Παρασκευή 11 Οχτώβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΣΝΙΑ
Στρατεύματα για δύο χρόνια θέλει ο Κ. Μπιλντ

ΛΟΝΔΙΝΟ.-

Υπέρ της παράτασης της παραμονής των ΝΑΤΟικών στρατευμάτων στη Βοσνία για ακόμα δύο χρόνια τάχθηκε χτες ο διεθνής μεσολαβητής για το Βοσνιακό, Καρλ Μπιλντ, σύμφωνα με δηλώσεις που έκανε στο Λονδίνο.

Ο διεθνής μεσολαβητής υποστήριξε την παραμονή των ξένων στρατευμάτων στη Βοσνία "το 1997 και το 1998", προβάλλοντας ως επιχείρημα ότι με τον τρόπο αυτό θα μπορέσει η χώρα να ανακάμψει από τον πρόσφατο πόλεμο. Τώρα, όσον αφορά το προφίλ αυτής της στρατιωτικής δύναμης, ο Μπιλντ υπερθεμάτισε χρησιμοποιώντας ή μάλλον υιοθετώντας τις γνωστές, τετριμμένες συνταγές της Ουάσιγκτον: Οτι, δηλαδή, θα πρέπει να έχει κατ' αρχάς αποτρεπτικό χαρακτήρα και να εγγυάται τη μη ύπαρξη στρατιωτικής απειλής. Επιπλέον, τα ξένα στρατεύματα χρειάζονται, γιατί θα δημιουργήσουν τις "κατάλληλες συνθήκες" για την επίτευξη της πολιτικής συμφιλίωσης και την ανοικοδόμηση της Βοσνίας...

Την ώρα που πληθαίνουν τα σενάρια περί ανανέωσης της παραμονής των πολυεθνικών στρατευμάτων στη Βοσνία, το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών υπέγραφε συμφωνία με το Βελιγράδι σχετικά με τον επαναπατρισμό περίπου 135.000 προσφύγων που θεωρούνται υπήκοοι της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας (Σερβία, Μαυροβούνιο).

Η παραπάνω συμφωνία, που θα ισχύσει από την 1η Δεκέμβρη, υπογράφτηκε από τον Γερμανό υπουργό Εσωτερικών, Μάνφρεντ Κάντερ και τον Γιουγκοσλάβο ομόλογό του, Βουκαζίν Γιοκάνοβιτς. Και οι δύο πλευρές υπογράμμισαν ότι η παραπάνω συμφωνία "θα συμβάλει στον ομαλό επαναπατρισμό των προσφύγων με πλήρη σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αξιοπρέπεια".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ