Τρίτη 10 Σεπτέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΙΡΑΚ
Εντείνει την «επικοινωνιακή επίθεση» η Ουάσιγκτον

«Κοινή στρατηγική» ανέπτυξαν οι Μπους - Μπλερ, «αφήνοντας ύστατο περιθώριο στον ΟΗΕ να διευθετήσει την κρίση»

Associated Press

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΛΟΝΔΙΝΟ - ΒΑΓΔΑΤΗ.-

«Μια τελευταία ευκαιρία στον ΟΗΕ να διευθετήσει την απειλή που στοιχειοθετεί το Ιράκ», αποφάσισαν να δώσουν ο Αμερικανός Πρόεδρος και ο Βρετανός πρωθυπουργός, που, το Σάββατο, στο Καμπ Ντέιβιντ, «ανέπτυξαν κοινή στρατηγική». Ενα επιπλέον πρόσχημα εκτιμάται ότι παρείχε η έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα το βρετανικό Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Ερευνών, όπου αναφέρεται η ιρακινή δυνατότητα για πυρηνικό οπλοστάσιο. Την αποφασιστικότητα, πάντως, του Βρετανού πρωθυπουργού δε συμμερίζονται τα συνδικάτα, που αρχίζοντας δύο ημέρες νωρίτερα το συνέδριό τους, επικεντρώνουν στο θέμα του Ιράκ.

«Κοινή στρατηγική βασισμένη στην αποφασιστικότητα να αντιμετωπιστεί αποφασιστικά η απειλή Χουσεΐν» απεργάστηκαν, όπως δήλωναν, οι Μπους και Μπλερ. Ο Βρετανός πρωθυπουργός δήλωνε ότι «ο κόσμος δε θα πρέπει να φοβάται τον πόλεμο κατά του Ιράκ, αλλά τις συνέπειες της απάθειας απέναντι στην ιρακινή απειλή». Σήμερα, θα απευθύνει ομιλία στο συνέδριο των βρετανικών συνδικάτων που άρχισε εκτάκτως στο Μπλάκπουλ, όπου αναμένεται να αντιμετωπίσει τις σφοδρότατες αντιδράσεις των συνδικαλιστών.

Ο πρόεδρος της Ενωσης των Συνδικάτων, Τζον Μονκς, χαρακτήριζε «επικίνδυνη προοπτική την ανάληψη δράσης εναντίον μέλους του ΟΗΕ, χωρίς απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας και χωρίς αποδείξεις». Το συνδικάτο των εργαζομένων στους σιδηροδρόμους κοινοποίησε ότι θα καταθέσει ψήφισμα που καταδικάζει την ανάληψη στρατιωτικής δράσης, εκτιμά ότι «παραβιάζει το διεθνές δίκαιο» και ζητά από τον Μπλερ να αποσύρει την υποστήριξή του από τις ΗΠΑ. Την πρόθεσή τους να στηρίξουν το ψήφισμα έχουν γνωστοποιήσει τα περισσότερα συνδικάτα.

«Μια από τα ίδια»

Παρ' όλα αυτά, η έκθεση του Διεθνούς Ινστιτούτου Στρατηγικών Ερευνών, που παρουσιάστηκε, χτες, από τον διευθυντή του, Τζον Τσίπμαν, πρόσφερε ορισμένα «επιχειρήματα» στον βαλλόμενο, από παντού, Μπλερ και γι' αυτό η Ντάουνιγκ Στριτ δεν έκρυψε την ικανοποίησή της. Στην έκθεση αναφέρεται ότι το Ιράκ «θα μπορούσε να κατασκευάσει, μέσα σε μήνες, πυρηνικό οπλοστάσιο αν είχε την πρώτη ύλη, διότι διαθέτει τεχνογνωσία και πιθανώς μέσα».

Επίσης, υπογραμμίζεται ότι «μπορεί επιτυχώς να κρύψει ποσότητες βιολογικών και χημικών όπλων καθώς και ορισμένους πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς». Ουσιαστικά, η έκθεση δεν παρουσιάζει νέα στοιχεία και αναγνωρίζει τα «μεγάλα κενά πληροφόρησης», αλλά τονίζει ότι «είναι επιτακτικό καθήκον η επίλυση του προβλήματος». Εκ μέρους της στρατιωτικής επιθεώρησης «Τζέινς' Ντιφένς», ο Πολ Μπίβερ εκτιμούσε ότι «δε βλέπει τίποτε νεότερο που να δικαιολογεί στρατιωτική δράση», ενώ η Διεθνής Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας υποστήριζε ότι «δεν υπάρχουν στοιχεία για ανάπτυξη ιρακινού πυρηνικού προγράμματος».

Κινητικότητα και αντιδράσεις

Με τον Καναδό πρωθυπουργό συναντήθηκε, χτες, στο Ντιτρόιτ, ο Αμερικανός Πρόεδρος προκειμένου να κάμψει τις αντιρρήσεις που εξέφρασαν Καναδοί αξιωματούχοι, χαρακτηρίζοντας «απαράδεκτη μια προληπτική επίθεση και ανατροπή του καθεστώτος». Είχαν προηγηθεί τηλεφωνικές συνομιλίες του Μπους με τον Κόφι Ανάν, τον Τούρκο Πρόεδρο, τον Δανό πρωθυπουργό ως προεδρεύοντα της ΕΕ και επρόκειτο να ακολουθήσουν με τον Σαουδάραβα πρίγκιπα διάδοχο, τον Αιγύπτιο Πρόεδρο και τον ΓΓ του ΝΑΤΟ. Ο ΓΓ του ΟΗΕ, πάντως, έσπευσε να προειδοποιήσει για «ανυπολόγιστες συνέπειες σε περίπτωση επίθεσης στο Ιράκ».

Παράλληλα, το Σαββατοκύριακο, αξιωματούχοι της αμερικανικής ηγεσίας κατέκλυσαν τα τηλεοπτικά δίκτυα προσπαθώντας να τονώσουν την ενωτική εικόνα της κυβέρνησης. Ο αντιπρόεδρος Τσέινι υποστήριζε πως υπάρχουν πληροφορίες ότι απαγορευμένα υλικά εισήχθησαν στο Ιράκ, ενώ ο ΥΠΕΞ Πάουελ άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο της ανάληψης μονομερούς δράσης, υπογραμμίζοντας ότι το καθεστώς Χουσεΐν «απειλεί τα συμφέροντα των ΗΠΑ στην περιοχή και γενικότερα».

Την ίδια στιγμή, ικανοποίηση στο Λευκό Οίκο προκάλεσε η συνέντευξη του Γάλλου Προέδρου στους «Νιου Γιορκ Τάιμς». Ο Σιράκ χαρακτηρίζει «επικίνδυνη τη μονομερή δράση για ανατροπή καθεστώτος, καθώς θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως προηγούμενο και για άλλες χώρες» και πρότεινε το Συμβούλιο Ασφαλείας να ορίσει τελεσίγραφο επιστροφής, σε 3 εβδομάδες, των επιθεωρητών και εφόσον δε γίνει σεβαστό, το Συμβούλιο Ασφαλείας να γνωμοδοτήσει εκ νέου. Ο Αρι Φλάισερ εκτιμούσε ότι «η επιμονή του Προέδρου Μπους οδηγεί, σταδιακά, σε σκλήρυνση της στάσης της διεθνούς κοινότητας».

Ο Γκέρχαρντ Σρέντερ, από την πλευρά του, επανέλαβε ότι «η Γερμανία δε θα στέκεται προσοχή στις ΗΠΑ», ενώ η Ισπανίδα ΥΠΕΞ επέμεινε στη διπλωματική οδό, όπως και το Τόκιο. Την ξεκάθαρη αντίθεσή της εξέφρασε και η Μαλαισία. «Αδικαιολόγητη» χαρακτήρισε μια στρατιωτική επίθεση ο πρώην επιθεωρητής Σκοτ Ρίτερ, μιλώντας στο Ιρακινό Κοινοβούλιο, επαναλαμβάνοντας ότι «το Ιράκ δεν αποτελεί απειλή και έχει αποδείξεις γι' αυτό». Επανέλαβε, πάντως, ότι «μοναδικός δρόμος αποκλιμάκωσης είναι η, άνευ όρων, αποδοχή των επιθεωρητών». «Επικίνδυνη στην παρούσα φάση» εκτίμησε μια εισβολή ο Αντονι Ζίνι, στρατιωτικός επικεφαλής των αμερικανικών δυνάμεων το 1991, υπενθυμίζοντας ότι και τότε είχε «κριθεί ως εξαιρετικά ριψοκίνδυνη η ανατροπή του Χουσεΐν και η αναγκαστική μακροχρόνια παραμονή αμερικανικών στρατευμάτων στην περιοχή».

Πλήγματα και διαρροές

Αμερικανικά αεροσκάφη έπληξαν θέσεις της ιρακινής αεράμυνας, στη «ζώνη απαγόρευσης πτήσεων» στο νότιο Ιράκ, στο πλαίσιο «αυτοάμυνας» όπως ανακοινώθηκε από την κεντρική διοίκηση στη Φλώριδα. Την ίδια στιγμή, Ιρακινοί αξιωματούχοι συνόδευαν δημοσιογράφους σε σημεία που Ουάσιγκτον και Λονδίνο χαρακτήρισαν «επικίνδυνα», χρησιμοποιώντας δορυφορικές φωτογραφικές, επιμένοντας ότι πρόκειται για άλλου είδους εργοστάσια.

Παράλληλα, η ισραηλινή «Μααρίβ» υποστήριζε ότι οι ΗΠΑ αποθηκεύουν «τεράστιες ποσότητες όπλων σε ισραηλινές βάσεις», ενώ άλλες πληροφορίες ανέφεραν ότι Αμερικανοί και Βρετανοί ΝΑΤΟικοί αξιωματούχοι πραγματοποιούσαν «επισκέψεις ρουτίνας» σε βάσεις της Συμμαχίας στην Τουρκία, κάτι που διέψευσε η Αγκυρα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ