Πέμπτη 20 Απρίλη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
Νέα γυμνάσια των ΗΠΑ σε Ασία - Ειρηνικό

Από προηγούμενη ναυτική άσκηση ΗΠΑ - Νότιας Κορέας, στα τέλη Μάρτη
Από προηγούμενη ναυτική άσκηση ΗΠΑ - Νότιας Κορέας, στα τέλη Μάρτη
Τη συχνότητα και το εύρος των στρατιωτικών ασκήσεων που διεξάγουν με συμμάχους τους σε Ασία - Ειρηνικό ενισχύουν οι ΗΠΑ, σε μια περίοδο που μια σειρά γυμνάσια εντείνει και η Κίνα.

Τη Δευτέρα, οι ΗΠΑ επιβεβαίωσαν ότι έκαναν κοινά ναυτικά γυμνάσια με Νότια Κορέα και Ιαπωνία, λίγα 24ωρα αφού οι τρεις χώρες συμφώνησαν να προχωρούν πλέον τακτικά σε ασκήσεις αντιπυραυλικής άμυνας και ανθυποβρυχιακού πολέμου, στο όνομα της «αντιμετώπισης των απειλών» από την Πιονγιάνγκ.

Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, στα γυμνάσια επρόκειτο να συμμετάσχουν το νοτιοκορεατικό αντιτορπιλικό «Yulgok Yi I», το αμερικανικό αντιτορπιλικό «USS Benfold» και το ιαπωνικό «Atago», όλα τους εξοπλισμένα με τα υπερσύγχρονα συστήματα «Aegis».

Στελέχη των νοτιοκορεατικών Ενόπλων Δυνάμεων ανέφεραν πως στόχος είναι «να εδραιωθεί η ικανότητα και η ετοιμότητα του Ναυτικού μας να αντιδρά σε βαλλιστικούς πυραύλους».

Επίσης τη Δευτέρα, ΗΠΑ και Νότια Κορέα άρχισαν κοινές αεροπορικές ασκήσεις που θα διαρκέσουν συνολικά 12 μέρες.

Βόρεια Κορέα: Για πέρασμα σε «ανώτερο επίπεδο συνεργασίας» μιλά το Πεκίνο

Στα τέλη της περασμένης βδομάδας, η Βόρεια Κορέα προχώρησε σε νέα βαλλιστική δοκιμή, που όπως υποστήριξε ο ηγέτης της χώρας, Κιμ Γιονγκ Ουν, αφορούσε διηπειρωτικό πύραυλο (ICBM) που χρησιμοποίησε στερεό καύσιμο. Ο ίδιος φέρεται να μίλησε για «νέο τύπο ICBM», που «αποτελεί μεγάλη πρόοδο ως προς τις δυνατότητες πυρηνικής αντεπίθεσης».

Χτες κατά την επίσκεψή του στη διαστημική υπηρεσία της χώρας, ο Κιμ ζήτησε «ο πρώτος κατασκοπευτικός δορυφόρος στρατιωτικής αναγνώρισης, που ολοκληρώθηκε τον Απρίλη, να εκτοξευθεί την προκαθορισμένη ημερομηνία». Επιθεωρώντας την Εθνική Διοίκηση Αεροδιαστημικής Ανάπτυξης της χώρας, ζήτησε να αναπτυχθούν «πολλοί αναγνωριστικοί δορυφόροι σε διάφορες τροχιές».

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, ο Πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ δήλωσε ότι η «παραδοσιακή φιλία» ανάμεσα στην Κίνα και τη Βόρεια Κορέα «αντιστέκεται εδώ και καιρό στις δοκιμασίες των αλλαγών της διεθνούς κατάστασης». Πρόσθεσε στο πλαίσιο αυτό ότι δεν θα σταματήσει να εργάζεται «για να περάσει στο ανώτερο στάδιο η φιλία και η συνεργασία ανάμεσα στα δύο μέρη», αναφέροντας πως οι διεθνείς σχέσεις στον κόσμο και την Ασία «αλλάζουν σοβαρά και με περίπλοκο τρόπο».

Και ρωσικά βομβαρδιστικά στον βόρειο Ειρηνικό

Το υπουργείο Αμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε χτες πως δύο ρωσικά στρατηγικά βομβαρδιστικά - από αυτά που μπορούν να φέρουν πυρηνικές κεφαλές - διεξήγαγαν περιπολικές πτήσεις ρουτίνας πάνω από τη Θάλασσα του Οχότσκ και τη Θάλασσα Μπέρινγκ στη ρωσική Απω Ανατολή.

Το υπουργείο Αμυνας της Ιαπωνίας ανακοίνωσε αργότερα πως ένα ιαπωνικό μαχητικό απογειώθηκε για να αναχαιτίσει ρωσικό αναγνωριστικό αεροσκάφος πάνω από τη Θάλασσα της Ιαπωνίας. Ο εκπρόσωπος του υπουργικού συμβουλίου, Χιροκάζου Ματσούνο, δήλωσε πως το Τόκιο υπέβαλε διαμαρτυρία στη Ρωσία και για στρατιωτικά γυμνάσια που έκανε γύρω από διαφιλονικούμενα νησιά κοντά στην ιαπωνική νήσο Χοκάιντο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ