Παρασκευή 11 Οχτώβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
Πλούσιοι, φτωχοί και περιθώριο

"Από την 1η του Οκτώβρη οι μαθητές τεσσάρων δημοτικών σχολείων της Μασαχουσέτης κυκλοφορούν φορώντας στο πέτο... μπλε, κίτρινα και πράσινα κουπόνια σίτισης! Η διεύθυνση του σχολείου σκέφτηκε αυτόν τον πρωτοφανή τρόπο για να μπορεί, όπως ισχυρίζεται, να ξεχωρίζει τους μαθητές που πληρώνουν τοις μετρητοίς, με έκπτωση ή παίρνουν δωρεάν σχολικό συσσίτιο...". Ενώ είναι από τις ειδήσεις που με δυσκολία και "πονηριά δραπέτη" κατορθώνουν να "ξεγλιστρήσουν" από τους άγρυπνους φρουρούς της εικόνας της "χώρας της ελευθερίας", συνήθως περνούν στα πολύ ψιλά και ασχολίαστα των εφημερίδων, έτσι που ή να μη διαβάζονται ή να μη ...συνειδητοποιούνται από τον αναγνώστη.

***

Και όμως μια απλή "διπλή ανάγνωση" των παραπάνω τυπωμένων γραμμών γκρεμίζει τους χοντρούς τοίχους, που έχουν χτίσει γύρω γύρω από την απάνθρωπη κοινωνία τους γενιές ολόκληρες από θεωρητικούς, πολιτικούς, δημοσιογράφους, σκηνοθέτες, ηθοποιούς... κ. ά. Πρώτα από όλα σε έναν κόσμο (έστω μικρόκοσμο της Μασαχουσέτης) που είναι δυνατόν από τη μια μεριά κάποιος μόνο να διανοηθεί και να επιβάλει και από την άλλη κάποιοι να ανεχτούν ένα τέτοιο μέτρο για τα μικρά παιδιά, δεν μπορεί παρά να τους έχει γίνει "συνήθειο" η καταπάτηση της αξιοπρέπειας. Στο χώρο των ενηλίκων θα πρέπει να έχουν επιβάλει και "καταπιεί", αντίστοιχα, τόνους από περιορισμούς των πιο στοιχειωδών ελευθεριών, για να φτάσουν τώρα να ξεσπούν με ανήκουστο ταξικό στιγματισμό στους ανήλικους των δημοτικών σχολείων. Κανένας συνειρμός ανάλογων στιγματισμών από τις πιο σκοτεινές εποχές της βαρβαρότητας των "ανθρώπων" δε θα είναι υπερβολικός.

***

Το αποκαλυπτικό - "αστείο" στην υπόθεση είναι, επίσης, πως ο κουτοπόνηρος "γιάπης" ή το επιτελείο που σκέφτηκε να εφαρμόσει ένα τέτοιο μέτρο σε βάρος των μικρών φτωχών παιδιών, που στις συγκεκριμένες γειτονιές φτάνει το 75% (αλλά και το φακέλωμα στην κοινωνία των ανήλικων των πιο εύπορων του 16%), συνέλαβε την "ιδέα" και αποενοχοποιεί ταυτόχρονα τη συνείδησή του στο όνομα της ...ελευθερίας. Ποτισμένος ο ανόητος με όλες αυτές τις θεωρητικολογίες περί αυτόματου μηχανισμού της ελεύθερης αγοράς, σκέφτηκε την εφαρμογή του νόμου της ζούγκλας του ανταγωνισμού ανάμεσα στους μαθητές του δημοτικού. Ετσι τάχα θα υπάρχει κίνητρο - σύμφωνα με τη λογική τους - για να αποφύγεις το στιγματισμό, αλλά και για να περάσεις στην ...επόμενη ταξική βαθμίδα ...ξεχωριστό χρώμα αυτοκόλλητου. Εκεί οδηγεί η διάδοση τέτοιων αξιών. Προς γνώση και συμμόρφωση...

Παύλος ΑΛΕΠΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ