Τετάρτη 23 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΕΡΒΙΑ - ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ
«Πλήρη ανεξαρτησία» απαιτούν οι Κοσσοβάροι Αλβανοί...

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ.--

Τις γνωστές αξιώσεις της ηγεσίας των Κοσσοβάρων Αλβανών για «πλήρη ανεξαρτησία» του Κοσσυφοπεδίου αλλά και «συνεργασία» με τη «διεθνή κοινότητα» με στόχο την ένταξη σε ΝΑΤΟ και ΕΕ άκουσε χτες στην Πρίστινα ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ Μάρτι Αχτισαάρι. Κατά τη συνάντησή του με την αντιπροσωπεία των Κοσσοβάρων Αλβανών στην κατοικία του Κοσσοβάρου «προέδρου» Ιμπραΐμ Ρουγκόβα, παρουσιάστηκαν, ανάμεσα σε άλλα, και «εγγυήσεις» για τα μειονοτικά δικαιώματα. Ο Ρουγκόβα μάλιστα σε δηλώσεις του είπε πως «επιμένει στην άμεση αναγνώριση της ανεξαρτησίας γιατί αυτό θα ηρεμήσει την περιοχή».

Εξω, πάντως, από την κατοικία του «προέδρου» των Κοσσοβάρων Αλβανών, μερικές δεκάδες μέλη της οργάνωσης «Αυτοδιάθεση για το Κοσσυφοπέδιο» έριξαν κόκκινη μπογιά και «απέκλεισαν» συμβολικά την είσοδο του κτιρίου τοποθετώντας κίτρινη κορδέλα με την ένδειξη «τόπος εγκλήματος», λέγοντας ότι οι επικείμενες διαπραγματεύσεις για τον καθορισμό του καθεστώτος της περιοχής είναι «έγκλημα».

Παρόμοια περιστατικά διαμαρτυρίας ενόψει των επικείμενων συνομιλιών για το καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου σημειώθηκαν από μέλη των λεγόμενων «Σωμάτων Προστασίας Κοσσόβου» (πρώην αυτονομιστές του ΟΥΤΣΕΚΑ), προχτές το απόγευμα, κατά τις συναντήσεις του Μάρτι Αχτισαάρι με τον ύπατο διοικητή του ΟΗΕ στο προτεκτοράτο Σόρεν Τζέσεν-Πέτερσεν και το διοικητή των ΝΑΤΟικών δυνάμεων κατοχής, Ιταλό Τζουζέπε Βαλότο... Ο ίδιος ο Αχτισαάρι δεν αντέδρασε δημόσια στις (αναμενόμενες) θέσεις της ηγεσίας των Κοσσοβάρων Αλβανών αλλά αναμένεται να δημοσιοποιήσει κάποιες σκέψεις σήμερα, μετά τις συναντήσεις με αντιπροσωπεία Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου και έπειτα από τις πρώτες επαφές που θα έχει στο Βελιγράδι με τη σερβική ηγεσία. Η κυβέρνηση του Σέρβου πρωθυπουργού Βόισλαβ Κοστούνιτσα, φέρεται μάλιστα (σύμφωνα με πληροφορίες σερβικών ΜΜΕ) να επαναφέρει παρασκηνιακά την «πρόταση» διχοτόμησης ζητώντας μάλιστα τις υπηρεσίες του (πρώην υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ) Χένρι Κίσινγκερ στο ρόλο συμβούλου της σερβικής αντιπροσωπείας...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ