Παρασκευή 28 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
Εκατοντάδες οι άμαχοι νεκροί, χιλιάδες τραυματίες

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Αυξάνονται δραματικά οι «παράπλευρες απώλειες» ή, κατά την πλέον σύγχρονη ορολογία των Αμερικανο-βρετανών εισβολέων «τα δευτερεύοντα πλήγματα», των αεροπορικών επιδρομών. Χτες το πρωί επλήγη από επιδρομή κτιριακό συγκρότημα στην περιοχή Γιουσουφίγιε, 30 χλμ νοτίως του κέντρου της ιρακινής πρωτεύουσας, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 8 άμαχοι και να τραυματιστούν 44.

Λίγο αργότερα, δίνοντας έναν επίσημο απολογισμό των απωλειών αμάχων, ο Ιρακινός υπουργός Υγείας, Ουμίντ Μεχντάτ Μουμπάρακ, ανακοίνωσε ότι, από την έναρξη της επίθεσης, έχουν χάσει τη ζωή τους 350 άμαχοι και έχουν τραυματιστεί, περίπου 4.000. Ο Μουμπάρακ συμπλήρωσε ότι, σε αλλεπάλληλες περιπτώσεις, οι αμερικανο-βρετανικές δυνάμεις έχουν χρησιμοποιήσει βόμβες διασποράς εντός κατοικημένων περιοχών και μίλησε για εκατόμβες θυμάτων στις πόλεις Νατζάφ και Καρμπάλα.

Στην Καρμπάλα, όπως τόνισε, καταστράφηκε, από επιδρομή, το ιατρικό κέντρο αλ Αμπασίγια, ενώ κατήγγειλε ότι βομβαρδίστηκε το νοσοκομείο της Νασρίγια, χαρακτηρίζοντας «ανοησίες» τους αμερικανο-βρετανικούς ισχυρισμούς ότι μέσα στο νοσοκομείο βρίσκονταν «άοπλοι μαχητές!». Ο Ιρακινός αξιωματούχος παραδέχτηκε ότι οι αριθμοί που δόθηκαν στη δημοσιότητα μπορεί να μην είναι ακριβείς διότι οι εξελίξεις είναι καταιγιστικές.

Για μία ακόμη ημέρα, οι ιρακινές αρχές δεν έδωσαν καμία πληροφορία για τις στρατιωτικές απώλειες του Ιράκ. Αργά χτες το βράδυ, το τηλεοπτικό δίκτυο «αλ Τζαζίρα» μετέδωσε ότι από πύραυλο επλήγη το νοσοκομείο «αλ Ράχντα» στη δυτική Βαγδάτη, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο ασθενείς, να καταστραφούν ασθενοφόρα και να προκληθούν δεκάδες τραυματίες ανάμεσα και στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ