Παρασκευή 28 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
Κ. ΠΑΟΥΕΛ
«Οι ΗΠΑ δεν προτίθενται να παραχωρήσουν τον έλεγχο»

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΚΑΜΠ ΝΤΕΪΒΙΝΤ.--

«Οι ΗΠΑ δεν προτίθενται να παραχωρήσουν τον έλεγχο του Ιράκ στον ΟΗΕ, μετά την ανατροπή του Σαντάμ Χουσεΐν», διαμήνυσε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Κόλιν Πάουελ, ουσιαστικά απαντώντας σε όσους ερίζουν ή ευελπιστούν περί του αντιθέτου και δίνοντας παράλληλα το στίγμα για τη συζήτηση που θα ακολουθούσε μεταξύ του Βρετανού πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ και του Αμερικανού Τζορτζ Ουόκερ Μπους κατά τη συνάντησή τους στο Καμπ Ντέιβιντ.

Συγκεκριμένα όσον αφορά στο ρόλο του ΟΗΕ, ο Κόλιν Πάουελ κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων ήταν σαφής... «Δεν μπήκαμε σε όλο αυτόν τον κόπο με τους εταίρους μας στη συμμαχία για να μην είμαστε κατόπιν σε θέση να έχουμε ένα σημαντικό ηγεμονικό έλεγχο σχετικά με το πώς θα εξελιχθεί το Ιράκ στο μέλλον»... και «αναλάβαμε μια ευρύτερη υποχρέωση: να διασφαλίσουμε ότι θα υπάρχει μια λειτουργική ιρακινή κυβέρνηση που θα υποστηρίζεται από τη συμμαχία, και το επίκεντρο να παραμένει στη συμμαχία, σε στρατιωτικό και σε πολιτικό επίπεδο».

Ομως για να μην είναι ιδιαίτερα προκλητικός, άφησε ένα μικρό περιθώριο, αφού τόνισε ότι «ο ΟΗΕ θα έπρεπε, πάντως, να έχει ένα ρόλο στο μεταπολεμικό Ιράκ, καθώς αυτό θα καταστήσει ευκολότερη τη συμμετοχή και άλλων χωρών, κυρίως όσον αφορά στη συμβολή στο κόστος της ανοικοδόμησης της χώρας».

Αλλα αντί άλλων...

Σύμφωνα με πληροφορίες, το παραπάνω ζήτημα βρέθηκε και στο επίκεντρο της συζήτησης Μπλερ και Μπους. Εντούτοις, επισήμως, τίποτα δεν ειπώθηκε για το ζήτημα της «μετα-Σαντάμ εποχής» όπως ήταν αναμενόμενο κατά τις επίσημες δηλώσεις που παραχωρήθηκαν από τους δύο ηγέτες μετά το πέρας της συνάντησης. Κατά το «Reuters», Μπλερ και Μπους ζήτησαν την άμεση επανενεργοποίηση του προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών «πετρέλαιο έναντι τροφίμων» στο Ιράκ, υπό τον όρο ότι «αυτό το επείγον ανθρωπιστικό ζήτημα δεν πρέπει να πολιτικοποιηθεί» και το «Συμβούλιο Ασφαλείας θα πρέπει να δώσει την εξουσία στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, να ξεκινήσει την παροχή τροφίμων σε αυτούς που τα έχουν ανάγκη», κατά τον Μπους.

Στον τομέα των στρατιωτικών επιχειρήσεων, ο Αμερικανός Πρόεδρος δήλωσε ότι προχωρούν «αργά αλλά σταθερά», με γνωστό -όπως είπε - αποτέλεσμα και ότι θα διαρκέσουν «όσο ακριβώς χρειαστεί». Δεν παρέλειψε, εξάλλου, να σημειώσει ότι οι αμερικανοβρετανικές δυνάμεις βρίσκονται αυτή τη στιγμή αντιμέτωπες με τα πιο σκληρά και πιο αποφασισμένα στρατιωτικά τμήματα του καθεστώτος της Βαγδάτης.

Επίσης εξέφρασαν τη «λύπη» τους για τις απώλειες σε ανθρώπινες ζωές και υποστήριξαν ότι κατά τις επτά ημέρες που έχει διαρκέσει έως τώρα ο πόλεμος εναντίον του Ιράκ, το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν έχει αποδείξει ότι «δε σέβεται τη ζωή των πολιτών του» και έχει παραβιάσει κάθε συνθήκη για τη μεταχείριση των αιχμαλώτων.

Αργά χτες, ο Βρετανός πρωθυπουργός μετέβη στη Νέα Υόρκη, όπου επρόκειτο να συναντηθεί με τον ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν.

Θα επιβάλουν στρατιωτικό νόμο

Στο μεταξύ, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο «Associated Press», Αμερικανοί νομικοί σύμβουλοι και του αμερικανικού στρατού συνοδεύουν τα αμερικανικά και βρετανικά στρατεύματα, φέροντας μαζί τους νομικά εγχειρίδια, προκειμένου να νομιμοποιήσουν κατ' αρχάς τον ειδικό στρατιωτικό νόμο που θα επιβληθεί μετά την ανατροπή του Σαντάμ Χουσεΐν, παρά το γεγονός ότι ευελπιστούν να μην καταρρεύσει εντελώς το σύστημα δικαιοσύνης, καθώς επισήμως διατείνονται ότι «οι ΗΠΑ δεν μπορούν να αναλάβουν τη διαχείριση της ασφάλειας και της επιβολής του νόμου στον ιρακινό λαό» κατά τον συνταγματάρχη Ρίτσαρντ Βαντερλίντεν, επικεφαλής του 709ου Τάγματος της στρατιωτικής αστυνομίας.

Το ζήτημα που τίθεται, κατά τους Αμερικανούς πάντα, είναι η περίοδος αναρχίας που ενδέχεται να ακολουθήσει και ο στρατιωτικός νόμος θα έχει στόχο... την πρόληψη βαριών ποινικών αδικημάτων, όπως φόνων και βιασμών, αλλά και την καταστολή εσωτερικών αναταραχών, όπως συγκρούσεις μεταξύ «υποστηρικτών και αντιπολιτευόμενων στον Σαντάμ Χουσεΐν»... ενώ όσοι διαπράττουν κατά τους κατακτητές αδίκημα θα δικάζονται είτε βάσει του Κώδικα της Αμερικανικής Στρατιωτικής Δικαιοσύνης, είτε θα φυλακίζονται για να προσαχθούν σε δίκη, είτε θα αντιμετωπίζουν αμέσως κατηγορίες και ποινές. Σύμφωνα με τους Αμερικανούς στρατιωτικούς, «οι Αμερικανοί θα είναι υπεύθυνοι για τα όπλα και τους τρομοκράτες και οι Ιρακινοί για τα εγκλήματα κοινού ποινικού δικαίου»...

Ουσιαστικά πρόκειται για μέτρα καταστολής, προληπτικά μέτρα, για τις σίγουρες εξεγέρσεις κατά των εισβολέων που θα υπάρξουν ακόμη και όταν οι πολεμικές συγκρούσεις λήξουν, πάντα λαμβάνοντας την πιθανότητα νίκης των αμερικανικών και βρετανικών στρατευμάτων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ