Σάββατο 7 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Επικίνδυνες προθέσεις

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-

Με τη σποραδική βία πάντα παρούσα στο Κόσσοβο - πέντε αντάρτες σκοτώθηκαν χθες σε ανταλλαγή πυροβολισμών - ο Κοσσοβάρος Αλβανός ηγέτης Ιμπραήμ Ρουγκόβα "πάσχιζε" να "ελέγξει όλες τις πλευρές" προκειμένου να προχωρήσει "επιτέλους" η "ειρηνευτική διαδικασία". Χωρίς μάλλον περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας από ό,τι στο πάρα πολύ πρόσφατο παρελθόν.

Εκτός από τους πέντε αντάρτες που σκοτώθηκαν σε μάχη με Σέρβους αστυνομικούς, οι οποίοι (κατά το Σερβικό Κέντρο ΜΜΕ) "απάντησαν σε πυρά ενεδρευόντων", δύο άλλοι Αλβανοί έχασαν τις ζωές τους στην Κλίνα.

Επιδεικνύοντας τη "δυσαρέσκειά" τους ως προς την εξέλιξη της κατάστασης στο Κόσσοβο μετά τη συμφωνία Χόλμπρουκ - Μιλόσεβιτς την 12η Οκτωβρίου, οι άνδρες του "Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου" (UCK) έλεγαν χθες ότι ενδέχεται να εγκαταστήσουν "δική τους διοίκηση" σε περιοχές που ελέγχουν, αγνοώντας τόσο τη γιουγκοσλαβική κυβέρνηση όσο και τους "μετριοπαθείς" Αλβανούς.

Εξέλιξη που μπορεί να αποβεί μοιραία για την "ντε φάκτο εκεχειρία" που επέβαλε ο Ντικ Χόλμπρουκ: ακριβώς λόγω των προσπαθειών "απελευθέρωσης" των Αλβανών το Βελιγράδι κινήθηκε για να καταστείλει την απειλή στη Σερβική επαρχία...

Ο "πρόεδρος" των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου Ιμπραήμ Ρουγκόβα στο μεταξύ "συνεχίζει τις προσπάθειές του" για να σχηματίσει μια "κυβέρνηση" εκπροσωπούσα "όλες τις δυνάμεις" των Κοσσοβάρων.

Ο Ρουγκόβα δήλωσε "έτοιμος να συναντηθεί ανά πάσα στιγμή" με τον Αντέμ Ντεμάτσι, τον πολιτικό εκπρόσωπο του UCK.

"Επιθυμούμε σχηματισμό κυβέρνησης που θα περιλάβει όλες τις δυνάμεις, αλλά ορισμένα κόμματα αντιτίθενται ως τώρα σ' αυτό. Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση και ελπίζουμε να τα καταφέρουμε", είπε ο Ρουγκόβα στην Πρίστινα.

Οι Αλβανοί του Κοσσυφοπεδίου διεξήγαγαν τον περασμένο Μάρτη εκλογές, οι οποίες δεν αναγνωρίστηκαν από το Βελιγράδι και έδωσαν μια ευρεία νίκη στο Δημοκρατικό Σύνδεσμο του Κοσσυφοπεδίου του Ρουγκόβα.

Τα κύρια κόμματα της αλβανικής αντιπολίτευσης στο Κοσσυφοπέδιο δεν αναγνώρισαν τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας, υποστηρίζοντας ότι οι μάχες που διεξάγονταν τότε ανάμεσα στον UCK και τις σερβικές δυνάμεις εμπόδισαν την ομαλή διεξαγωγή των εκλογών.

Ο Ρουγκόβα δήλωσε ακόμη ότι επιθυμεί να "προετοιμαστούν επιμελώς" διαπραγματεύσεις με το Βελιγράδι ώστε να έχουν ελπίδα να καταλήξουν σε αποτέλεσμα.

Ο Αμερικανός μεσολαβητής Κρίστοφερ Χιλ προσπαθεί να κάνει αποδεκτό από τη σερβική και την αλβανική πλευρά "ένα σχέδιο που προβλέπει ευρεία αυτονομία για το Κοσσυφοπέδιο".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Πλήρη ανεξαρτησία» απαιτούν οι Κοσσοβάροι Αλβανοί... (2005-11-23 00:00:00.0)
Θολή παραμένει η κατάσταση (1999-02-25 00:00:00.0)
ΝΑΤΟ: "Ο χρόνος τελειώνει" (1998-10-24 00:00:00.0)
"Ενδιάμεση συμφωνία" θέλει ο Ρουγκόβα (1998-09-05 00:00:00.0)
Νέες συγκρούσεις κι εκκλήσεις Τιράνων για επέμβαση (1998-09-02 00:00:00.0)
Συστήθηκε το "Κοινοβούλιο" των Κοσσοβάρων Αλβανών... (1998-07-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ