Παρασκευή 28 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
ΡΩΣΙΑ
Ποιος εξόπλισε τον Χουσεΐν

ΜΟΣΧΑ.--

Τις πταίει για τις απώλειες που προκαλεί η σθεναρή αντίσταση του ιρακινού λαού; αναρωτιούνται οι Αμερικανοί αξιωματούχοι... Δεδομένης της διένεξης και αντίθεσης στον πόλεμο, όπως αυτή εκδηλώθηκε επισήμως εντός του Συμβουλίου Ασφαλείας, δεν ήταν δύσκολο να ανοιχτεί ένα ακόμη πολεμικό μέτωπο, λεκτικό φυσικά, με τη ρωσική ηγεσία, την οποία κατηγόρησαν ευθέως ότι δεν απέτρεψε, αλλά διευκόλυνε κιόλας, την πώληση εκ μέρους ρωσικών ιδιωτικών εταιριών, διαφόρων πολεμικών συστημάτων στο Ιράκ.

Μάλιστα, ο Αμερικανός πρέσβης στη Μόσχα Αλεξάντρ Βερσμπόου είναι πεπεισμένος... «Θεωρούμε πως ο ρωσικός πολεμικός εξοπλισμός πραγματικά δόθηκε στο Ιράκ είτε απευθείας, είτε μέσω τρίτων χωρών. Δεν υπάρχει αμφιβολία πως αυτός βρίσκεται στο Ιράκ» και πως ενάντια στις επιχειρήσεις που έχουν πουλήσει όπλα θα ληφθούν οικονομικές κυρώσεις, αφού «οποιεσδήποτε προμήθειες στο Ιράκ που έχουν στρατιωτικό χαρακτήρα, απαγορεύονται με διεθνείς κυρώσεις».

Εντούτοις, σύμφωνα με αποκαλυπτικό δημοσίευμα της ρωσικής εφημερίδας Γκαζέτα, που υπογράφει ο Ιβάν Γιεγκόροφ -που είχε λάβει γνώση μυστικής εισήγησης του αμερικανικού ΥΠΕΞ- οι ΗΠΑ θα πρέπει να επιβάλουν κυρώσεις σε δικές τους αμυντικές επιχειρήσεις. Ακριβώς αυτές προμήθευσαν ειδική τεχνολογία και οπλισμό στη χώρα, την οποία η κυβέρνηση Μπους κατατάσσει στον «άξονα του κακού». Εξοπλισμός, ο οποίος, σύμφωνα με τον Γιεγκόροφ, επιτρέπει στο Ιράκ να παρεκκλίνει τις βόμβες και τους πυραύλους από τους στρατιωτικούς στόχους, με αποτέλεσμα να υποφέρει πρώτα απ' όλα ο άμαχος πληθυσμός. Ισχυρισμός που συμπίπτει απόλυτα και με τις αιτιάσεις των αξιωματούχων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που επιμένουν με την επίσημη νότα διαμαρτυρίας, ότι η ρωσική πλευρά ήταν αυτή που έδωσε στον Σαντάμ Χουσεΐν αντιαρματικά συστήματα, όργανα νυχτερινής όρασης και εξοπλισμό για την παραγωγή παράσιτων στη δορυφορική καθοδήγηση των βομβαρδισμών, και στις πτήσεις των πολεμικών αεροπλάνων των ΗΠΑ και της Βρετανίας.

Αν η «Κορνέτ» ήταν στο Ιράκ...

Βρετανικό τανκ έξω από τη Βασόρα

Associated Press

Βρετανικό τανκ έξω από τη Βασόρα
Ομως, όπως δήλωσε στην Γκαζέτα ο Αρκάντι Σιπουνόφ, γενικός κατασκευαστής μιας από τις «κατηγορούμενες» ρωσικές εταιρίες της Πριμποστρόγιενιε, «η επιχείρηση δεν είχε κανένα συμβόλαιο, ούτε επαφές με το Ιράκ ή με άλλες χώρες εναντίον των οποίων υπάρχουν διεθνείς κυρώσεις του ΟΗΕ, που να αφορούν τα συστήματα "Κορνέτ" ή άλλα είδη πολεμικού εξοπλισμού» και προσθέτει ότι δεν είναι η πρώτη φορά που η επιχείρηση απειλείται με οικονομικές κυρώσεις από τους Αμερικανούς. Για ποιο λόγο; Μοναδικός στόχος κατά τον Σιπουνόφ «για να δυσκολέψουν τη δράση μας στον τομέα της πώλησης του πολεμικού εξοπλισμού μας, ο οποίος αντικειμενικά, εξαιτίας των ποιοτικών του χαρακτηριστικών είναι ανώτερος των αντίστοιχων αμερικανικών».

Στο μόνο που συμφώνησε ο Ρώσος ειδικός ήταν ότι πράγματι το αντιαρματικό σύστημα «Κορνέτ» είναι σε θέση με επιτυχία να αντιμετωπίσει οποιοδήποτε τεθωρακισμένη η αυτοκινούμενη μονάδα, σημειώνοντας: «Αν όμως ένας σοβαρός αριθμός τέτοιων συστημάτων μας ήταν στο Ιράκ, τότε οι χερσαίες δυνάμεις των ΗΠΑ θα είχαν πολύ μεγαλύτερες απώλειες».

Παράλληλα, πάντα σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας Γκαζέτα, υπάρχουν αποδείξεις πως παραδόσεις εξοπλισμού στο Ιράκ πράγματι έγιναν, όμως αυτές δεν έγιναν από ρωσικές, αλλά από αμερικανικές εταιρίες.

Ανεξέλεγκτες
οι αμερικανικές εταιρίες

Οπως αποκαλύπτεται συγκεκριμένα, το Φλεβάρη του 2003 το Στέιτ Ντιπάρτμεντ παρουσίασε στο Κογκρέσο την έκθεση «FY 2002 END USE MONITORING OF DEFENSE ARTICLES AND DEFENSE SERVICES COMMERCIAL EXPORTERS» αναφορικά με τα αποτελέσματα ελέγχου κατά το έτος 2002 για την τελική χρησιμοποίηση από ξένους αγοραστές του αμερικανικού πολεμικού εξοπλισμού που δόθηκε από ιδιωτικούς φορείς -δηλαδή άμεσα από εταιρίες της αμυντικής βιομηχανίας των ΗΠΑ στη βάση επικυρωμένων εξαγωγικών αδειών από το ΥΠΕΞ- προκύπτει ότι κατά τους 428 ελέγχους σε διάφορες χώρες ανακαλύφθηκαν 50 περιπτώσεις διάφορων παραβιάσεων.

Οπως αναφέρεται στην εισήγηση, «σαν αποτέλεσμα σχεδιασμένης είτε τυχαίας μη τήρησης από τους καταναλωτές των απαιτήσεων των ΗΠΑ, ως τελικός χρήστης των εξαγόμενων πολεμικών εμπορευμάτων δεν αποκλείεται να είναι χώρες, στις οποίες η παράδοση αμερικανικού εξοπλισμού και πολεμικής τεχνολογίας απαγορεύεται».

Από το σύνολο των παραβιάσεων, 19 περιπτώσεις αφορούν παραδόσεις όπλων και πυρομαχικών, 12 αφορούν μέσα επικοινωνίας και ηλεκτρονικά μέσα, 9 ανταλλακτικά κι εξοπλισμό αεροπλάνων, και, τέλος, 10 ανταλλακτικά τεθωρακισμένων, αυτοκινήτων, πυροβόλων, αεροπλάνων, οργάνων νυχτερινής όρασης, γι' αυτή ακριβώς την τεχνολογία, για την οποία η αμερικανική πλευρά κατηγορεί τις ρωσικές εταιρίες.

Ο μεγαλύτερος αριθμός παραβιάσεων (17) παρουσιάζεται σε χώρες της Ευρώπης, ακολουθούν τα κράτη της Μέσης Ανατολής, του Ιράκ περιλαμβανομένου (13), ενώ 10 περιπτώσεις για χώρες της Ασίας, του Ειρηνικού και της Λατινικής Αμερικής.

Σύμφωνα με τη γνώμη των ειδικών, πάντα κατά την Γκαζέτα, οι προμήθειες αμερικανικών όπλων στο Ιράκ θα μπορούσαν να αφορούν είδη πυροβόλων όπλων, όπως τα τουφέκια Μ-16, πυρομαχικά, αεροπορικό εξοπλισμό, είδη επικοινωνίας και αντιαρματικά συστήματα TOW, που προμήθευσαν 24 αμερικανικές εταιρίες, μεταξύ των οποίων οι «ΡΟΚΓΟΥΕΛ», «ΜΠΕΧΤΕΛ», «ΣΠΕΡΙ», «ΧΑΝΙΓΟΥΕΛ», «ΧΙΟΥΛΕΤ ΠΑΚΑΡΝΤ», «ΤΕΤΡΟΝΙΞ», «ΝΤΕΡΝΕΣΝΛ ΚΟΜΠΙΟΥΤΕΡ ΣΙΣΤΕΜ», «ΤΙ ΑΙ ΚΟΑΤΙΝΓΚ», κατά την περίοδο του εμπάργκο. Συστήματα που η ιρακινή ηγεσία εν συνεχεία τα χρησιμοποιούσε για την προώθηση δικών της στρατιωτικών προγραμμάτων.

Εννοείται ότι μέχρι στιγμής η Ουάσιγκτον δεν έχει ανακοινώσει καμία κύρωση για τους δικούς της παραγωγούς πολεμικού εξοπλισμού... Οχι μόνο αυτό, ορισμένες από τις εταιρίες αυτές πλειοδοτούν κιόλας για τα συμβόλαια ανοικοδόμησης του Ιράκ...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ανασύνταξη των ρωσικών δυνάμεων - Ενταση συγκρούσεων και εκατέρωθεν βομβαρδισμών στο Ντονμπάς (2022-03-31 00:00:00.0)
Αμερικανικές κυρώσεις σε λευκορώσικες εταιρείες (2013-02-13 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2004-04-07 00:00:00.0)
Απ' άκρη σ' άκρη πεδίο στρατιωτικών γυμνασίων (2003-08-03 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2003-03-28 00:00:00.0)
Ενισχύθηκαν οι κατοχικές δυνάμεις (2000-12-01 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ