Παρασκευή 11 Οχτώβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ
Συμπαράσταση στο λαό του Ιράκ και του Κουρδιστάν

Ανακοίνωση του Ιρακινού Κομμουνιστικού Κόμματος

Το Ιρακινό Κομμουνιστικό Κόμμα εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με τις πρόσφατες εξελίξεις στην περιοχή.

"Οι άνθρωποι στο Βόρειο Ιράκ", αναφέρει η ανακοίνωση, "οι οποίοι ήδη υπέφεραν από τη δικτατορική διακυβέρνηση του Σαντάμ Χουσεϊν και τον άδικο διεθνή οικονομικό αποκλεισμό, έγιναν μάρτυρες τραγικών εξελίξεων, τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες.

Στις 16 και 17 Αυγούστου, ένας τρίτος γύρος του κουρδικού εμφυλίου ξέσπασε, μεταξύ του Κουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος (KDP), του Μασούντ Μπαρζάνι, και της Πατριωτικής Ενωσης Κουρδιστάν (PUK), του Τζαλάλ Ταλαμπανί, οργανώσεων οι οποίες ήλεγχαν το Βόρειο Ιράκ".

"Το Ιρακινό Κομμουνιστικό Κόμμα", τονίζεται στην ανακοίνωση, "από την αρχή των συγκρούσεων περισσότερο από δυο χρόνια πριν, (1η Μάη 1994) αντιτάχθηκε στη χρήση βίας για την επίλυση των διαφορών των αντιμαχόμενων πλευρών. Πέτυχε δύο φορές να παυθούν οι συγκρούσεις, με τη βοήθεια κουρδικών, ιρακινών και διεθνών δυνάμεων. Και με την ελπίδα της επίτευξης μιας ειρηνικής λύσης, κερδίζοντας την υποστήριξη του κουρδικού λαού και εκφράζοντας την υποστήριξη του μεγαλύτερου μέρους του ιρακινού λαού.

Ομως, οι εξελίξεις ήταν κάθε άλλο παρά ειρηνικές τις τελευταίες βδομάδες, καθώς το Κουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα ζήτησε τη βοήθεια του Σαντάμ Χουσεϊν στον πόλεμό του εναντίον της Πατριωτικής Ενωσης, αξιοποιώντας την ιρανική παρέμβαση ως αφορμή. Ο Σαντάμ Χουσεϊν δεν άφησε την ευκαιρία να πάει χαμένη, και επιτέθηκε εναντίον του Ερμπίλ, πρωτεύουσας της κουρδικής περιοχής, η οποία βρισκόταν υπό τον έλεγχο των δυνάμεων της Πατριωτικής Ενωσης, τις πρώτες πρωινές ώρες της 31ης Αυγούστου.

Ανάμεσα στους πρώτους στόχους του άγριου βομβαρδισμού ήταν τα γραφεία της τοπικής επιτροπής του Κουρδικού Κομμουνιστικού Κόμματος - Ιράκ, η οποία θρήνησε θύματα, ενώ οι εγκαταστάσεις της υπέστησαν βαριές ζημιές. Αυτή η επιθετική ενέργεια απέδειξε για άλλη μια φορά το μίσος του καθεστώτος Χουσεϊν εναντίον του Κουρδικού Κομμουνιστικού Κόμματος - Ιράκ, και την προσπάθειά του να εξολοθρεύσει τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης, μεταξύ των οποίων το κόμμα αυτό παίζει σημαντικό ρόλο. Μετά την κατάληψη της πόλης, οι καθεστωτικές δυνάμεις άρχισαν να ψάχνουν για ανθρώπους της αντιπολίτευσης, χρησιμοποιώντας λίστες με διευθύνσεις που είχαν προετοιμάσει για να τους συλλάβουν και να τους εξοντώσουν, κάτι το οποίο έγινε στις περιπτώσεις δεκάδων πολιτών. Βασανισμοί, συλλήψεις, δολοφονίες και καταστροφές δημόσιων κτιρίων και γραφείων πολλών κινημάτων της αντιπολίτευσης έγιναν με την ενθάρρυνση των κυβερνητικών δυνάμεων.

"Αυτή η επίθεση συνιστά σαφή παραβίαση της απόφασης 688 του Συμβουλίου Ασφαλείας, η οποία ανέφερε ότι το καθεστώς του Σαντάμ όφειλε να σταματήσει την καταπίεση του λαού, και μια σαφέστατη παραβίαση της διεθνούς προστασίας των ασφαλών περιοχών". "Η επίθεση έγινε μπροστά στα μάτια των συμμάχων", των οποίων ηγούνται οι ΗΠΑ, και περιλαμβάνουν τη Βρετανία και τη Γαλλία, τονίζει σε άλλο σημείο η ανακοίνωση. "Αυτές οι χώρες ισχυρίζονται ότι δημιούργησαν τη δύναμη "Σφυρί", για να προστατεύσουν το Ιρακινό Κουρδιστάν από την καταπίεση του Σαντάμ Χουσεϊν. Αλλά, παρά το ότι είναι σαφές πως οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να εμποδίσουν το καθεστώς του Σαντάμ να βλάψει τους Ιρακινούς Κούρδους, δεν το έκαναν. Ηταν πολύ μετά την επίθεση, όταν οι ΗΠΑ αποφάσισαν να "τιμωρήσουν" τον Σαντάμ, τιμωρώντας όμως και το λαό μας μαζί του. Αποκηρύξαμε αυτού του είδους τη διεθνή επέμβαση, όπως και τις προθέσεις που εκφράστηκαν από την Τουρκία να δημιουργήσει ζώνη Ασφαλείας στο Ιράκ".

Το Ιρακινό Κομμουνιστικό Κόμμα αναφέρει ακόμα ότι "ενώ η επιδείνωση της κατάστασης στο Ιρακινό Κουρδιστάν λάμβανε χώρα, η φασιστική τρομοκρατία συνεχίστηκε και σε άλλες περιοχές του Ιράκ, ειδικά το Μάρσλαντς στο Νότο". Και καλεί τη διεθνή κοινότητα να στηρίξει:

- Την απομάκρυνση των καταπιεστών του Σαντάμ Χουσεϊν από το Κουρδιστάν.- Την εφαρμογή των αποφάσεων 688 και 986 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

- Την προσαγωγή του Σαντάμ Χουσεϊν σε δίκη, ως εγκληματία πολέμου και υπαίτιου για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

- Την καταδίκη της πολιτικής της Τουρκίας, η οποία αποσκοπεί να καταλάβει το Κουρδιστάν κι όχι να εγκαταστήσει ζώνη ασφαλείας, και την αποτροπή της από το να το πράξει.

- Την καταδίκη της διγλωσσίας και της αντιφατικότητας της αμερικανικής πολιτικής, η οποία απλώς αποσκοπεί να διασφαλίσει την ηγεμονία της στην περιοχή και να ελέγξει τα πετρελαϊκά κοιτάσματα".

Τέλος, το Ιρακινό Κομμουνιστικό Κόμμα πραγματοποιεί έκκληση για ηθική και οικονομική βοήθεια (λογαριασμός στην Εθνική Τράπεζα 150/628623 - 2).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ