Τετάρτη 2 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΡΕΙΑ ΚΟΡΕΑ
"Ανησυχία" από τη δοκιμή του πυραύλου

ΤΟΚΙΟ - ΠΕΚΙΝΟ.-

Πολιτικές διαστάσεις φαίνεται να προσλαμβάνει η δοκιμαστική εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα που έπεσε στα διεθνή ύδατα κοντά στην Ιαπωνική Θάλασσα.

Και ενώ οι άμεσες προχθεσινές αντιδράσεις θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν χλιαρές, η ιαπωνική κυβέρνηση φαίνεται να το "ξανασκέφεται" και με χθεσινή της ανακοίνωση προειδοποίησε με διακοπή των συνομιλιών εξομάλυνσης των σχέσεων με τη Βόρεια Κορέα, καθώς και κάθε μελλοντικής αποστολής βοήθειας σε τρόφιμα προς τη χώρα αυτή. Η απόφαση ελήφθη σε συνάντηση που είχε ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Κέιζο Ομπούτσι με τους υπουργούς Εξωτερικών και Αμυνας Μαζαϊκο Κομούρα και Φουκουσίρο Νουκάγκα.Κυβερνητικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η Ιαπωνία θα προτείνει συνομιλίες με τις ΗΠΑ και τη Νότια Κορέα το συντομότερο δυνατό για να συζητήσουν την κατάσταση και πιθανά επιπλέον μέτρα.

Παρέμβαση στο θέμα έκανε και η Κίνα, η οποία απηύθυνε έκκληση για την έναρξη διαπραγματεύσεων μεταξύ όλων των ενδιαφερομένων πλευρών για την εκτόνωση της έντασης που προκλήθηκε. "Η Κίνα ελπίζει ότι όλες οι ενδιαφερόμενες πλευρές θα συζητήσουν για να επιλύσουν με τον τρόπο που αρμόζει το πρόβλημα και να διαφυλάξουν την ειρήνη και τη σταθερότητα στην κορεατική χερσόνησο", δήλωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Ζου Μπανγκζάο.Ο Ζου πάντως δεν αποκάλυψε εάν η Κίνα, που είναι μία από τις χώρες που εξακολουθούν να διατηρούν στενές σχέσεις με τη Βόρεια Κορέα, προτίθεται να αναλάβει κάποιο μεσολαβητικό ρόλο για την εκτόνωση της έντασης.

Ο έτερος ενδιαφερόμενος, η Ρωσία, φαίνεται να συμπλέει και αυτή με τη σειρά της με το "κλίμα της ανησυχίας" που κυριαρχεί... "Η ανησυχία κορυφώνεται με αφορμή το γεγονός ότι ο βορειοκορεατικός πύραυλος, σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, έπεσε στα ρωσικά χωρικά ύδατα" δήλωσε ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Βλαντιμίρ Ραχμάνιν,για να συμπληρώσει ότι "Εχουμε ζητήσει επίσημη εξήγηση από τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας μέσω της διπλωματικής οδού".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ανάπτυξη συνεργασίας σε «όλους τους τομείς» επιδιώκουν Ρωσία και Βόρεια Κορέα (2023-09-14 00:00:00.0)
Δεύτερο αμερικανικό υποβρύχιο ελλιμενίστηκε στη Νότια Κορέα (2023-07-25 00:00:00.0)
Νέα γυμνάσια των ΗΠΑ σε Ασία - Ειρηνικό (2023-04-20 00:00:00.0)
Νέες πυραυλικές δοκιμές αυξάνουν την ένταση (2017-09-16 00:00:00.0)
Νέες βαλλιστικές δοκιμές από τη ΛΔ Κορέας (2017-08-29 00:00:00.0)
«Ολα εξαρτώνται απ' τις ΗΠΑ» (2006-10-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ