Σάββατο 7 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ - ΟΗΕ
Αμεση συμμόρφωση ζητά το Συμβούλιο Ασφαλείας
  • Επιμένει στις απειλές και στους εκβιασμούς η Ουάσιγκτον
  • Διαφωνίες στο Συμβούλιο Ασφαλείας για την ανάληψη στρατιωτικής δράσης

ΑΓΚΥΡΑ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-

Με μια τελευταία "προειδοποίηση" προς τη Βαγδάτη να συμμορφωθεί άμεσα με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας ολοκλήρωσε την περιοδεία του στις χώρες του Περσικού Κόλπου και της ευρύτερης περιοχής ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Ουίλιαμ Κοέν. Παρά τις περί του αντιθέτου πληροφορίες, ο Κοέν επέμεινε ότι όλοι οι Αραβες σύμμαχοι τάσσονται στο πλευρό της Ουάσιγκτον και επανέλαβε ότι όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά, τη στιγμή που το Συμβούλιο Ασφαλείας εξέδιδε απόφαση καλώντας το Ιράκ να συμμορφωθεί άμεσα.

Την άμεση ανάκληση της απόφασης της ιρακινής κυβέρνησης για τερματισμό της συνεργασίας της με τους εμπειρογνώμονες της ειδικής επιτροπής του ΟΗΕ για τον αφοπλισμό - UNSCOM ζητά το Συμβούλιο Ασφαλείας με την απόφαση που έλαβε, ομόφωνα, τις πρώτες πρωινές ώρες χτες. Εντούτοις, οι διαφωνίες στους κόλπους του Συμβουλίου Ασφαλείας δε γεφυρώθηκαν, καθώς η Ρωσία, η Γαλλία και η Κίνα επιμένουν στη θέση τους ότι η λύση στην κρίση με το Ιράκ δεν μπορεί να είναι η ανάληψη στρατιωτικής δράσης, ενδεχόμενο στο οποίο επιμένουν η Βρετανία και οι ΗΠΑ. Μάλιστα, το Λονδίνο επανέλαβε, χτες, ότι υπάρχει, ήδη, το αρμόζον νομικό πλαίσιο που επιτρέπει την ανάληψη στρατιωτικής δράσης σε βάρος του Ιράκ χωρίς να είναι απαραίτητη η ομόφωνη συγκατάθεση του Συμβουλίου Ασφαλείας. Στη βρετανική επιμονή απάντησε με ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο τόνισε ότι η "χρήση στρατιωτικής βίας μπορεί να έχει απρόβλεπτες συνέπειες για όλη την περιοχή".

Στο μεταξύ, όπως έγινε γνωστό από πηγές των Ηνωμένων Εθνών έχουν, ήδη, αρχίσει προετοιμασίες αποχώρησης 26 τακτικών μελών της UNSCOM από τη Βαγδάτη. Σύμφωνα, πάντα, με τις ίδιες πηγές, η απόφαση λήφθηκε για λόγους οικονομίας δυνάμεων, καθώς θεωρήθηκε αναγκαία η μείωση του σταθερού προσωπικού της UNSCOM στη Βαγδάτη κατά 20%, εξαιτίας της διακοπής της συνεργασίας τους με την ιρακινή ηγεσία. Οι 26 εμπειρογνώμονες αναμένεται να εγκαταλείψουν την ιρακινή πρωτεύουσα σήμερα το μεσημέρι. Την εξέλιξη αυτή αρνήθηκε να σχολιάσει ο επικεφαλής της UNSCOM Ρίτσαρντ Μπάτλερ, ο οποίος επικέντρωσε το ενδιαφέρον του στην απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, η οποία, όπως εκτίμησε, "περιέχει σαφώς το ενδεχόμενο ανάληψης στρατιωτικής δράσης".

Λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της νέας απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας ολοκλήρωνε την περιοδεία στις χώρες του Κόλπου ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Ουίλιαμ Κοέν, ο οποίος κατά τη διάρκεια της εβδομάδας επισκέφθηκε τη Σαουδική Αραβία, το Ομάν, το Μπαχρέιν, το Κατάρ, το Κουβέιτ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Αίγυπτο και την Τουρκία. Κλείνοντας τον κύκλο των επαφών που είχε με τον Τούρκο Πρόεδρο Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, τον Τούρκο υπουργό Αμυνας Ισμέτ Σεζγκίν και τον αρχηγό του τουρκικού Γενικού Επιτελείου Στρατού Χουσεϊν Κιβρίκογλου, ο Ουίλιαμ Κοέν εμφανίστηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος και υπογράμμισε ότι η Ουάσιγκτον έχει την υποστήριξη όλων των Αράβων συμμάχων της, οι οποίοι αντιλαμβάνονται τη σημασία που έχει η συμμόρφωση του Ιράκ με τις αποφάσεις του ΟΗΕ. Ο Κοέν επανέλαβε ότι όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοιχτά και κάλεσε τον Σαντάμ Χουσεϊν να αλλάξει άμεσα στάση, αλλιώς "θα υποστεί σοβαρότατες συνέπειες".

Από την πλευρά τους, οι Τούρκοι αξιωματούχοι, όπως συνηθίζουν, απέφυγαν να ταχθούν ανοιχτά στο πλευρό των ΗΠΑ και αρκέστηκαν να δηλώσουν ότι "το Ιράκ πρέπει να συμμορφωθεί". Αν και σε ανάλογες περιπτώσεις η Αγκυρα έχει επιτρέψει στα αμερικανικά αεροσκάφη να χρησιμοποιήσουν τη στρατιωτική βάση του Ιντσιρλίκ, Τούρκοι αξιωματούχοι, που κράτησαν την ανωνυμία τους, υποστήριζαν ότι δεν τέθηκε καν θέμα χρησιμοποίησης του Ιντσιρλίκ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ