Πέμπτη 31 Μάρτη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΗΠΑ
«Αυξανόμενα σημαντικός» ο ρόλος της Ανατολικής Μεσογείου

Επικίνδυνους δρόμους ανοίγουν οι «κολιγιές» ελληνικής και τουρκικής κυβέρνησης

Το «αυξανόμενο βάρος» που αποκτά για τον ενεργειακό σχεδιασμό των ΗΠΑ η Ανατ. Μεσόγειος, αναγνώρισε ακόμα μια φορά, χτες, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, με φόντο τις εντεινόμενες διεργασίες γύρω από την «ενεργειακή απεξάρτηση» της Ευρώπης από τη Ρωσία, που επιταχύνει τα σχέδια συνεκμετάλλευσης και οξύνει παραπέρα τους ανταγωνισμούς τους οποίους πληρώνουν οι λαοί.

Ετσι, εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ, απαντώντας σε ερώτηση για το πώς αλληλεπιδρούν τα «νέα γεωπολιτικά δεδομένα» στην επανεξέταση των εναλλακτικών για τη μεταφορά αερίου της περιοχής προς την Ευρώπη, είπε: «Βρισκόμαστε σε απόλυτη συνεργασία με την Ευρώπη και άλλους εταίρους στην Ανατολική Μεσόγειο για την επίτευξη του στόχου μας, που είναι η διατήρηση της πίεσης στον Πούτιν και ταυτόχρονα η συνέχιση της διαφοροποίησης των πηγών Ενέργειας από τη Ρωσία». Και τόνισε: «Η περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου θα διαδραματίσει έναν αυξανόμενα σημαντικό ρόλο, καθώς διευρύνει τη δυνατότητα εισαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) και προσφέρεται για την κατασκευή υποδομών, όπως διασυνδέσεις ηλεκτρικής ενέργειας, που επιτρέπουν αυξημένη χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας». Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε και στον ρόλο Ελλάδας, Αιγύπτου, Κύπρου και Ισραήλ και σε σχέδια αγωγών που ήδη υλοποιούνται, συνδέοντάς τα με «ζωτικής σημασίας αγορές Ενέργειας» και «τη μετάβαση της περιοχής στην καθαρή Ενέργεια».

Στο μεταξύ, την ερχόμενη Τρίτη θα γίνει στην Αθήνα συνάντηση ΥΠΕΞ Ελλάδας, Ισραήλ, Κύπρου, με επίκεντρο την ενεργειακή συνεργασία στην περιοχή (βλέπε και σελίδα 3), κι ενώ οι «καμπάνες» της συνεκμετάλλευσης του ενεργειακού πλούτου σε βάρος και των κυριαρχικών δικαιωμάτων Ελλάδας - Κύπρου χτυπάνε δυνατά μετά και την πρόσφατη συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη.

Να σημειωθεί πως χτες, μετά και τις επανειλημμένες δηλώσεις Ακάρ, με τις οποίες επαναφέρει τα περί «διαμοιρασμού του πλούτου στο Αιγαίο», ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε ανάρτησή του στον λογαριασμό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, συνεχάρη τον μουφτή Κομοτηνής, ο οποίος επανεξελέγη πρόεδρος του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου στη μειονότητα της δυτικής Θράκης, Ιμπραΐμ Σερίφ, και δήλωσε: «Υπενθυμίζω στην Ελλάδα για άλλη μια φορά ότι ο σεβασμός προς τους εκλεγμένους μουφτήδες της μειονότητας αποτελεί όρο της Συνθήκης της Λοζάνης».

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών έσπευσε να απαντήσει, δηλώνοντας «πρόθυμο να αποστείλει στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών το κείμενο της Συνθήκης της Λωζάννης με τη θερμή παράκληση να υποδειχθεί στην Ελλάδα το άρθρο στο οποίο αναφέρεται ότι οι μουφτήδες της μουσουλμανικής μειονότητας εκλέγονται».

Πρόσθεσε ότι, «ως γνωστόν, σχετική πρόβλεψη στη Συνθήκη της Λοζάνης δεν υπάρχει».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ