Τετάρτη 2 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Νέες συγκρούσεις κι εκκλήσεις Τιράνων για επέμβαση

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.- Πληροφορίες για νέες ένοπλες συγκρούσεις στο πάντα ταραγμένο Κοσσυφοπέδιο είδαν χθες το φως της δημοσιότητας, καθώς το "Κέντρο Πληροφόρησης" που πρόσκειται στον Ιμπραήμ Ρουγκόβα, έκανε λόγο για σερβικές επιθέσεις εναντίον χωριών μετά από ενέδρα μαχητών του "Απελευθερωτικού Στρατού" (UCK) κατά αστυνομικών.

Οι πληροφορίες έκαναν λόγο για περίπου 9 νεκρούς, πλην όμως δεν μπορούσαν να επιβεβαιωθούν από ανεξάρτητες πηγές. Πηγή κοντινή στον Ιμπραήμ Ρουγκόβα είπε πως η σερβική επιχείρηση άρχισε στην περιοχή κοντά στα σύνορα με την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ) επειδή Κοσσοβάροι Αλβανοί αρνήθηκαν να παραδώσουν τα όπλα τους. Η άλλη πλευρά μίλησε για "πρόκληση" με ενέδρα, παραδεχόμενη ότι υπήρξαν "επεισόδια".

Χθες πάντως ένας κοντινός στον Μιλόσεβιτς Σέρβος πολιτικός, ο Ντράγκαν Τόμιτς, κάλεσε τους πολιτικούς του Κοσσόβου να "σταματήσουν την αγωνία των ανθρώπων τους" και να αρχίσουν διάλογο με το Βελιγράδι.

Στο μεταξύ η κυβέρνηση της Αλβανίας επανέλαβε χθες την έκκλησή της για διεθνή επέμβαση στη σερβική επαρχία του Κοσσυφοπεδίου, προκειμένου να σταματήσει η αιματοχυσία και να αποτραπεί μια "ανθρωπιστική καταστροφή" των Αλβανών της επαρχίας.

"Οι εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο καθίστανται καθημερινά πολυπλοκότερες και ανησυχητικότερες. Η επέμβαση από τη διεθνή κοινότητα πρέπει να είναι γρήγορη και ουσιαστική για να σωθεί η ζωή δεκάδων χιλιάδων αθώων πολιτών, η ζωή των οποίων τίθεται σε κίνδυνο από τις φλόγες του πολέμου, ενώ αντιμετωπίζουν ανθρωπιστική καταστροφή", υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών των Τιράνων.

Κατηγορούνται οι σερβικές δυνάμεις ότι επιτίθενται αδιακρίτως εναντίον πολιτών και επισημαίνεται ότι εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες αντιμετωπίζουν ελλείψεις σε τρόφιμα και απειλούνται από επιθέσεις Σέρβων, ενώ ο χειμώνας πλησιάζει.

"Η κατάσταση γίνεται ανησυχητική από ώρα σε ώρα", προστίθεται.

Η Αλβανία απέρριψε επίσης τις γιουγκοσλαβικές κατηγορίες ότι υποστηρίζει την τρομοκρατία στο Κοσσυφοπέδιο, τονίζοντας ότι η διεθνής κοινότητα γνωρίζει ποιος είναι ο "επιτιθέμενος και ποιο το θύμα που πρέπει να προστατευτεί"...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ