Παρασκευή 18 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΟΥΑΝΤΑ
Βαρύ "κατηγορώ" κατά της Γαλλίας για τη γενοκτονία

ΚΙΓΚΑΛΙ.-

"Η γενοκτονία στη Ρουάντα χρησιμοποιήθηκε ως τίμημα για το θρίαμβο της γαλλοφωνίας στην Αφρική" υποστήριξε η κυβέρνηση του Κιγκάλι, κατηγορώντας το Παρίσι πως έχει και αυτό μερίδιο ευθύνης στην οικτρή σφαγή τουλάχιστον 500.000 αθώων το 1994.

Σε ανακοίνωση της κυβέρνησης που στάλθηκε στο παράρτημα του Γαλλικού Πρακτορείου στο Κιγκάλι, επισημαίνονται μεταξύ άλλων ότι αντίθετα με τα στοιχεία της κοινοβουλευτικής έκθεσης για το ρόλο της Γαλλίας στη γενοκτονία, το Παρίσι έπαιξε ένα ζωτικής σημασίας ρόλο στην προετοιμασία της γενοκτονίας στη Ρουάντα, συμμετείχε ενεργά στην ίδια τη γενοκτονία και συστηματικά παρεμπόδισε τις προσπάθειες για τον εντοπισμό των αιτίων και των συνεπειών της γενοκτονίας στη Ρουάντα"! Μάλιστα, η κυβέρνηση της Ρουάντας χαρακτηρίζει ως "σκηνοθέτημα" το πρόσφατο πόρισμα γαλλικής κοινοβουλευτικής επιτροπής, το οποίο δεν επέρριπτε ευθύνες στην τότε κυβέρνηση.

Οι επιβιώσαντες της γενοκτονίας που έχουν σχηματίσει την ένωση "Ιμπούκα" κατηγόρησαν και εκείνοι τη Γαλλία για το ρόλο της στη γενοκτονία. Ο εκπρόσωπος της οργάνωσης Δρ. Τζόζεφ Καγιγιάχο, σημείωσε σε δηλώσεις του: "Το αποτέλεσμα της έκθεσης δε με εξέπληξε διότι η Γαλλία, που αθωώθηκε, είναι όπως όλοι οι κατηγορούμενοι για γενοκτονία... Στην αρχή τα αρνούνται όλα, όμως στο τέλος η αλήθεια θα λάμψει".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ