Παρασκευή 18 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
Οργή, ανησυχία και έκπληξη

Η αμερικανο-βρετανική εγκληματική και τρομοκρατική αυθαιρεσία που έχουν προκαλέσει την οργή, την έκπληξη και την αγανάκτηση της οικουμένης αποτέλεσε και το κύριο θέμα συζήτησης των υπουργών των χωρών - μελών της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, που συμμετέχουν στην τακτική εξαμηνιαία σύνοδο των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ. Προκαταβάλλοντας όμως οποιαδήποτε αντίδραση, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Χαβιέρ Σολάνα είχε δηλώσει νωρίτερα ότι ο Σαντάμ Χουσεϊν είναι ο αποκλειστικός υπεύθυνος για την εκδήλωση των αμερικανοβρετανικών επιχειρήσεων κατά του Ιράκ και τον κάλεσε να συμμορφωθεί αμέσως με τις απαιτήσεις του ΟΗΕ, δίνοντας κατ' αυτόν τον τρόπο τη συγκατάθεση και την επιδοκιμασία του ΝΑΤΟ στις προκλητικές και τρομοκρατικές ενέργειες των Βρετανών και των Αμερικανών.

Διχασμός στον ΟΗΕ

Αντικρουόμενα συναισθήματα επικρατούν στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, όπου οι βομβαρδισμοί βρήκαν τόσο τον ΓΓ Κόφι Ανάν όσο και το Συμβούλιο Ασφαλείας εξ απήνης. Η Ρωσία και η Κίνα, με τη συνδρομή της Γαλλίας, αντέδρασαν, απαιτώντας από τον ΟΗΕ αντί να παρέχει άλλοθι στις επιθέσεις με την αρχική ασθενή υποστήριξή τους, να συνεδριάσει άμεσα, ζητώντας παράλληλα την απομάκρυνση του επικεφαλής της UNSCOM Ρίτσαρντ Μπάτλερ για το ρόλο που διαδραμάτισε στις εξελίξεις. Ο ίδιος ο ΓΓ τις πρώτες πρωινές ώρες μετά την ολοκλήρωση του πρώτου γύρου των βομβαρδισμών δήλωσε χαρακτηριστικά ότι είναι η πιο "λυπηρή" μέρα για τον ΟΗΕ. Τελικά το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα πραγματοποιούσε χτες το βράδυ έκτακτη σύνοδο για να εξετάσει - κάνοντας δεκτό το αίτημα της Ρωσίας και της Κίνας - "τις συνέπειες" των αμερικανικών και βρετανικών αεροπορικών αεροπορικών επιδρομών κατά του Ιράκ, δήλωσαν διπλωμάτες. Οι κεκλεισμένων των θυρών διαβουλεύσεις θα πρέπει να επικεντρωθούν στις συνέπειες που είχαν οι επιδρομές για το Ιράκ και το ανθρωπιστικό έργο του ΟΗΕ στη χώρα αυτή.

"Να τερματιστούν αμέσως οι στρατιωτικές πράξεις"

Κύμα διαμαρτυρίας και αγανάκτησης προκάλεσε σε όλη τη Ρωσία η ληστρική αμερικανοβρετανική επίθεση ενάντια στο Ιράκ, ενώ ακύρωσε επίσης και την αποστολή της αντιπροσωπείας της στην έδρα της Ατλαντικής Συμμαχίας. Στη Μόσχα, χτες, από το πρωί άρχισε να συγκεντρώνεται κόσμος μπροστά στο κτίριο της Πρεσβείας των ΗΠΑ: Διάφορες κοινωνικοπολιτικές οργανώσεις - ΚΕΚΡ, Κόμμα των Κομμουνιστών της Ρωσίας, το κίνημα "Κομμουνιστές - Εργαζόμενη Ρωσία - Για τη Σοβιετική Ενωση", η Κομσομόλ, το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα Ρωσίας - και πολλοί άλλοι πολίτες που αυθόρμητα πραγματοποίησαν πικετοφορία διαμαρτυρίας. Από τη μεριά του, ο Πρόεδρος Μπορίς Γιέλτσιν καταδίκασε τις αεροπορικές επιθέσεις. Δήλωσε ότι είναι "εξοργισμένος" και "βαθιά ανήσυχος" από τις πράξεις των ΗΠΑ και της Βρετανίας, που "καταπάτησαν τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ" και τους κανόνες του διεθνούς δικαίου. Πρόσθεσε ότι η ένοπλη επέμβαση αποτελεί "απειλή για τη διεθνή ασφάλεια" και ζήτησε να σταματήσουν αμέσως οι αεροπορικές επιδρομές.

Η Κρατική Δούμα (Κάτω Βουλή) της Ρωσίας με 381 ψήφους ενέκρινε απόφαση με την οποία καταδικάζει εντονότατα την επίθεση στο Ιράκ και καλεί τη Ρωσία να επανεξετάσει τη συμμετοχή της στις κυρώσεις κατά του Ιράκ. Επίσης, η Δούμα, ως συνέπεια των ενεργειών των ΗΠΑ, ανέβαλε την επικύρωση του Συμφώνου "ΣΤΑΡΤ-2". Ο πρόεδρος της ΚΕ του ΚΚΡΟ Γκενάντι Ζιουγκάνοφ σε δήλωσή του υπογράμμισε ότι "οι επιθέσεις κατά του Ιράκ συνιστούν μια διεθνή ληστεία". Εξ ονόματος της Επιτροπής Μόσχας του ΚΕΚΡ, ο πρώτος γραμματέας της Γ. Μαρτίνοφ επέδωσε στον γραμματέα του πολιτικού τμήματος της Πρεσβείας των ΗΠΑ στη Μόσχα Πολ Μάρτιν επιστολή διαμαρτυρίας.

Με δριμύτητα καταδίκασαν την αμερικανοαγγλική επίθεση στο Ιράκ ο Πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο,ο πρόεδρος του ουκρανικού Κοινοβουλίου Αλεξάντρ Τκατσένκο,ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας (Ανω Βουλή) Γεγκόρ Στρόγεφ,ο πρόεδρος της Δούμας Γκενάντι Σελεζνιόφ και άλλοι παράγοντες της πολιτικής και κοινωνικής ζωής της Ρωσίας και χωρών της ΚΑΚ.

Στο ίδιο περίπου κύμα και με ασυνήθιστα σκληρά σχόλια αντέδρασε η ηγεσία της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας. Την πλήρη αντίθεσή της στην προσφυγή στη βία κατά του Ιράκ εξέφρασε η Κίνα διά του αντιπροσώπου της στον ΟΗΕ, Τσιν Χουασούν,αμέσως μετά τις επιδρομές που εξαπέλυσαν οι ΗΠΑ και η Βρετανία. Την ίδια στιγμή ο Πρόεδρος Ζιάνγκ Ζεμίν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Ρωσίας για να συμφωνήσουν στην κοινή αντίδρασή τους μέσα στο ΣΑ. Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Σουν Γιουξί δήλωσε ότι οι βομβαρδισμοί προκάλεσαν "μεγάλο σοκ" και απερίφραστα η Κίνα καταδικάζει τις μονομερείς αυτές πράξεις, χωρίς την έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που συνιστούν "παραβίαση του χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και της διεθνούς δικαιοσύνης".

Ευρωπαϊκές αντιδράσεις

Η Γαλλία και η Ιταλία είναι οι μοναδικές ευρωπαϊκές χώρες που έστω και με τη χαρακτηριστική διγλωσσία τους εξέφρασαν την καταδίκη τους τόσο προς τη Βαγδάτη όσο και προς την Ουάσιγκτον για τις εξελίξεις που ομολογουμένως ενόχλησαν κυρίως τους Γάλλους εξαιτίας του παραμερισμού τους.

Αντίθετα αμέριστη υποστήριξη - όπως ήταν αναμενόμενο - βρήκαν οι αμερικανο-βρετανικές ληστρικές ενέργειες από τους πιο παραδοσιακούς "συμμάχους" τους, τη Γερμανία, την Ιαπωνία, τον Καναδά, την Αυστραλία και σύσσωμη την Ευρώπη. Είναι χαρακτηριστικές οι δηλώσεις του Γερμανού καγκελάριου Γκέρχαρντ Σρέντερ,που φαίνεται ότι "έδωσε γραμμή" και στους υπολοίπους: "Η χρήση της στρατιωτικής βιας είναι αποτέλεσμα της πεισματικής άρνησης του Σαντάμ Χουσεϊν να συνεργαστεί με τους επιθεωρητές και να αποδεχτεί τις αποφάσεις του ΟΗΕ. Η ευθύνη ανήκει στον Χουσεϊν".

Οσο για τις γείτονες χώρες, την Τουρκία και το Ισραήλ, προσπάθησαν να κρατήσουν μια κάπως πιο ουδέτερη στάση, λόγω της θέσης, αλλά και της σχέσης τους με τις υπόλοιπες χώρες του Κόλπου. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δήλωσε καθαρά ότι η χώρα του δεν "πρόκειται να έχει καμία ανάμειξη", όπως ακριβώς έπραξε και το '91 παρά την ιρακινή επίθεση. Παρ' όλα αυτά οι κάτοικοι του Ισραήλ είναι προετοιμασμένοι και δήλωσε ότι η χώρα του διατηρεί το δικαίωμα της αυτοάμυνας στην περίπτωση που δεχτεί επίθεση από το Ιράκ.

Παρόμοια στάση κρατά και η Τουρκία, που εξέφρασε τη θλίψη της για τις αμερικανικές επιθέσεις εναντίον της γειτονικής χώρας του Ιράκ. "Οι εξελίξεις είναι πολύ θλιβερές" δήλωσε εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών. Ο υπουργός Εξωτερικών Ισμαήλ Τζεμ,εκφράζοντας και αυτός τη θλίψη του, κάλεσε επίσης τον Χουσεϊν να "συμμορφωθεί".

Κατά της εγκληματικής απόφασης

Αντίθετα με τις ηγεσίες τους οι λαοί, οργανώσεις και κόμματα δε φαίνονται να ταυτίζονται.

Στην Κύπρο το ΑΚΕΛ σε ανακοίνωσή του καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο τους νέους βομβαρδισμούς και "καλεί το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και τη διεθνή κοινότητα να αντιδράσουν έντονα στη νέα εγκληματική ενέργεια των ΗΠΑ και της Βρετανίας, απαιτώντας τον άμεσο τερματισμό του βομβαρδισμού του Ιράκ".

"Η Βουλγαρία να πάρει σαφή θέση υπέρ της τήρησης των κανόνων του διεθνούς δικαίου", ζητεί η αντιπολιτευόμενη Δημοκρατική Αριστερά, με αφορμή την αμερικανοβρετανική στρατιωτική επίθεση κατά του Ιράκ. Την αμέριστη καταδίκη του εξέφρασε και το γερμανικό ΚΟΔΗΣΟ. Μάλιστα στο Βερολίνο εκατοντάδες Γερμανοί διαδήλωσαν κατά των γκανγκστερικών επιδρομών μπροστά στην αμερικανική πρεσβεία. Αμεση και αστραπιαία ήταν και η αντίδραση των προοδευτικών ανθρώπων στις ΗΠΑ, που είδαν με τρόμο τη χώρα τους να βομβαρδίζει για άλλη μια φορά αθώους. Αμέσως μετά την είδηση των βομβαρδισμών τη νύχτα της Τετάρτης, εκατοντάδες μαζεύτηκαν έξω από το Λευκό Οίκο, κρατώντας πανό με το σύνθημα "Μη βομβαρδίζετε τους πολίτες του Ιράκ", ενώ και άλλες διαδηλώσεις και διαμαρτυρίες προγραμματίζονταν άμεσα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ