Τρίτη 25 Ιούλη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
Επίσημο αίτημα της Αλγερίας για ένταξη στην ομάδα χωρών BRICS

Επίσημο αίτημα για ένταξη στην ομάδα χωρών BRICS και στη Νέα Αναπτυξιακή Τράπεζα υπέβαλε η Αλγερία προχτές.

Ρεπορτάζ του αλγερινού τηλεοπτικού καναλιού «Ennahar TV», επικαλούμενο τις δηλώσεις του Αλγερινού Προέδρου Αμπντελματζίντ Τεμπούν, μετέδωσε ότι στάλθηκε επιστολή ένταξης και ότι η πρώτη συνεισφορά της Αλγερίας στη Νέα Αναπτυξιακή Τράπεζα της ομάδας των χωρών BRICS θα ανέρχεται σε 1,5 δισ. δολάρια.

Η εξέλιξη έρχεται μετά την προ εβδομάδων επίσκεψη του Αλγερινού Προέδρου στην Κίνα, στη διάρκεια της οποίας υπογράφηκαν 19 σημαντικές συμφωνίες συνεργασίας και δόθηκαν υποσχέσεις για σινικές επενδύσεις στην Αλγερία ύψους 36 δισ. δολαρίων σε τομείς όπως η Ενέργεια, η μεταποίηση, οι νέες τεχνολογίες, οι μεταφορές και η γεωργία.

Η ομάδα των χωρών BRICS (που αρχικά συγκροτήθηκε από τη Βραζιλία, τη Ρωσία, την Ινδία, την Κίνα και τη Νότια Αφρική) εκπροσωπεί σήμερα το 40% του παγκόσμιου πληθυσμού και σχεδόν το 1/3 της διεθνούς καπιταλιστικής οικονομίας.

Τον Αύγουστο επίκειται η Σύνοδος Κορυφής των BRICS στη Νότια Αφρική, κατά την οποία θα ληφθούν αποφάσεις και θα εξεταστούν αιτήματα δεκάδων χωρών για την ένταξή τους (ανάμεσά τους είναι η Σαουδική Αραβία, τα ΗΑΕ, η Συρία, το Ιράν, το Μπαχρέιν, η Κούβα, η ΛΔ Κονγκό, η Γκαμπόν, το Καζακστάν), ενώ δυναμώνει η συζήτηση για αναζήτηση νομισμάτων που θα αντικαταστήσουν το δολάριο σε μέρος των διεθνών συναλλαγών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ