Σάββατο 24 Οχτώβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
ΝΑΤΟ: "Ο χρόνος τελειώνει"

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-

Το ΝΑΤΟ αποφάσισε χτες ν' αποστείλει ακόμη μια αντιπροσωπεία υψηλόβαθμων αξιωματούχων να "προειδοποιήσουν" τον Γιουγκοσλάβο Πρόεδρο ότι το χρονικό περιθώριο εντός του οποίου η Γιουγκοσλαβία πρέπει να "συμμορφωθεί" προς τη συμφωνία της 12ης Οκτώβρη, τελειώνει.

Η γιουγκοσλαβική κυβέρνηση, πάντως, συνέχισε να επαναλαμβάνει ότι εκπλήρωσε τους όρους της συμφωνίας Χόλμπρουκ - Μιλόσεβιτς κι ότι υπεύθυνοι για τη συνέχιση της (έστω σποραδικής) βίας στην επαρχία είναι οι Αλβανοί αντάρτες. Ο Σέρβος πρωθυπουργός Μίρκο Μαριάνοβιτς δήλωσε ότι είναι καιρός η Δύση "να αντιληφθεί" ότι το "πρόβλημα δημιουργήθηκε από την τρομοκρατία των Αλβανών αυτονομιστών".

Το κυβερνητικό πρακτορείο ειδήσεων "Τανγιούνγκ" μετέδωσε ότι ένας στρατιώτης σκοτώθηκε την Πέμπτη κι άλλος ένας τραυματίστηκε σε επίθεση του "Απελευθερωτικού Στρατού" (UCK) δυτικά της Πρίστινας.

Στις Βρυξέλλες ανακοινώθηκε ότι ο στρατηγός Ουέσλι Κλαρκ και ο Γερμανός στρατηγός Κλάους Νάουμαν θα μεταβούν σήμερα (Σάββατο) στο Βελιγράδι, προφανώς για να πιέσουν τον Γιουγκοσλάβο Πρόεδρο να αποσύρει περισσότερες αστυνομικές δυνάμεις από το Κόσσοβο.

Η παράταση της προθεσμίας "συμμόρφωσης" προς τη συμφωνία την οποία αποφάσισαν οι πρεσβευτές των χωρών - μελών του ΝΑΤΟ λήγει την επόμενη Τρίτη (27 Οκτωβρίου) κι αν διαπιστωθεί ότι το Βελιγράδι δεν "τιμά τις δεσμεύσεις του" είναι ορατή η εξουσιοδότηση του Κλαρκ να αρχίσει στρατιωτικές επιδρομές εναντίον της Γιουγκοσλαβίας, με τα αεροπορικά χτυπήματα σε πρώτο πλάνο.

Ωστόσο, αξιωματούχος του ΝΑΤΟ μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας στο "Ασοσιέιτεντ Πρες" παραδέχτηκε την ύπαρξη "σημαντικής προόδου... αν και είμαστε μακριά από την πλήρη συμμόρφωση".

Στη Γενεύη, ο εκπρόσωπος της ύπατης αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, Κρις Τζανόφσκι είπε ότι 11 μέρες μετά τη συμφωνία είναι πολύ λίγοι οι πρόσφυγες που επέστρεψαν στις εστίες τους (εξάλλου πολλά σπίτια έχουν καταστραφεί από τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του καλοκαιριού), από"φόβο", λόγω της παρουσίας των ειδικών δυνάμεων της σερβικής αστυνομίας. (Κάτι που παρέλειψε να πει ο Τζανόφσκι, βέβαια, είναι ότι ο "φόβος" είναι ανάλογος και για τα ακραία στοιχεία του UCK...).

Ο "κυριότερος" - για τη Δύση - πολιτικός ηγέτης των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου, Ιμπραήμ Ρουγκόβα, δήλωσε χτες στην Πρίστινα, στην εβδομαδιαία συνέντευξη Τύπου, ότι οι σερβικές δυνάμεις "δεν έχουν αποσυρθεί... παρά τους γιουγκοσλαβικούς ισχυρισμούς περί του αντιθέτου".

"Δεν μπορούμε να πούμε ότι έχει σημειωθεί οποιαδήποτε πρόοδος και το ΝΑΤΟ θα πρέπει να συντηρήσει την "εντολή ενεργοποίησής" του και να συνεχίζει να πιέζει την κυβέρνηση του Βελιγραδίου", πρόσθεσε ο Ι. Ρουγκόβα.

"Περιπλοκή" για τις διπλωματικές προσπάθειες προκαλεί ο "ρόλος" του Απελευθερωτικού Στρατού, του οποίου τα πιο "ακραιφνή" μέλη δεν υπαναχωρούν από το στόχο της πλήρους ανεξαρτησίας, παρά την άρνηση της Δύσης (στην παρούσα φάση τουλάχιστον) να τον υποστηρίξουν. Ο Σέρβος κυβερνήτης της επαρχίας, Βέλικο Οντάλοβιτς, επιβεβαίωσε χθες ότι από τη συμφωνία Χόλμπρουκ οι Αλβανοί ένοπλοι έχουν σκοτώσει πέντε αστυνομικούς, τραυμάτισαν 12 άλλους κι έχουν απαγάγει 2 Σέρβους δημοσιογράφους.

Χτες ο απεσταλμένος των ΗΠΑ, Κρις Χιλ, ταξίδεψε στην Αλβανία για να ενημερώσει εκεί κυβερνητικούς αξιωματούχους για την "ειρηνευτική διαδικασία" αμερικανικής έμπνευσης. "Θέλουμε να δούμε πλήρη συμμόρφωση" προς τους όρους της", είπε, "δεν ξέρουμε πότε αυτό θα συμβεί, αλλά δουλεύουμε πολύ σκληρά για να το επιτύχουμε".

Ο νέος Αλβανός πρωθυπουργός, Παντελί Μάικο, συγκατένευσε: "θέλουμε ειρηνική λύση", δήλωσε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ