Πέμπτη 31 Μάρτη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ - ΡΩΣΙΚΗ ΕΙΣΒΟΛΗ
Ανασύνταξη των ρωσικών δυνάμεων - Ενταση συγκρούσεων και εκατέρωθεν βομβαρδισμών στο Ντονμπάς

Και η Νότια Οσετία ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει ένωση με τη Ρωσία

Οι ρωσικές δυνάμεις ανασυντάσσονται προκειμένου να εστιάσουν στην «απελευθέρωση του Ντονμπάς»
Οι ρωσικές δυνάμεις ανασυντάσσονται προκειμένου να εστιάσουν στην «απελευθέρωση του Ντονμπάς»
Συνεχίζεται το σφυροκόπημα πολλών περιοχών της Ουκρανίας από τις ρωσικές δυνάμεις, παρά τις προχτεσινές ανακοινώσεις της Μόσχας για σταδιακή αποκλιμάκωση των επιθέσεων σε Κίεβο και Τσερνίχιβ μετά τις «ουσιαστικές» - σύμφωνα με τη Μόσχα - συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη.

Σε όλα τα μέτωπα η ιμπεριαλιστική σύγκρουση ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας με επίκεντρο την Ουκρανία βρίσκεται σε πορεία κλιμάκωσης, με ακόμη μεγαλύτερη αμερικανοΝΑΤΟική στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, ενίσχυση της ΝΑΤΟικής παρουσίας στην Ευρώπη, ένταση της ρωσικής εισβολής και των εδαφικών διεκδικήσεων.

Η Νότια Οσετία, που είχε αποσχιστεί από τη Γεωργία το 2008, θα λάβει νομικά μέτρα για ένταξη στη Ρωσία στο εγγύς μέλλον, δήλωσε ο πρόεδρός της, Aν. Μπιμπίλοφ. «Η ένωση με τη Ρωσία είναι ο στρατηγικός μας στόχος, η φιλοδοξία του λαού μας. Πρέπει να προχωρήσουμε σε αυτόν τον δρόμο», είπε, προσθέτοντας πως θα ζητηθεί η γνώμη του λαού.

Οι δε ηγέτες των φιλορώσων αυτονομιστών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ έχουν ήδη δηλώσει ότι σκοπεύουν να εξετάσουν μια ενδεχόμενη ένωση με τη Ρωσία των περιοχών αυτών, μόλις τεθούν υπό τον πλήρη έλεγχό τους.

Εξάλλου, το Κρεμλίνο υποβάθμισε χτες ακόμη περισσότερο τα «μικρά βήματα» των συνομιλιών στην Κωνσταντινούπολη. Η Ρωσία δεν έχει διακρίνει κάτι πραγματικά ελπιδοφόρο ή που να μοιάζει με σημαντική πρόοδο, υπάρχει μπροστά μια μακρά περίοδος με πολλή δουλειά να γίνει, τόνισε ο Ντμ. Πεσκόφ. Το μόνο θετικό για τη Μόσχα είναι ότι «η ουκρανική πλευρά έχει τουλάχιστον αρχίσει να διατυπώνει συγκεκριμένες προτάσεις και να τις βάζει στο χαρτί».

Από βομβαρδισμό κατοικιών στο Ντονέτσκ από ουκρανικές δυνάμεις
Από βομβαρδισμό κατοικιών στο Ντονέτσκ από ουκρανικές δυνάμεις
Η Ουκρανία πρότεινε προχτές την υιοθέτηση ουδέτερου καθεστώτος με «εγγυήσεις ασφαλείας» από τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία) και επιπλέον από Γερμανία, Καναδά, Τουρκία, Πολωνία, Ισραήλ. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα ενταχθεί σε στρατιωτικές συμμαχίες, ούτε θα φιλοξενήσει ξένες στρατιωτικές βάσεις, ενώ οι εγγυήτριες δυνάμεις θα πρέπει να τη συνδράμουν και στρατιωτικά σε περίπτωση που δεχτεί επίθεση.

Η Γερμανία δήλωσε προθυμία να συμπεριληφθεί στις εγγυήτριες δυνάμεις, όπως είπε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Σε τηλεφωνική συνομιλία με τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλ. Πούτιν, ο Ιταλός πρωθυπουργός, Μ. Ντράγκι επανέλαβε ότι η Ρώμη είναι διατεθειμένη να συμβάλει στην «ειρηνευτική διαδικασία», αν υπάρξουν ξεκάθαρες ενδείξεις αποκλιμάκωσης από μέρους της Ρωσίας.

Στο μεταξύ, «μια αίσθηση αισιοδοξίας» μετά τις συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη εξέφρασε χτες ο Ουκρανός διαπραγματευτής, Μ. Ποντολιάκ. Αναφερόμενος πάντως στο «σύστημα εγγυήσεων ασφαλείας» ως αντάλλαγμα για την ουδετερότητα της Ουκρανίας, που θα τεθεί σε δημοψήφισμα, ξεκαθάρισε πως αυτό θα συμβεί μόνο αφού τα ρωσικά στρατεύματα αποχωρήσουν και επανέλθουν στις θέσεις τους που κατείχαν πριν την επέμβαση στην Ουκρανία.

Ανασύνταξη ρωσικών δυνάμεων για «απελευθέρωση του Ντονμπάς»

Η Ρωσία ωστόσο έχει ήδη αναγνωρίσει την «ανεξαρτησία» των «Δημοκρατιών» του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, ενώ είναι σαφές ότι δεν σκοπεύει να αποσύρει τα στρατεύματά της από την ανατολική Ουκρανία. Εξάλλου και ο Ρώσος υπουργός Αμυνας, Σ. Σοϊγκού, είχε δηλώσει προχτές πως η πρώτη φάση της επιχείρησης «πέτυχε τους στόχους της» και τώρα επικεντρώνεται στην «απελευθέρωση του Ντονμπάς».

Οι ρωσικές δυνάμεις ανασυντάσσονται κοντά στο Κίεβο και στην πόλη Τσερνίχιφ, προκειμένου να επικεντρώσουν τη δράση τους σε άλλες περιοχές και να ολοκληρώσουν την «απελευθέρωση» της περιφέρειας του Ντονμπάς, επιβεβαίωσε και χτες το ρωσικό υπουργείο Αμυνας.

Οι προτάσεις της Ουκρανίας περιλαμβάνουν επίσης μια 15ετή περίοδο «διαβούλευσης» για το καθεστώς της προσαρτημένης Κριμαίας, οι οποίες επίσης σύμφωνα με το Κίεβο θα μπορούσαν να τεθούν σε ισχύ μόνο σε περίπτωση πλήρους κατάπαυσης του πυρός. Με αυτό τον τρόπο η Ουκρανία θέλει να «παρακάμψει» προς το παρόν το θέμα της Κριμαίας και της Σεβαστούπολης.

Σχολιάζοντας ωστόσο το ζήτημα της Κριμαίας που ενσωματώθηκε στη Ρωσία το 2014, ο Ντμ. Πεσκόφ υπογράμμισε ότι η περιοχή ανήκει στη Ρωσική Ομοσπονδία και δεν είναι υπό διαπραγμάτευση. Οπως είπε, η Κριμαία είναι «μέρος της Ρωσίας» και το ρωσικό Σύνταγμα αποκλείει κάθε συζήτηση για την τύχη οποιασδήποτε ρωσικής περιοχής.

Ο δε επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας στις συνομιλίες με την Ουκρανία, Βλ. Μεντίνσκι, ισχυρίστηκε χτες ότι το Κίεβο άρχισε να δείχνει προθυμία να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της Μόσχας για μη ένταξη στο ΝΑΤΟ και για κατοχύρωση χαρακτήρα μη πυρηνικού κράτους, αλλά ξεκαθάρισε πως η θέση της Ρωσίας για το Ντονμπάς και την Κριμαία παραμένει αμετάλλακτη.

Στο μεταξύ, εκπρόσωποι των Τατάρων της Κριμαίας - μουσουλμανική μειονότητα που στηρίζεται από την Τουρκία - ζήτησαν χτες η επιστροφή της Κριμαίας στην Ουκρανία να αποτελεί έναν από τους όρους που θα θέτει το Κίεβο στις διαπραγματεύσεις με τη Μόσχα για τον τερματισμό της ένοπλης σύγκρουσης...

Εντείνονται εκατέρωθεν βομβαρδισμοί στο Ντονμπάς

Επί του πεδίου, οι μάχες και οι βομβαρδισμοί εντείνονται τις τελευταίες μέρες στο Ντονμπάς.

Πυρά πυροβολικού και πύραυλοι του ουκρανικού και του ρωσικού στρατού έπληξαν πόλεις στην περιφέρεια του Λουγκάνσκ και του Ντονέτσκ το βράδυ της Τρίτης και χτες το πρωί.

Οι αυτονομιστικές αρχές του Λουγκάνσκ ανακοίνωσαν ότι οι ουκρανικές δυνάμεις εκτόξευσαν πύραυλο «Tochka-U» στην πόλη Λούγκανσκ, διευκρινίζοντας ότι ο πύραυλος εκτοξεύτηκε από το Σεβεροντόνετσκ, το οποίο βρίσκεται υπό τον έλεγχο των νεοναζί του Τάγματος Αζόφ.

Χτες το πρωί, ο Ουκρανός επικεφαλής της περιφέρειας του Λουγκάνσκ δήλωσε ότι ρωσικές οβίδες πυροβολικού έπληξαν συνοικίες της πόλης Λουσιτσάνσκ και «αρκετές πολυκατοικίες έχουν υποστεί ζημιές».

Τμήμα κτιρίου κατοικιών κατέρρευσε στο Ντόνετσκ μετά από βομβαρδισμούς από τις Ενοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας, ανακοίνωσαν οι αρχές της πόλης, αναφέροντας έναν νεκρό και τέσσερις τραυματίες.

Περίπου 700 δημόσιες εγκαταστάσεις υποδομής, όπως σχολεία, νηπιαγωγεία κ.ά., έχουν υποστεί ζημιές και καταστράφηκαν από βομβαρδισμούς στο Ντόνετσκ τις τελευταίες τρεις βδομάδες, δήλωσε ο επικεφαλής της διοίκησης της πόλης, κατηγορώντας τις ουκρανικές δυνάμεις ότι χρησιμοποιούν όλα τα είδη βαρέων όπλων πυροβολικού για να βομβαρδίσουν κατοικημένες γειτονιές.

Αντίστοιχες κατηγορίες εξαπολύουν και Ουκρανοί αξιωματούχοι κατά των ρωσικών δυνάμεων, για χτυπήματα σε κατοικημένες περιοχές, οι οποίες βέβαια εν πολλοίς χρησιμοποιούνται από τις ουκρανικές δυνάμεις ως οχυρά ή αποθήκες πυρομαχικών και εξοπλισμών.

Ουκρανοί αξιωματούχοι ανέφεραν χτες βομβαρδισμούς γύρω από το Κίεβο - όχι μέσα στην πόλη - ενώ στην περιφέρεια Τσερνίχιβ, στη βόρεια Ουκρανία, τα χτυπήματα συνεχίζονται αμείωτα, παρά τη δέσμευση της Μόσχας να μειώσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις εκεί, ως κίνηση «καλής θέλησης» για να δημιουργηθεί «κλίμα εμπιστοσύνης» στις διαπραγματεύσεις.

Οι ρωσικές δυνάμεις βομβάρδιζαν επίσης σχεδόν όλες τις πόλεις κατά μήκος της γραμμής του μετώπου που χωρίζει το έδαφος που ελέγχεται από την ουκρανική κυβέρνηση από τις ανατολικές περιοχές του Ντονμπάς, ενώ συνεχίζονται σφοδρές μάχες στη Μαριούπολη και γύρω από τη Χερσώνα.

Ο ουκρανικός στρατός, όπως και Βρετανοί και Αμερικανοί αξιωματούχοι, χαρακτήρισαν τις κινήσεις της Ρωσίας «αναδιάταξη δυνάμεων». Ταυτόχρονα, ανέφεραν ότι η λεγόμενη «απόσυρση στρατευμάτων» είναι πιθανώς μια εναλλαγή μεμονωμένων μονάδων και στοχεύει να παραπλανήσει τις ουκρανικές Ενοπλες Δυνάμεις ότι δεν σχεδιάζεται περικύκλωση του Κιέβου.

Σύμφωνα με τον Ολ. Αρεστόβιτς, σύμβουλο του Ουκρανού Προέδρου, η Ρωσία μεταφέρει δυνάμεις από τη βόρεια Ουκρανία σε ανατολικές περιοχές για να προσπαθήσει να περικυκλώσει τα ουκρανικά στρατεύματα εκεί. Η Ρωσία θα διατηρήσει κάποιες δυνάμεις κοντά στο Κίεβο, για να προσπαθήσει να αποτρέψει τις ουκρανικές δυνάμεις να ενισχύσουν το ανατολικό μέτωπο, πρόσθεσε ο Αρεστόβιτς.

ΗΠΑ: Διεργασίες για ακόμα μεγαλύτερη στρατιωτική βοήθεια και νέες κυρώσεις

Την επίσπευση της αποστολής στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία, και ουσιαστικά τη μεγαλύτερη εμπλοκή της χώρας στον πόλεμο, ζητούν από την κυβέρνηση των ΗΠΑ 25 Αμερικανοί γερουσιαστές.

Στην επιστολή τους προς τον σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζ. Σάλιβαν, αναφέρουν πως πρέπει να παραδοθούν τα απαραίτητα όπλα στην Ουκρανία «για να αμυνθεί, να αντιμετωπίσει την προέλαση των ρωσικών δυνάμεων και να δώσει στον ουκρανικό λαό την ευκαιρία να κερδίσει αυτόν τον πόλεμο». Μέχρι στιγμής παραμένει ανοιχτό αν οι ΗΠΑ και άλλα μέλη του ΝΑΤΟ θα παραδώσουν μαχητικά αεροσκάφη και αντιπυραυλικά συστήματα «S-300».

Η Ρωσία έχει ξεκαθαρίσει πως όλες οι αποστολές εξοπλισμών αποτελούν «νόμιμους στόχους».

Οι γερουσιαστές, μεταξύ άλλων, ζητούν από την αμερικανική κυβέρνηση κατάλογο όλου του εξοπλισμού που αγοράστηκε ή διατέθηκε για τον στρατό του Αφγανιστάν, αλλά παραμένει στον έλεγχο των ΗΠΑ και μια αξιολόγηση της δυνατότητας παροχής τέτοιου εξοπλισμού στην Ουκρανία.

Μάλιστα, υπενθυμίζουν πως οι εξουσίες και οι δυνατότητες του Προέδρου των ΗΠΑ του επιτρέπουν να παράσχει περισσότερα από 3 δισ. δολάρια σε στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία μέχρι το τέλος του οικονομικού έτους, την 1η Οκτώβρη.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν συζήτησε χτες με τον Β. Ζελένσκι για την κατάσταση των διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία, αλλά και «πρόσθετες» στρατιωτικές δυνατότητες που απαιτούνται για να βοηθηθεί ο ουκρανικός στρατός.

«Οι δύο ηγέτες συζήτησαν πώς οι ΗΠΑ εργάζονται μέρα νύχτα για να ικανοποιήσουν τα βασικά αιτήματα της Ουκρανίας σε ζητήματα ασφαλείας», ανέφερε η αμερικανική προεδρία.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν επίσης ένα νέο πακέτο ενισχυμένων κυρώσεων κατά της Ρωσίας, είπε ο Ουκρανός Πρόεδρος, καθώς και οικονομική και «ανθρωπιστική» βοήθεια προς την Ουκρανία.

Η Ουάσιγκτον σκοπεύει να δώσει στην Ουκρανία 500 εκατ. δολάρια σε άμεση δημοσιονομική βοήθεια, είπε ο Μπάιντεν στον Ουκρανό ομόλογό του, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Για «αλληλεπιδράσεις» των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων που σταθμεύουν στην Πολωνία με Ουκρανούς στρατιώτες έκανε λόγο ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Τζον Κίρμπι. Οπως είπε, οι δυνάμεις των ΗΠΑ τους παραδίδουν όπλα, αλλά αυτό δεν αποτελεί εκπαίδευση «με την κλασική έννοια».

Να αποκλειστούν τα ρωσικά πλοία από τα λιμάνια της ΕΕ και όλου του «ελεύθερου κόσμου» και να παραδοθούν περισσότερα όπλα στην Ουκρανία, όπως αντιπλοϊκοί πύραυλοι, αντιαρματικά και αντιαεροπορικά συστήματα, ζήτησε χτες ο Ουκρανός Πρόεδρος, Β. Ζελένσκι, μιλώντας στο κοινοβούλιο της Νορβηγίας.

Η Νορβηγία ανακοίνωσε ότι έδωσε στην Ουκρανία επιπλέον 2.000 αντιαρματικά όπλα τύπου M72 και συνολικά περίπου 4.000 μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής.

Στο μεταξύ η ουκρανική αντιπροσωπεία παρέμεινε στην Κωνσταντινούπολη, όπου είχε χτες συνομιλίες για «στρατιωτικοτεχνική» συνεργασία με την τουρκική κυβέρνηση, δήλωσε ο Ουκρανός διαπραγματευτής Ντ. Αραχαμία, χωρίς να δοθούν περαιτέρω διευκρινίσεις. Η Τουρκία έχει πουλήσει μη επανδρωμένα αεροσκάφη «Bayraktar TB-2» στο Κίεβο, γεγονός που έχει ενοχλήσει τη Μόσχα.

«Ευκαιρία» για πιο ΝΑΤΟική «αρχιτεκτονική ασφαλείας»

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία θα πρέπει να οδηγήσει σε επανεξέταση της μόνιμης παρουσίας του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη, δήλωσε χτες στο Κογκρέσο ο Αμερικανός πτέραρχος, Ανώτατος Διοικητής των Συμμαχικών Δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, Τ. Ουόλτερς, επιβεβαιώνοντας τη φάση μεγάλης όξυνσης του γεωπολιτικού ανταγωνισμού στην Ευρώπη.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο μιας πιο μόνιμης παρουσίας στρατευμάτων των ΗΠΑ στη Βαλτική και αλλού, ο πτέραρχος της Πολεμικής Αεροπορίας Τ. Ουόλτερς είπε: «Πρέπει να αλλάξει» (τυπικά οι ΝΑΤΟικές δυνάμεις στην ανατολική Ευρώπη είναι «εναλλασσόμενες», χωρίς μόνιμες βάσεις, στο πλαίσιο παλαιότερων συμφωνιών ΝΑΤΟ - Ρωσίας).

«Και σίγουρα αυτή είναι μια ευκαιρία ως αποτέλεσμα αυτής της παράλογης πράξης εκ μέρους της Ρωσίας, να επανεξετάσουμε τη μόνιμη στρατιωτική αρχιτεκτονική που υπάρχει όχι μόνο στην Ανατολική Ευρώπη, αλλά στην αεροπορική μας δραστηριότητα και στις μόνιμες ναυτικές μας μονάδες», τόνισε.

«Το ΝΑΤΟ πρέπει να προετοιμαστεί για μελλοντικές απειλές» και υπάρχει μόνο μία πιθανή απάντηση: «Αξιόπιστη, ορατή και αποτελεσματική αποτροπή», σημείωσε ο Πρόεδρος της Εσθονίας, Αλάρ Κάρις, στους «Financial Times». Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό απαιτεί μόνιμη και ενισχυμένη παρουσία στην ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ, η οποία θα έθετε την Πολωνία και τις χώρες της Βαλτικής στο ίδιο επίπεδο με τη Γερμανία, την Ιταλία ή το Ηνωμένο Βασίλειο.

Περισσότερα αεροσκάφη, μεταξύ άλλων 10 τζετ F-18, και πάνω από 200 άτομα επιπλέον στρατιωτικό προσωπικό των ΗΠΑ θα κατευθυνθούν προς την Ανατολική Ευρώπη, στη Λιθουανία και αλλού, σύμφωνα με το Πεντάγωνο.

Πολλές χώρες του ΝΑΤΟ, με πρώτες τις ΗΠΑ, τον Καναδά και τη Βρετανία, έχουν ενισχύσει σημαντικά τις στρατιωτικές ικανότητες της Ουκρανίας, υπενθύμισε χτες ο γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ. Ερωτηθείς αν η σταδιακή συσσώρευση 100.000 Αμερικανών στρατιωτών στην Ευρώπη συνιστά παραβίαση του επίσημου πλαισίου σχέσεων του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία, ο Στόλτενμπεργκ υπογράμμισε ότι αυτό το πλαίσιο έχει παραβιαστεί εδώ και καιρό από τη Ρωσία, αρχής γενομένης από την εισβολή στη Γεωργία το 2008.

Ο Στόλτενμπεργκ ανέφερε πάντως ότι στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ υπάρχουν διαβουλεύσεις ως προς το αν, πώς και πότε θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν τα πυρηνικά όπλα κρατών - μελών της.

Σχολιάζοντας τη στάση της Κίνας στο Ουκρανικό, σημείωσε πως το γεγονός ότι το Πεκίνο και η Μόσχα έχουν στενή συνεργασία επηρεάζει τις πολιτικές του ΝΑΤΟ.

Πιθανά εγκλήματα πολέμου βλέπει ο ΟΗΕ

Η Υπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα Μισέλ Μπατσελέτ δήλωσε ότι στην Ουκρανία έχουν διαπραχθεί «εγκλήματα πολέμου», αναφερόμενη σε ένα μακρύ κατηγορητήριο της υπηρεσίας αυτής του ΟΗΕ κατά των ενεργειών που πραγματοποίησε ουσιαστικά ο ρωσικός στρατός.

Οι αδιάκριτες και μεγάλης κλίμακας επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν από τις ρωσικές Ενοπλες Δυνάμεις «ενδέχεται να συνιστούν εγκλήματα πολέμου», είπε η Μπατσελέτ.

Από την άλλη, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Washington Post», το γεγονός ότι κάθε γειτονιά στις μεγάλες πόλεις έχει στρατιωτικοποιηθεί από τις ουκρανικές δυνάμεις, τις καθιστά «πιθανούς στόχους για τις ρωσικές δυνάμεις που προσπαθούν να εξουδετερώσουν την ουκρανική άμυνα».

«Η στρατηγική της Ουκρανίας να τοποθετεί βαρύ στρατιωτικό εξοπλισμό και άλλες οχυρώσεις σε μη στρατιωτικές ζώνες θα μπορούσε να αποδυναμώσει τις δυτικές και ουκρανικές προσπάθειες να θεωρήσουν τη Ρωσία νομικά υπεύθυνη για πιθανά εγκλήματα πολέμου», σημειώνουν «ακτιβιστές» και εμπειρογνώμονες διεθνούς ανθρωπιστικού Δικαίου (Human Rights Watch κ.ά.).

Τον περασμένο μήνα, δημοσιογράφοι της «Washington Post» έγιναν μάρτυρες ουκρανικών αντιαρματικών ρουκετών, αντιαεροπορικών πυροβόλων όπλων και τεθωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού κοντά σε πολυκατοικίες, αναφέρει το δημοσίευμα.

Στο μεταξύ, οι δημοτικές αρχές της Μαριούπολης κατήγγειλαν χτες ότι περισσότεροι από 70 άνθρωποι, προσωπικό και ασθενείς από μαιευτήριο της πόλης μεταφέρθηκαν «με τη βία» στη Ρωσία.

Η Διεθνής Επιτροπή Ερυθρού Σταυρού ζήτησε από την Ουκρανία και τη Ρωσία να καταλήξουν σε μια ξεκάθαρη συμφωνία για την ασφαλή απομάκρυνση των αμάχων από τη Μαριούπολη. Επίσης απέρριψε κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς του δημοτικού συμβουλίου της Μαριούπολης ότι ενεπλάκη σε αναγκαστικές εκκενώσεις Ουκρανών πολιτών προς τη Ρωσία.

Το δημοτικό συμβούλιο της Μαριούπολης υποστήριξε ότι ο Ερυθρός Σταυρός ενεπλάκη στη μεταφορά περίπου 15.000 κατοίκων της Μαριούπολης σε πόλεις της Ρωσίας, ενάντια στη θέλησή τους. Υποστήριξε, επίσης, ότι τα διαβατήριά τους παρακρατούνται βίαια από τις ρωσικές αρχές.

Ξεπέρασε χτες τα 4 εκατ. ο αριθμός των Ουκρανών προσφύγων που έχουν εγκαταλείψει τη χώρα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR). Στην Πολωνία έχουν πάει πάνω από 2,3 εκατ.

Σχεδόν 490.000 άνθρωποι έχουν φτάσει στη Ρωσία από το Ντονέτσκ, το Λουγκάνσκ και την Ουκρανία, και τις τελευταίες 24 ώρες ο αριθμός αυξήθηκε κατά 16.600, μετέδωσε προχτές το ρωσικό πρακτορείο TASS επικαλούμενο στοιχεία από υπηρεσίες ασφαλείας. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, περισσότεροι από 24.000 πρόσφυγες φιλοξενούνται σε 355 προσωρινούς καταυλισμούς σε 34 ρωσικές περιοχές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ