Σάββατο 7 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Βομβιστικό πλήγμα στη Συμφωνία του Μέριλαντ

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΓΑΖΑ.-

Τορπιλίστηκε πριν καν εφαρμοστεί η ισραηλινο-παλαιστινιακή "ενδιάμεση" συμφωνία, που επιτεύχθηκε μετά από πολυήμερες συνομιλίες στο Μέριλαντ των ΗΠΑ, πριν από λίγες μέρες. Μετά τις αλλεπάλληλες χρονοτριβές της ισραηλινής κυβέρνησης, η βομβιστική επίθεση που σημειώθηκε, χτες το πρωί, στην υπαίθρια αγορά Μαχάνε Γιεχούντα της Ιερουσαλήμ όξυνε ακόμη περισσότερα τα πνεύματα. Το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο ανέστειλε επ' αόριστον τη συζήτηση έγκρισης της συμφωνίας, ενώ Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι αντιπαρατίθενται και πάλι σχετικά με τους όρους που καλείται να ικανοποιήσει η κάθε πλευρά, όρους οι οποίοι αποδεικνύονται, πλέον, τραγικά ασαφείς και θολοί.

Τον τρόμο έσπειρε στην αγορά Μαχάνε Γιεχούντα του δυτικού εβραϊκού τομέα της Ιερουσαλήμ, χτες το πρωί, ένα παγιδευμένο κόκκινο Φίατ. Η σφοδρή έκρηξη προκάλεσε το θάνατο των δύο επιβαινόντων κομάντος και τον ελαφρύ τραυματισμό 21 Ισραηλινών. Ισραηλινοί αστυνομικοί και στρατιώτες απέκλεισαν αμέσως την περιοχή και απομάκρυναν το πλήθος που συγκεντρώθηκε. Αξιωματούχοι της Αστυνομίας εκτιμούσαν ότι το γεγονός ότι υπήρξαν μόνο ελαφρείς τραυματισμοί οφείλεται, μάλλον, στο ότι η βόμβα εξερράγη πρόωρα.

Οπως δήλωσε ο αστυνομικός διευθυντής της πόλης Γιαϊρ Γιτζάκι, την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε, λίγο μετά την έκρηξη, με τηλεφώνημα η εξτρεμιστική ισλαμιστική οργάνωση "Χαμάς". Μέχρι αργά χτες το απόγευμα, Ισραηλινοί εξτρεμιστές ήταν συγκεντρωμένοι έξω από τα κεντρικά γραφεία της Αστυνομίας, φωνάζοντας συνθήματα κατά του Γιάσερ Αραφάτ και του Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην αγορά Μαχάνε Γιεχούντα είχε πραγματοποιηθεί βομβιστική επίθεση, τον Ιούλη του 1997, κατά την οποία είχαν χάσει τη ζωή τους 18 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων των δύο κομάντος.

Αμέσως μετά τη γνωστοποίηση του συμβάντος, το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο διέκοψε τη συνεδρίασή του με θέμα την έγκριση της συμφωνίας του Μέριλαντ, η οποία είχε αρχίσει, μόλις λίγες ώρες νωρίτερα. Οπως δήλωσε ο γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου Ντάνι Ναβέχ, η συνεδρίαση "διεκόπη επ' αόριστον" και υπογράμμισε ότι θα επαναληφθεί, μόνο όταν "η παλαιστινιακή αρχή παράσχει επαρκείς εγγυήσεις και στοιχεία ότι κατέστειλε ριζικά τη δράση των εξτρεμιστών και ότι διέγραψε μετά από συνεδρίαση του Εθνικού Παλαιστινιακού Συμβουλίου το άρθρο της Χάρτας της ΟΑΠ που αναφέρεται σε καταστροφή του κράτους του Ισραήλ". Ιδιαίτερα οργισμένες ήταν και οι δηλώσεις του Ισραηλινού υπουργού Αμυνας Γιτζάκ Μορντεχάι, ο οποίος έσπευσε στο σημείο της επίθεσης και τόνισε ότι "οι Ισραηλινοί δεν μπορούν να επαφίονται σε θαύματα, αλλά υπάρχει ανάγκη να παταχθεί η τρομοκρατία". Πιο συγκρατημένος εμφανίστηκε ο Νταβίντ Μπαρ Ιλάν, στενός συνεργάτης του Ισραηλινού πρωθυπουργού, που εξέφρασε την πεποίθηση ότι "τελικά το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο θα εγκρίνει τη συμφωνία".

Στο μεταξύ, έντονες ήταν οι φήμες, μέχρι αργά χτες βράδυ, ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός διέταξε, αμέσως μετά την έκρηξη, την έναρξη των εργασιών οικοδόμησης στον εβραϊκό οικισμό Χαρ Χόμα, στην ανατολική αραβική πλευρά της Ιερουσαλήμ. Ισραηλινοί αξιωματούχοι, που τήρησαν την ανωνυμία τους, υποστήριζαν ότι δόθηκε εντολή για έναρξη των εργασιών την Κυριακή, κάτι που διέψευσε, αργότερα, ο εκπρόσωπος του Μπέντζαμιν Νετανιάχου, Αβίβ Μπουσίνσκι. Από την πλευρά του, ο Ισραηλινός Πρόεδρος Εζέρ Βάιζμαν τάχθηκε υπέρ της άμεσης εφαρμογής της συμφωνίας.

Εντονες αντιδράσεις

Αμεση υπήρξε η αντίδραση της παλαιστινιακής αρχής, που καταδίκασε τη βομβιστική επίθεση ως "χτύπημα στην ειρηνευτική διαδικασία" και κάλεσε τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου να μην υποχωρήσει απέναντι στους εξτρεμιστές και να επιμείνει στην έγκριση της συμφωνίας. Παράλληλα, συγκλήθηκε έκτακτη σύσκεψη των αρχών ασφαλείας και του παλαιστινιακού υπουργικού συμβουλίου, ενώ τονίστηκε ότι η παλαιστινιακή αρχή έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της.

"Πλήγμα στην ειρηνευτική διαδικασία", χαρακτήρισαν τη βομβιστική επίθεση ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζέιμς Ρούμπιν, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ιμπέρ Βεντρίν, ο Βρετανός υφυπουργός Ντέρεκ Φάτσετ και ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γιόσκα Φίσερ. Ολοι ανεξαιρέτως υπέδειξαν στις δύο πλευρές να επιδείξουν επιμονή και πίστη στην "ειρηνευτική διαδικασία", ενώ ο Ρούμπιν έσπευσε να τονίσει ότι "είναι κατανοητή η προσωρινή παύση της συζήτησης στο υπουργικό συμβούλιο". Από την πλευρά του, ο Βεντρίν υπογράμμισε ότι οι εξελίξεις εξαρτώνται από τη θέληση που θα επιδείξει η ισραηλινή ηγεσία να εφαρμόσει τη συμφωνία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ