Πέμπτη 31 Μάρτη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ - ΕΕ
Σχεδιάζουν με φόντο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Μεσοπρόθεσμο

Σε διαδικασία κατάρτισης βρίσκεται ο συμπληρωματικός κρατικός προϋπολογισμός για το 2022, που με τη σειρά του θα παραμένει ανοιχτός και για περαιτέρω παρεμβάσεις ανάλογα με τις εξελίξεις στην οικονομία και με γνώμονα τις ανάγκες στήριξης των επιχειρηματικών ομίλων και ισχυρών επιχειρήσεων.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας σε χτεσινές δηλώσεις του σημείωσε ότι ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός θα κατατεθεί στη Βουλή την ερχόμενη βδομάδα με αύξηση δαπανών ύψους 2 δισ. ευρώ. Οπως διευκρίνισε, αυτό δεν σημαίνει πως αυτόματα θα αυξηθούν και οι δαπάνες, αλλά ότι «θα είμαστε έτοιμοι για πρόσθετες παρεμβάσεις στο μέλλον». Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο μείωσης του ΦΠΑ σε βασικά τρόφιμα, ουσιαστικά έσπευσε να καθησυχάσει τους επενδυτές και τις αγορές, λέγοντας πως θα εξαρτηθεί από την πορεία της κρίσης αλλά και των φορολογικών εσόδων.

Σε κάθε περίπτωση, τον επόμενο μήνα θα κατατεθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το νέο Πρόγραμμα Σταθερότητας και στη συνέχεια το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2023 - 2026, όπου και θα ενσωματώνονται οι αντιλαϊκοί δημοσιονομικοί στόχοι για την επόμενη περίοδο με άξονα την επιστροφή των πρωτογενών πλεονασμάτων και βέβαια τη σταδιακή μείωση του κρατικού χρέους, που διογκώθηκε το τελευταίο διάστημα, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν οι κάθε είδους παρεμβάσεις στήριξης στο εγχώριο κεφάλαιο.

Στο μεταξύ, νέο άλμα στο 33,6%, σε ετήσια βάση, κατέγραψε τον Φλεβάρη φέτος ο Δείκτης Τιμών Παραγωγού στη Βιομηχανία, γεγονός που προαναγγέλλει το νέο κύμα ανατιμήσεων στα εμπορεύματα λαϊκής κατανάλωσης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η αύξηση αυτή οφείλεται μεταξύ άλλων στις ανατιμήσεις της Ενέργειας σε ποσοστό 63%, των ενδιάμεσων αγαθών σε 10,7%, των κεφαλαιουχικών αγαθών σε 8,5%.

Εξάλλου αύριο Παρασκευή, η Γιούροστατ θα ανακοινώσει τα στοιχεία αναφορικά με την εξέλιξη του εναρμονισμένου πληθωρισμού στην Ευρωζώνη για τον μήνα Μάρτη, που αναμένεται να συνεχίσει σε ρότα ανόδου.

Αναβαθμίσεις τραπεζικών ομίλων

Την ίδια ώρα, ο «οίκος αξιολόγησης» Moody' s προχώρησε χτες στην αναβάθμιση των εγχώριων τραπεζών, ως αποτέλεσμα κατά κύριο λόγο της μείωσης των «κόκκινων» δανείων, της βελτίωσης της ποιότητας του ενεργητικού και της κερδοφορίας τους κ.α. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, οι θετικές προοπτικές (για τις τράπεζες) αντικατοπτρίζουν την προσδοκία ότι θα είναι σε θέση να διαχειριστούν τυχόν νέα προβληματικά δάνεια που μπορεί να προκύψουν, ως συνέπεια της κρίσης που εκδηλώθηκε με φόντο την πανδημία αλλά και των πληθωριστικών πιέσεων.

Θυμίζουμε ότι η αντιλαϊκή ατζέντα της επόμενης περιόδου περιλαμβάνει την ανάδειξη του φορέα - επενδυτή, στον οποίο θα μεταβιβάζονται οι πρώτες κατοικίες, με ταυτόχρονη καταβολή ενοικίου από τα υπερχρεωμένα λαϊκά νοικοκυριά.

Τέλος, να σημειωθεί πως η αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης των εγχώριων τραπεζών σηματοδοτεί χαμηλότερο κόστος τραπεζικού δανεισμού και προς τους εγχώριους επιχειρηματικούς ομίλους, με φόντο τον πακτωλό της χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης, που θα συνοδεύεται από την κλιμάκωση των αναδιαρθρώσεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ