Τρίτη 25 Ιούλη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ
Δεύτερο αμερικανικό υποβρύχιο ελλιμενίστηκε στη Νότια Κορέα

Συνεχίζει τις δοκιμαστικές εκτοξεύσεις πυραύλων η Βόρεια Κορέα

Ανεβαίνει καθημερινά η ένταση στην Κορεατική Χερσόνησο, με τις ΗΠΑ να στέλνουν και δεύτερο υποβρύχιο στη Νότια Κορέα, ενώ η Βόρεια Κορέα συνεχίζει τις «δοκιμαστικές» εκτοξεύσεις πυραύλων.

Χτες ένα δεύτερο αμερικανικό υποβρύχιο, το «USS Annapolis», ελλιμενίστηκε σε ναυτική βάση στο νησί Τζετζού της Νότιας Κορέας, για να φορτώσει στρατιωτικές προμήθειες, ενώ βρισκόταν σε απροσδιόριστη επιχειρησιακή αποστολή, ανακοίνωσε το ναυτικό της Νότιας Κορέας.

Την περασμένη βδομάδα η Πιονγιάνγκ «προειδοποίησε» ότι η ανάπτυξη αμερικανικών αεροπλανοφόρων, βομβαρδιστικών ή υποβρυχίων στη Νότια Κορέα θα μπορούσε να πληροί τα κριτήρια για τη χρήση πυρηνικών όπλων.

Το «USS Annapolis» δεν είναι πυρηνικό, σε αντίθεση με το «USS Kentucky», ενώ συμμετείχε σε τριμερείς ανθυποβρυχιακές ασκήσεις με τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία τον περασμένο Σεπτέμβρη, σε διεθνή ύδατα ανοιχτά της Κορεατικής Χερσονήσου.

Το «USS Kentucky», πυρηνικό υποβρύχιο βαλλιστικών πυραύλων των ΗΠΑ, ελλιμενίστηκε στη Νότια Κορέα την περασμένη Τρίτη σημαίνοντας την έναρξη συνομιλιών μεταξύ των ΗΠΑ και της Νότιας Κορέας για τον συντονισμό σε στρατηγικά και πυρηνικά όπλα σε περίπτωση πυρηνικού πολέμου με τη Βόρεια Κορέα.

Από την πλευρά της, η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε τα ξημερώματα του Σαββάτου νέους πυραύλους Κρουζ προς την Κίτρινη Θάλασσα, ανάμεσα στην Κορεατική Χερσόνησο και την Κίνα. Την Τετάρτη είχε προηγηθεί η εκτόξευση δυο βαλλιστικών πυραύλων μικρού βεληνεκούς προς την αντίθετη κατεύθυνση, προς την Ανατολική Θάλασσα ή Θάλασσα της Ιαπωνίας, ως απάντηση στον ελλιμενισμό του πυρηνικού υποβρυχίου των ΗΠΑ.

ΗΠΑ και Νότια Κορέα έχουν αυξήσει από την πλευρά τους και τις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις στη στρατηγικής σημασίας περιοχή και ένα ακόμη καυτό μέτωπο του ανταγωνισμού ΗΠΑ - Κίνας.

Εξάλλου, οι ηγέτες της Νότιας Κορέας, της Ιαπωνίας και των ΗΠΑ πρόκειται να συναντηθούν τον Αύγουστο για να συζητήσουν την ενίσχυση της συνεργασίας τους, «μπροστά στην απειλή της Βόρειας Κορέας».

Επίσης, τον επόμενο μήνα, οι νοτιοκορεατικές και οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις προγραμματίζουν να αρχίσουν τα ευρείας κλίμακας ετήσια στρατιωτικά τους γυμνάσια. Οι ασκήσεις αυτές χαρακτηρίζονται από τη Βόρεια Κορέα ως πρόβες εισβολής στο έδαφός της.

Στο μεταξύ χτες ανακοινώθηκε ότι κινεζική αντιπροσωπεία υψηλού επιπέδου θα ταξιδέψει στη Βόρεια Κορέα αυτή τη βδομάδα, για τους εορτασμούς των 70 χρόνων από το τέλος του κορεατικού πολέμου, η πρώτη επίσημη μετά την πανδημία COVID-19.

Η Κίνα έχει προτείνει συνομιλίες με Ιαπωνία και Νότια Κορέα

O υψηλόβαθμος Κινέζος διπλωμάτης Γουάνγκ Γι πρότεινε μέσα στον Ιούλη τη διεξαγωγή επίσημων συνομιλιών υψηλού επιπέδου μεταξύ της Κίνας, της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας, στη διάρκεια μιας συνάντησης με τον Ιάπωνα υπουργό Εξωτερικών στην Ινδονησία, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων «Kyodo».

Η πρόταση αυτή εκτιμάται ότι σηματοδοτεί τη θέληση του Πεκίνου για την επανέναρξη συνομιλιών μεταξύ των ηγετών των τριών χωρών, σύμφωνα με το «Kyodo», που επικαλέστηκε πολλαπλές ανώνυμες διπλωματικές πηγές.

Παράλληλα, χτες η κινεζική πρεσβεία στην Ιαπωνία δήλωσε ότι το σχέδιο του ΝΑΤΟ να επεκταθεί σε Ασία - Ειρηνικό παραβιάζει τους κανόνες του ΟΗΕ και ελπίζει ότι η Ιαπωνία, στην αλληλεπίδρασή της με το ΝΑΤΟ, «θα απέχει από ενέργειες που υπονομεύουν την εμπιστοσύνη μεταξύ των χωρών της περιοχής».

Υπενθυμίζεται πως τον περασμένο μήνα οι σύμβουλοι Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας συζήτησαν «τη διατήρηση της σταθερότητας στα Στενά της Ταϊβάν και τον συντονισμό στις Θάλασσες της Ανατολικής και της Νότιας Κίνας».

Επιπλέον η Ιαπωνία και το ΝΑΤΟ συμφώνησαν σε ένα νέο πρόγραμμα εταιρικής σχέσης, εκφράζοντας «ανησυχία» για τη «στρατιωτική συσσώρευση της Κίνας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ