Τετάρτη 2 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΧΡΗΜΑΤΑΓΟΡΕΣ
Σκαμπανεβάσματα στη Γουόλ Στριτ...

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-

Οι χρηματιστηριακοί δείκτες της Γουόλ Στριτ έπαιζαν σαν... γιο - γιο χτες, ανεβοκατεβαίνοντας διαρκώς, μία μέρα μετά την πτώση 512 μονάδων ή 6,4% της Δευτέρας, που εξανέμισε τα κέρδη της Νέας Υόρκης για εφέτος.

Νωρίς στη χτεσινή συνεδρίαση ο κεντρικός δείκτης "Dow Jones" ανέβηκε κατά 143,41 μονάδες, στη συνέχεια έχασε 138,77 και αμέσως μετά ξανάρχισε να ανεβαίνει, κερδίζοντας 85,22 μονάδες. Οι υπόλοιποι δείκτες έμοιαζαν (σε μια μάλλον παρακινδυνευμένη μεταφορά)... παραζαλισμένοι.

Το "Ασοσιέιτεντ Πρες" έδωσε μια εξήγηση για τα "σκαμπανεβάσματα" των ΗΠΑ: από το 1990, μετέδιδε χτες, οι επενδυτές περιμένουν να ανέβει η αγορά πριν πραγματοποιήσουν πωλήσεις.

Η πτώση 6,4% του "Dow Jones" τη Δευτέρα ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη πτώση στην ιστορία του διασημότερου δείκτη της Γουόλ Στριτ, με μόνη χειρότερη εκείνη της 27ης Οκτώβρη του 1997 (554,26 μονάδες). Αλλά βέβαια απείχε παρασάγγας από τη "Μαύρη Δευτέρα" της 19ης Οκτώβρη του 1987, όταν το χρηματιστήριο είχε χάσει 22,6%.

Ο Πρόεδρος Κλίντον χτες πρόσθεσε τη φωνή του σε εκείνες όσων προσπαθούν να "καλμάρουν" τις αγορές. "Πιστεύουμε ότι η βασική μας οικονομική πολιτική είναι σώα", είπε, αντηχώντας ουσιαστικά τον υπουργό του επί του Θησαυροφυλακίου, Ρόμπερτ Ρούμπιν.

Στην αρχή των συνεδριάσεων στα Χρηματιστήρια Ασίας και Ευρώπης σημειώθηκαν πτώσεις, συνεπεία της κατάρρευσης του "Dow Jones" τη Δευτέρα. Ωστόσο, στην Ιαπωνία υπήρξε μια κατ' άλλους "εντυπωσιακή" και κατ' άλλους "πλασματική" άνοδος, ενώ αρκετά ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στη συνέχεια περιέκοψαν τις απώλειές τους.

Στο Λονδίνο, ο δείκτης "Financial Times - Stock Exchange 100" αρχικά έχανε 3,3%, ενώ στη συνέχεια έδειξε να περιορίζει τις απώλειές του στο 1,8%. Ομοίως στο Παρίσι, ο δείκτης "CAC 40" που έχανε 3,7% περιόρισε την πτώση του στο 1,2%. Αναλυτές πάντως μιλούσαν περί φόβων περαιτέρω χειροτέρευσης βραχυπρόθεσμα: "όσο χρήματα αποσύρονται και δείκτες πέφτουν, τόσο χειρότερο γίνεται το πρόβλημα (...) δεν ξέρουμε πού θα "πατώσει" η κατάσταση", έλεγε ο Ρίτσαρντ Τζέφρι, οικονομολόγος της βρετανικής "Charterhouse Tilney".

Στο Χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης "Nikkei" κάλυψε τμήμα των απωλειών του σημειώνοντας άνοδο κατά 1,86% για να κλείσει στις 14.369,63 μονάδες, αλλά τα υπόλοιπα χρηματιστήρια της Ασίας έκλεισαν σήμερα με πτώση.

Στο Χονγκ Κονγκ η πρωινή συνεδρίαση βρήκε τον δείκτη "Hang Seng" στις 7.155,23 μονάδες, έχανε δηλαδή 119,81 μονάδες ή 1,6%. Αργότερα οι απώλειες μεγάλωσαν και ο δείκτης έφθασε στη διάρκεια των συναλλαγών να χάνει έως και 2,57%.

Στη Σιγκαπούρη, ο δείκτης "Straits Times Index" έπεσε κατά 1,9%, χάνοντας 17,08 μονάδες για να φθάσει στις 839,35 μονάδες.

Στις Φιλιππίνες ο δείκτης του Χρηματιστηρίου παρουσίασε σταθεροποιητικές τάσεις, καθώς οι απώλειες ήταν μόλις 0,04%, όπως και στην Μπανγκόκ, όπου ο δείκτης του Χρηματιστηρίου έπεσε κατά 0,6%.

Στη Σεούλ ο δείκτης έπεσε κατά 0,61%, φθάνοντας στις 309,55 μονάδες.

Στην Αυστραλία η πτώση αρχικώς ήταν πολύ μεγάλη, αφού η πρωινή συνεδρίαση βρήκε τον δείκτη "All Ordinaries" να σημειώνει απώλειες κατά 3,3% και να πέφτει στις 2.397 μονάδες. Στη συνέχεια όμως ο δείκτης ανέκαμψε μερικώς για να κλείσει στις 2.458 μονάδες, δηλαδή χάνοντας μόλις 22 μονάδες ή λιγότερο από 1%.

Στη Νέα Ζηλανδία ο δείκτης έκανε βουτιά πέφτοντας στο χαμηλότερο σημείο της τελευταίας πενταετίας. Ο δείκτης "NZSE 40" έχασε 67 μονάδες ή 3,6% και έκλεισε στις 1.760 μονάδες. Στη διάρκεια των συναλλαγών έφθασε να χάνει μέχρι και 5%.

Το Χρηματιστήριο της Κουάλα Λουμπούρ τη Δευτέρα πρακτικά απαγόρευσε τις συναλλαγές των μετοχών φιρμών της Μαλαισίας εκτός της χώρας, σε μια κίνηση που αναμένεται να "φοβίσει" τους επενδυτές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ