Παρασκευή 18 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
Μαζικές αντιδράσεις μαζικών οργανώσεων και φορέων

Μαζικές ήταν οι αντιδράσεις εργατικών φορέων, οργανώσεων, συνδικάτων και άλλων στο γεγονός της συνεχιζόμενης επίθεσης από δυνάμεις των ΗΠΑ και της Βρετανίας κατά του Ιράκ.

Οργανώσεις

Η ΓΣΕΕ με Δελτίο Τύπου της εκφράζει τον αποτροπιασμό της για τη στρατιωτική επέμβαση στο Ιράκ, με ευθύνη της Αμερικής και της Μ. Βρετανίας.

Στην ανακοίνωση τονίζεται: "Απαιτούμε να σταματήσουν άμεσα οι στρατιωτικές επιθέσεις. Καλούμε την ελληνική κυβέρνηση να καταδικάσει τη στρατιωτική επέμβαση. Καλούμε όλους τους εργαζόμενους να εκφράσουν ενεργά την καταδίκη τους σε τέτοιες αποτρόπαιες ενέργειες".

Η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ) εκφράζει την "αλληλεγγύη της προς τον ιρακινό λαό" και απαιτεί από την ελληνική κυβέρνηση "να εκφράσει απερίφραστα την αντίθεσή της στις χθεσινές επιθέσεις, που σαν θύματα είχαν τον αθώο άμαχο πληθυσμό της Βαγδάτης".

Τη "νέα γκανγκστερική επίθεση των Αμερικανών ιμπεριαλιστών ενάντια στο λαό του Ιράκ" καταγγέλλει το Συνδικάτο Οικοδόμων και Εργαζομένων στα Δομικά Υλικά και στις Κατασκευές,τονίζοντας παράλληλα ότι "οι νέοι βομβαρδισμοί έχουν στόχο να τρομοκρατήσουν τους λαούς, που για δικούς τους λόγους ο καθένας δεν υποτάσσεται στην κυριαρχία των ιμπεριαλιστών των ΗΠΑ". Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αθήνας (ΕΚΑ) καταδικάζει την αμερικανοβρετανική "εγκληματική, βάναυση και απροκάλυπτη επίθεση στο Ιράκ", σημειώνοντας ότι οι ΗΠΑ "αγνοώντας το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και τη διεθνή κοινότητα (...) αυτοαναγορεύονται σε προστάτες της διεθνούς νομιμότητας".

Το Συνδικάτο Μετάλλου της Αθήνας "Ο ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ" καταδικάζει και καταγγέλλει στους εργαζόμενους της Αθήνας τη νέα στρατιωτική επίθεση των Αμερικανών και Βρετανών ιμπεριαλιστών.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλαδικής Ενωσης Λιθογράφων σε ανακοίνωσή του αναφέρει πως "η απρόκλητη επίθεση έγινε στο όνομα "δήθεν" της καταπολέμησης της διεθνούς τρομοκρατίας που οι ίδιοι οι ιμπεριαλιστικοί κύκλοι παράγουν και συντηρούν".

"Με οργή και αγανάκτηση" καταγγέλλει η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ) την πρόσφατη επίθεση κατά του Ιράκ, "με τη σαθρή δικαιολογία γιατί δε συμμορφώθηκαν με τις υποδείξεις των Ηνωμένων Εθνών να δώσουν πρόσβαση ελέγχου στους επιθεωρητές, όταν για την κατεχόμενη Κύπρο κοντά 25 χρόνια τώρα, κανείς δεν έχει "συγκινηθεί" για την επίλυση του προβλήματος", τονίζεται στην καταγγελία της.

Από την πλευρά της, η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ καταδικάζει την πρόσφατη επίθεση κατά του Ιράκ.

Η Κίνηση Αντιστασιακών Εκπαιδευτικών (ΚΑΕ) καταγγέλλει τους βομβαρδισμούς στο Ιράκ, των ΗΠΑ, Μ. Βρετανίας, κατόπιν εντολής του Προέδρου των ΗΠΑ Μπ. Κλίντον, υπαλλήλου της Γουόλ Στριτ δηλαδή, με αποτέλεσμα τα πολυάριθμα θύματα, κύρια από τον άμαχο πληθυσμό.

Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας με Δελτίο Τύπου - καταγγελία του ανέφερε πως "η παντοκρατορία των μαφιόζικων, ιμπεριαλιστικών δυνάμεων έχει βάλει στο στόχαστρο τις ζωές των λαών όλου του κόσμου".

Το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Ν. Αττικής - Ν. Πειραιά & Νήσων καταγγέλλει τη "δολοφονική επίθεση ΗΠΑ - Βρετανίας ενάντια στο λαό του Ιράκ" και προσθέτει ότι "η εργατική τάξη οφείλει να τσακίσει το δολοφονικό χέρι των ιμπεριαλιστών".

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Κατεργασίας Ξύλου τονίζει ότι "η φονική γκανγκστερική επίθεση πρέπει να σταματήσει άμεσα".

Η Ομοσπονδία Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας καλεί την ελληνική κυβέρνηση να "καταδικάσει κατηγορηματικά την επέμβαση".

Το Σωματείο Μαγείρων - Σερβιτόρων εκφράζει την "αγανάκτηση" των εργαζόμενων του κλάδου για την "απρόκλητη και μεθοδευμένη επίθεση" του αγγλοαμερικανικού ιμπεριαλισμού και εκδηλώνει "συμπαράσταση" στον δοκιμαζόμενο ιρακινό λαό.

Και η Επιτροπή Ειρήνης Αμπελοκήπων - Ελληνορώσων καταδικάζει "απερίφραστα τις βάρβαρες πράξεις" αυτές.

Στη Θεσσαλονίκη

Η διοίκηση του ΕΚΘ καταγγέλλει τη νέα εγκληματική επίθεση των ΗΠΑ και Αγγλίας ενάντια στο Ιράκ, που στοίχισε τη ζωή αθώων ανθρώπων. Επίσης σημειώνει ότι επιβάλλεται η αλληλεγγύη στο λαό του Ιράκ και η δράση του λαού μας για τη μη εμπλοκή της χώρας μας σ' αυτά τα εγκληματικά σχέδια. "Η επίθεση αυτή που παραμερίζει απροκάλυπτα ακόμη και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν μπορεί παρά να προκαλεί ανησυχία σ' όλους τους εργαζόμενους. Η εξέλιξη αυτή έρχεται σε σύγκρουση με τα συμφέροντα των λαών που σήμερα βρίσκονται αντιμέτωποι απέναντι στις τυχοδιωκτικές ενέργειες των ΗΠΑ και της Αγγλίας που θέλουν να επιβάλουν πολιτική πυγμής ενάντια στους λαούς προς όφελος των συμφερόντων των πολυεθνικών του πετρελαίου και των πολεμικών βιομηχανιών", τονίζεται στην ανακοίνωση του ΕΚΘ.

Επίσης η Διοίκηση της ΕΔΟΘ - Ν/Τ ΑΔΕΔΥ με ανακοίνωσή της καταγγέλλει την επίθεση που εξαπέλυσαν οι ΗΠΑ και η Αγγλία ενάντια στο Ιράκ, καλώντας τους δημοσίους υπαλλήλους να καταδικάσουν την κυνική συμπεριφορά των ΗΠΑ.

Το Συνδικάτο Οικοδόμων καταδικάζει οποιαδήποτε εμπλοκή της χώρας μας στα εγκληματικά σχέδια των ιμπεριαλιστών και καλεί την εργατική τάξη να αντισταθεί με τον ενωμένο αγώνα της κατά του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ, της ΕΕ.

"Καταδικάζουμε τους βάρβαρους γκανγκστερικούς βομβαρδισμούς που δείχνει το απαίσιο πολεμοκάπηλο πρόσωπο του ιμπεριαλισμού", καταγγέλλει ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων ΙΚΑ Θεσσαλονίκης.

Η ΝΑΣΘ και ο νομαρχιακός σύμβουλος Μ. Σπυριδάκης καταδικάζουν τη νέα απροκάλυπτη, εγκληματική και τρομοκρατική επίθεση των Αμερικανών και Αγγλων ιμπεριαλιστών εναντίον του ιρακινού λαού.

Τη "βάρβαρη επίθεση" καταγγέλλει και ο Σύλλογος Δημοκρατικών Γυναικών Αμπελοκήπων. Καλεί τους δημοκρατικούς πολίτες να υψώσουν φωνή αντίστασης και διαμαρτυρίας, ώστε να μην περάσουν τα σχέδια επεκτατισμού του Κλίντον και της "παρέας" του.

Και άλλες πόλεις

Η ΚΟΒ Σύρου του ΚΚΕ καταδικάζει την αεροπορική επιδρομή κατά του Ιράκ που εξαπέλυσαν οι ΗΠΑ.

Η Επιτροπή Ειρήνης Αρτας,μεταξύ άλλων, "καλεί για μια ακόμα φορά τους φορείς της περιοχής και όλο τον αρτινό λαό να καταδικάσουν έντονα τη νέα αυτή ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα και να απαιτήσουν από την ελληνική κυβέρνηση σαν ένδειξη διαμαρτυρίας να κλείσει αμέσως όλες τις ξένες βάσεις στην Ελλάδα, που όλοι ξέρουμε το ρόλο που παίζουν σ' αυτές τις επιδρομές".

Η Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία Αχαϊας καταδικάζει την απροκάλυπτη δολοφονική, χωρίς ούτε καν λόγο και προσχήματα, επίθεση των Αμερικανών και Αγγλων ιμπεριαλιστών ενάντια στο λαό του Ιράκ.

Η Επιτροπή Ειρήνης Πάτρας και η Νεανική Δράση για την Ειρήνη με ανακοίνωσή τους τονίζουν ότι "η κυβέρνηση έχει βαρύτατες ευθύνες, στηρίζοντας αυτή τη δολοφονική πολιτική. Οχι μόνο δεν παίρνει θέση, αλλά αποδέχονται το ρόλο του ΝΑΤΟ σαν διεθνή χωροφύλακα των λαών".

Η γραμματεία της Νεανικής Δράσης για την Ειρήνη Βόλου καταδικάζει την "τρομοκρατική επίθεση, με συνέπεια το θάνατο αμάχων πολιτών και παιδιών".

Με ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Κομοτηνής καταγγέλλει την "τρομοκρατική επέμβαση" Αμερικής και Μεγάλης Βρετανίας εναντίον του Ιράκ.

Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Νομού Λάρισας σημειώνει ότι οι "πραγματικοί λόγοι" της "νέας τρομοκρατικής επίθεσης" αυτής είναι "ο έλεγχος των πετρελαίων και ο έλεγχος της ευρύτερης περιοχής ανάμεσα στις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις".

Η Επιτροπή Ειρήνης Αργολίδας σημειώνει πως "μπροστά σ' αυτό το νέο έγκλημα δεν μπορεί κανείς να σιωπά".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ