Τρίτη 10 Σεπτέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Συνεχίζονται οι δολοφονίες συνδικαλιστών

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.--

Η κυβέρνηση του Αλβάρο Ουρίμπε, όπως διακήρυξε, είναι μία κυβέρνηση που επιθυμεί διακαώς και με κάθε θεμιτό και αθέμιτο τρόπο να «κερδίσει τον πόλεμο». Μέχρι στιγμής ο πιο ενδεδειγμένος αποδεικνύεται η ανεξέλεγκτη δράση των ακροδεξιών παραστρατιωτικών και ο «νέος παραστρατιωτισμός» που βρίσκεται στα σπάργανα, όπου στρατιώτες, τάγματα θανάτου, απλοί πολίτες αγρότες θα μεταβληθούν σε όργανα...

Ποια θα είναι τα θύματα; Μέχρι στιγμής, οι εκκαθαριστικές επιχειρήσεις έχουν επικεντρωθεί στη «σάρωση» των συνδικαλιστών. Και μάλιστα αυτών που θεωρούνται άκρως επικίνδυνοι για τις πολυεθνικές. Ετσι, οι δολοφονίες της «Coca-Cola» συνεχίζονται.

Την τελευταία βδομάδα ο συνδικαλιστής ακτιβιστής Αντόλφο δε Χεσούς Μουνέρα δολοφονήθηκε λίγο μετά την πληροφόρησή του από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Κολομβίας ότι η μήνυση που υπέβαλε εναντίον της «Coca-Cola» έγινε δεκτή. Ο Αντόλφο δε Χεσούς Μουνέρα, ήταν τοπικός ηγέτης του σωματίου Σινατραϊνάλ των εργατών της βιομηχανίας τροφών και πρώην εργάτης του εργοστασίου της «Coca-Cola Embotelladora Roman» στην πόλη Μπαρανκίγια.

Πριν τον Μουνέρα, εφτά ακόμη ηγέτες εργατικών σωματείων εργοστασίων της «Coca-Cola» στην Κολομβία δολοφονήθηκαν, ενώ άλλοι, απήχθησαν και βασανίστηκαν. Οι επιθέσεις αυτές, συνήθως συνοδεύονται και από απειλές προς όλους τους εργαζόμενους στην «Coca-Cola» για να παραιτηθούν από το σωματείο τους.

Η αντιπαλότητα της «Coca-Cola» με τον Μουνέρα έχει μεγάλη ιστορία και η ηγεσία του σωματείου του κατηγόρησε το Κολομβιανό κράτος για τη δολοφονία του και υποστηρίχτηκε από τον διευθυντή του τμήματος των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της εθνικής ομοσπονδίας σωματείων CUT, Ντομίνγκο Τοβάρ, ενώ το σωματείο Σιναλτραϊνάλ είχε παλιότερα υποβάλλει κι άλλη μήνυση στην Ατλάντα των ΗΠΑ εναντίον της «Coca-Cola», λέγοντας ότι η εταιρία είχε προσλάβει τάγματα θανάτου, με σκοπό τη διάλυση του σωματείου.

Σε δήλωσή του στο ANNCOL, o Τοβάρ είπε ότι η δολοφονία του Μουνέρα για μια ακόμη φορά δείχνει «το τίμημα που πληρώνουν οι ηγέτες των σωματείων που απαιτούν κοινωνική δικαιοσύνη». Σχεδόν 4.000 ακτιβιστές της CUT έχουν δολοφονηθεί από το 1986 χωρίς οι κολομβιανές αρχές να έχουν κάνει οποιοδήποτε σοβαρό βήμα, ώστε να δικαστούν οι δολοφόνοι.

Νωρίτερα φέτος, ο δικηγόρος του Σιναλτραϊνάλ, Πέδρο Μαέτσα Αβίλα, είχε δηλώσει στα αμερικανικά ΜΜΕ: «Η απόδειξη της συμμετοχής του κράτους δεν περιλαμβάνει μόνο την ατιμωρησία των ενόχων, αλλά περιλαμβάνει επίσης το στρατό και τα δικαστήρια που παρενοχλούν το σωματείο, με χωρίς ένταλμα έρευνες και κατασκευασμένες κατηγορίες».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ