Τρίτη 10 Σεπτέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
«Ομολογίες», μάχες και σχέδια...

ΚΑΜΠΟΥΛ-ΝΤΟΧΑ-ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Χτες στο Κατάρ το δορυφορικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα δημοσίευε συνεντεύξεις δύο στελεχών της Αλ Κάιντα, τα οποία φέρονται να «ομολογούν» ότι αρχικοί στόχοι στο σχεδιασμό της επίθεσης της 11ης του Σεπτέμβρη ήταν «πυρηνικές εγκαταστάσεις» στις ΗΠΑ πρωτίστως και όχι το Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου και το Πεντάγωνο, δίνοντας μια πρόγευση του τι θα ακολουθήσει στο πλαίσιο των επετειακών αφιερωμάτων και αποκαλύψεων, με σκοπό την απολογία υπέρ του νέου πολέμου «κατά του τρόμου», που κήρυξαν οι ΗΠΑ με πρώτο στόχο το Αφγανιστάν και άδηλο ακόμη τον επόμενο. Λίγο αργότερα, στο ίδιο δίκτυο μεταδόθηκε βίντεο, όπου φέρεται να ακούγεται η φωνή του Οσάμα μπιν Λάντεν να «αναλαμβάνει την ευθύνη» για την επίθεση στους δίδυμους πύργους. Την ίδια ώρα, γινόταν γνωστό πως ο Χαμίντ Καρζάι, ο Πρόεδρος που προΐσταται της κυβέρνησης που διαδέχτηκε τους Ταλιμπάν, οι οποίοι «φιλοξενούσαν» την Αλ Κάιντα του Οσάμα μπιν Λάντεν, θα βρίσκεται ήδη από την 11η του Σεπτέμβρη στη Νέα Υόρκη ώστε να παραβρεθεί στις επετειακές εκδηλώσεις, και στη συνέχεια να λάβει μέρος στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Η επίσκεψη Καρζάι στις ΗΠΑ, μία βδομάδα μετά τη δολοφονική απόπειρα εναντίον του, ενδέχεται να συνοδευτεί με συνομιλίες για την προαγγελθείσα επέκταση της στρατιωτικής κατοχής του Αφγανιστάν από τις «συμμαχικές» δυνάμεις, αν και οι περισσότερες χώρες που μετέχουν στην ISAF δηλώνουν πως βρίσκονται στα όρια των επιχειρησιακών τους δυνατοτήτων και το να βρεθούν περισσότερα στρατεύματα είναι «σχεδόν αδύνατο».

Ομως, πέρα από τις εκκλήσεις δυνάμεων με γνώση των περιφερειακών ισορροπιών - π.χ. του στρατηγού δικτάτορα (Προέδρου για τους φίλους) του Πακιστάν, Περβέζ Μουσάραφ - να ενισχυθεί στρατιωτικά το καθεστώς Καρζάι, και τα γεγονότα εντός Αφγανιστάν, όπως οι μάχες στην Κοστ το Σαββατοκύριακο με 15 στρατιώτες και πολίτες νεκρούς, «επιβάλλουν», όπως το θέτουν οι Τάιμς του Λονδίνου, την ενίσχυση της δυτικής στρατιωτικής παρουσίας...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ