Σάββατο 7 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΛΛΗΨΗ ΑΟΥΓΚΟΥΣΤΟ ΠΙΝΟΤΣΕΤ
Η τύχη του στα χέρια της "Θέμιδας";

ΜΑΔΡΙΤΗ - ΣΑΝΤΙΑΓΚΟ - ΛΟΝΔΙΝΟ.-

Δύσκολα μπορεί κανείς να προβλέψει τι μέλλει γενέσθαι στην υπόθεση της σύλληψης και παραπομπής σε δίκη του στυγερού δικτάτορα Αουγκούστο Πινοτσέτ, καθώς συνεχίζουν να παίρνονται δικαστικές αποφάσεις με πολιτικές συνέπειες.

Η υπόθεση κινείται σε δύο επίπεδα πλέον: Κατ' αρχάς στη βρετανική πρωτεύουσα, όπου συνεχίζεται η εκδίκαση της έφεσης κατά της άρσης της σύλληψης του Πινοτσέτ, στο βρετανικό Ανώτατο Δικαστήριο, το πενταμελές Σώμα της Βουλής των Λόρδων. Και σε δεύτερο επίπεδο, στη Μαδρίτη, όπου χτες το ισπανικό Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε δικαστικό αίτημα για την έκδοση του Πινοτσέτ από τη Βρετανία για να δικαστεί για γενοκτονία.

Οσον αφορά την εκδίκαση της υπόθεσης, συνέβη κάτι πρωτόγνωρο για τα δικαστικά χρονικά της Βρετανίας. Εκτός από τις αγορεύσεις και τις επιχειρηματολογίες των νομικών και των δύο πλευρών, οι πέντε δικαστές επέτρεψαν την κατάθεση νομικών που υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα αλλά και θυμάτων της 17χρονης δικτατορίας. Η εκδίκαση που έχει αρχίσει από την Τετάρτη θα συνεχιστεί τη Δευτέρα μετά τη διακοπή του Σαββατοκύριακου, ενώ ήδη έχει αποδειχτεί πιο μακρόχρονη από ό,τι αναμενόταν και με αρκετές εκπλήξεις.

Οσον αφορά τα τεκταινόμενα στη Μαδρίτη, χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι το επίσημο αίτημα του δικαστή Μπαλτάσαρ Γκαρθόν,ο οποίος έδωσε τον περασμένο μήνα την εντολή για τη σύλληψη του Πινοτσέτ στο Λονδίνο, ήδη διαβιβάστηκε στη βρετανική κυβέρνηση μέσω της ισπανικής πρεσβείας στο Λονδίνο και ζητά "από τις βρετανικές αρχές την έκδοση του Αουγκούστο Πινοτσέτ Ντουάρτε", δήλωσε ο εκπρόσωπος προς τους δημοσιογράφους έπειτα από τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, προσθέτοντας ότι "οι δικαστικές αρχές τον κατηγορούν για γενοκτονία, τρομοκρατία και βασανιστήρια που διαπράχτηκαν από το 1973 έως το 1980". Η απόφαση αυτή ελήφθη με βάση αμιγώς νομικά κριτήρια, τόνισε ο επικεφαλής της ισπανικής διπλωματίας, Αμπελ Ματούτες.

Αμεση πάντως ήταν η αντίδραση της χιλιανής κυβέρνησης, που ανακοίνωσε ότι ο πρεσβευτής της στη Μαδρίτη ανακαλείται για διαβουλεύσεις, στο τέλος μιας χρονικής περιόδου "βαθιάς κρίσης" στις διμερείς σχέσεις, της οποίας έναυσμα υπήρξε η χτεσινή απόφαση. Από το Σαντιάγκο, ο υπουργός Εξωτερικών Χοσέ Μιγκέλ Ινσούλτσα δήλωσε ωστόσο ότι η κυβέρνησή του δεν αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο της διακοπής των διπλωματικών σχέσεων με την Ισπανία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ