Πέμπτη 31 Μάρτη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
ΒΟΥΛΗ
Ψηφίστηκε χτες η μετατροπή ενός ακόμα νοσοκομείου σε «επιχειρηματική μονάδα»

Μέσα από την κύρωση «σύμβασης δωρεάς» του Ιδρύματος «Στ. Νιάρχος» μετατρέπεται σε ΝΠΙΔ το Νοσοκομείο Σπάρτης

Από κοινού, χτες, ΝΔ και ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ ψήφισαν στην Ολομέλεια της Βουλής τη λειτουργία ενός ακόμα νοσοκομείου, της Σπάρτης αυτήν τη φορά, ως επιχειρηματικής μονάδας, επιταχύνοντας τις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις προς όφελος του κεφαλαίου στον χώρο της Υγείας, μέσα από την περαιτέρω ενίσχυση των επιχειρηματικών κριτηρίων λειτουργίας των μονάδων. «Παρών» σε αυτούς τους βάρβαρους σχεδιασμούς δήλωσε και μέσω της ψήφου του ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος άλλωστε, ως πρωτεργάτης στην προώθηση αυτής της στρατηγικής, ήταν αυτός που άνοιξε τον δρόμο γι' αυτές τις εξελίξεις όταν μετέτρεψε το Νοσοκομείο Σαντορίνης σε ανώνυμη εταιρεία.

Οι σχετικές ρυθμίσεις, που έχουν ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων από τους υγειονομικούς, περιέχονται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας που αφορά την κύρωση της «επιμέρους σύμβασης δωρεάς» του Ιδρύματος του εφοπλιστικού ομίλου «Στ. Νιάρχος» και «ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού COVID-19 και την προστασία της δημόσιας υγείας».

Η σχετική σύμβαση είχε υπογραφεί το 2018 από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Το ΚΚΕ και τότε είχε εκφράσει επιφυλάξεις, προειδοποιώντας ότι οι γενικές αναφορές της αρχικής Σύμβασης περί αναβάθμισης των παρεχόμενων υπηρεσιών στον πληθυσμό των περιοχών, χωρίς να αναφέρεται συγκεκριμένα σε νοσοκομείο ενταγμένο στο Δημόσιο με πλήρη στελέχωση και εξοπλισμό, με 100% χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό και με απολύτως δωρεάν όλες τις παροχές προς όλους, προμηνύουν αρνητικές εξελίξεις.

Τώρα ήρθε η ΝΔ να εξειδικεύσει τους όρους της σύμβασης, μετατρέποντας το νοσοκομείο σε νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, όπως έκανε και με το Νοσοκομείο Παίδων στη Θεσσαλονίκη.

Αλλωστε, όπως έκανε σαφές ο υπουργός Υγείας, Θ. Πλεύρης, μιλώντας στην Ολομέλεια, «εμείς έχουμε κάνει αυτή την επιλογή γιατί πιστεύουμε ότι τα ΝΠΙΔ θα λειτουργήσουν καλύτερα τα νοσοκομεία αυτά» και διεμήνυσε πως αυτό θα συνεχιστεί, «όπου είναι δυνατόν να αναπτύσσονται τα ΝΠΙΔ». Ο ίδιος κατά τ' άλλα επανέλαβε ότι δεν υπάρχει «χώρος» για τους υγειονομικούς που βρίσκονται ακόμα σε αναστολή, η οποία παρατείνεται έως τις 31 Δεκέμβρη, ενώ τους έδειξε για μία ακόμα φορά την πόρτα της εξόδου. Και βέβαια απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο για νέες και μόνιμες προσλήψεις, επαναλαμβάνοντας πως με τα «μπαλώματα», τις μετακινήσεις, τις παρατάσεις συμβάσεων και άλλα παρόμοια «μέτρα» που περιέχονται και σε αυτό το νομοσχέδιο «όλα δουλεύουν μια χαρά».

Ο ΣΥΡΙΖΑ, ψηφίζοντας «παρών», επιχείρησε να εμφανιστεί ως αντίπαλος της ιδιωτικοποίησης, ενώ για τους συμβασιούχους δεν ζήτησε μονιμοποίηση αλλά είπε πως «αναγνωρίζοντας την πολυετή συμβολή αυτών των ανθρώπων στο δημόσιο σύστημα Υγείας και ειδικά σε συνθήκες πανδημίας, να βρούμε μια λύση όσο γίνεται πιο συναινετική». Το νομοσχέδιο καταψήφισαν η Ελληνική Λύση και το ΜέΡΑ25, χωρίς βέβαια να αμφισβητούν την επιχειρηματική δράση στην Υγεία.

Παραπέρα υποβάθμιση της Υγείας του λαού

Το ΚΚΕ καταψήφισε και κατήγγειλε τις ρυθμίσεις αυτές. Οπως τόνισε ο ειδικός αγορητής του Κόμματος, Γιώργος Λαμπρούλης, αυτό που προωθείται διαδοχικά από την κυβέρνηση της ΝΔ σήμερα, του ΣΥΡΙΖΑ πριν, είναι το νοσοκομείο - επιχειρηματική μονάδα, που θα εξαρτάται ακόμα πιο πολύ από τις πληρωμές του λαού, έμμεσες ή άμεσες, είτε δηλαδή από τα ασφαλιστικά ταμεία είτε απευθείας από την τσέπη των ασθενών.

«Δεν πρόκειται», τόνισε, «απλά για μία δωρεά που κάνουν κατά διαστήματα οι καπιταλιστές, οι επιχειρηματικοί όμιλοι και τα διάφορα κοινωφελή ιδρύματα που στήνουν, παρά εντάσσεται σε έναν ευρύτερο σχεδιασμό προώθησης της πολιτικής των αντιλαϊκών διαρθρώσεων στον τομέα της Υγείας».

Πρόσθεσε πως «είναι ακριβώς οι ίδιοι οι επιχειρηματικοί όμιλοι που η σκανδαλώδης στήριξή τους με παντός είδους κίνητρα και προνόμια από το κράτος και όλες τις αστικές κυβερνήσεις έχει ως αποτέλεσμα την ουσιαστική επιδείνωση των λαϊκών αναγκών και στην Υγεία, την υποβάθμιση περαιτέρω της δημόσιας Υγείας, οι προσφορές των οποίων όχι μόνο δεν λύνουν τα προβλήματα, αλλά τα επιδεινώνουν παραπέρα».

Για το μέτρο των απογευματινών ιατρείων και χειρουργείων, που περιέχεται και αυτό στο νομοσχέδιο, σημείωσε ότι «είναι ενδεικτικό της περαιτέρω εμπορευματικής λειτουργίας των δημόσιων νοσοκομείων, εφαρμογή της κατεύθυνσης "νοσοκομείο - αυτοχρηματοδοτούμενη μονάδα", που θα επιδιώκει να αυξάνει τα έσοδά του από τις τσέπες των ασθενών, ενώ συγχρόνως θα απαλλάσσεται το κράτος, ο κρατικός προϋπολογισμός, από την υποχρέωση αυτή». Πρόσθεσε πως είναι συνέχεια «των προηγούμενων κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ στο ζήτημα, για παράδειγμα, των απογευματινών ιατρείων».

Αναφερόμενος στα υπόλοιπα άρθρα του νομοσχεδίου ανέφερε πως έχουμε μία από τα ίδια, «συνεχίζεται η ίδια αδιέξοδη πολιτική που μας έφτασε ως εδώ με μια σειρά ρυθμίσεων που αφορούν σε ζητήματα προσωπικού, παρατάσεις δηλαδή ολιγόμηνων συμβάσεων, μετακινήσεις, συνέχιση του καθεστώτος αναστολής με διατήρηση της υποχρεωτικότητας και άλλα, συνεχίζοντας έτσι την ίδια πολιτική, "στυψίματος" του αποδεκατισμένου προσωπικού και της απογύμνωσης παράλληλα των νοσοκομείων αλλά και κυρίως της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας».

Νέα αναζωπύρωση της πανδημίας

Στο μεταξύ, χιλιάδες κρούσματα, δεκάδες θανάτους, απουσία μέτρων θωράκισης και σύρσιμο του εμβολιαστικού προγράμματος συνθέτουν την πραγματική κατάσταση που επικρατεί με την πανδημία, παρά τις προσπάθειες εξωραϊσμού. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ και παρά την ανεπαρκή επιδημιολογική επιτήρηση, το σύνολο των κρουσμάτων ξεπέρασε τα 3 εκατομμύρια, ενώ πάνω από 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι νόσησαν και τουλάχιστον 7.000 άνθρωποι πέθαναν τους τελευταίους 3 μήνες. Χτες 60 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 27.454 θάνατοι. Επιβεβαιώθηκαν άλλα 22.451 νέα κρούσματα, ενώ ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 348 (41,67% πλήρως εμβολιασμένοι). Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα δημόσια νοσοκομεία της επικράτειας αυξήθηκαν και πάλι (4,42%) φτάνοντας τις 473 και ο μέσος όρος εισαγωγών του 7ημέρου είναι 425 ασθενείς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ