Τρίτη 10 Σεπτέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Τηλεοπτική «μονομαχία» Σρέντερ - Στόιμπερ

Για δεύτερη φορά «μονομάχησαν» τηλεοπτικά την Κυριακή (8/9) ο καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ και ο αντίπαλός του, υποψήφιος των αντιπολιτευόμενων «χριστιανικών» κομμάτων CDU και CSIL Εντμουντ Στόιμπερ, υποστηρίζοντας ο καθένας την πολιτική του. Στο πιο επίκαιρο και ενδιαφέρον θέμα εξωτερικής πολιτικής ο καγκελάριος επανέλαβε τη γνωστή θέση του ότι είναι εναντίον στρατιωτικής επέμβασης, ακόμη και στην περίπτωση που θα προϋπάρξει μια οποιασδήποτε μορφής εντολή του ΟΗΕ. Ο Στόιμπερ αντίθετα δήλωσε ότι είναι εναντίον μιας πολεμικής επέμβασης μόνο από τις ΗΠΑ, αλλά εφόσον υπάρξει απόφαση του ΟΗΕ θα συζητήσει από τους άλλους Ευρωπαίους εταίρους (τις κυβερνήσεις), ώστε να δημιουργηθεί «ένα σκηνικό απειλής» κατά του Σαντάμ Χουσεΐν για να επιτρέψει και πάλι την είσοδο των «επιθεωρητών οπλισμού» του ΟΗΕ στο Ιράκ. Κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση Σρέντερ - Φίσερ ότι με τη στάση τους «βλάπτουν τη γερμανο-αμερικανική φιλία».

Στο μεταξύ από την ηγεσία του SPD δηλώθηκε ότι στο θέμα του Ιράκ το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα σύσσωμο υποστηρίζει την άρνηση συμμετοχής σε πόλεμο. Στην εφημερίδα «Μπιλντ» της Κυριακής ο υπουργός άμυνας Πέτερ Στρουκ επανέλαβε: «Οσο εγώ είμαι υπουργός Αμυνας δε θα σταλεί η Μπούντεσβερ στο Ιράκ», ακόμα κι αν υπάρχει εντολή του ΟΗΕ.

Η εφημερίδα του Μονάχου «Μίνχνερ Μέρκουρ» τσιτάρει δήλωση του προέδρου της σοσιαλδημοκρατικής κοινοβουλευτικής παράταξης στο Μπούντεσταγκ, Λούντβιχ Στίγκλερ, στην οποία ο Μπους κατηγορείται ότι φέρεται σαν τους Καίσαρες της παλιάς Ρώμης. Η Αμερική, είπε ο Στίγκλερ, θεωρεί τον εαυτό της σαν «παλιά Ρώμη» και τους συμμάχους της σαν «μάζα προς διάθεση». «Ο Μπους φέρεται σαν να είναι ο καίσαρας Αύγουστος και η Γερμανία (σαν ρωμαϊκή) επαρχία. Δε γίνονται έτσι τα πράγματα».

Η «Μπερλίνερ Τσάιτουνγ» (9/9) διαπιστώνει ότι στην προχτεσινή συνάντηση Σιράκ - Σρέντερ στο Ανόβερο, διαφάνηκε κάποια διαφορά στη στάση τους στο θέμα του Ιράκ: «Ναι μεν τόνισαν ο καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ και ο πρόεδρος της Γαλλίας Ζακ Σιράκ... ότι αποκρούουν το μονόδρομο των ΗΠΑ κατά του Ιράκ. Ομως ο Σιράκ δεν απέκλεισε τελείως συμμετοχή σε στρατιωτική δράση, που αποκλείει η Γερμανία».


Θ. ΒΟΡΕΙΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ