκφράζουν φόβους ότι το νέο ξέσπασμα του εμφυλίου θα πλήξει την οικονομία της χώρας, που βασίζεται στον τουρισμό -τη σχεδόν αποκλειστική πηγή σκληρού συναλλάγματος της χώρας, μιας από τις 10 φτωχότερες του κόσμου. Το περιοδικό Φαρ Ιστερν Εκονόμικ Ριβιού γράφει ότι η τουριστική κίνηση είχε πέσει ήδη στην αρχή του καλοκαιριού 37%, πράγμα που προοιωνίζεται μια «καταστροφή». Ενώ η ξένη βοήθεια, κυρίως από πλευράς ΗΠΑ, εξαντλείται σε οπλικά συστήματα: σύμφωνα με την Ουάσινγκτον Ποστ, η κυβέρνηση Μπους θα εισφέρει το 10% του πολεμικού προϋπολογισμού του Ντέουμπα...

Με αυτές τις προϋποθέσεις, το βέβαιο είναι ότι η αιματοχυσία στο Νεπάλ μάλλον θα ενταθεί παρά θα αμβλυνθεί...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ