Πέμπτη 31 Μάρτη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Ευκαιρίες» για τους εφοπλιστές και δεσμεύσεις προς τους ενεργειακούς ομίλους

Από τη συνάντηση Μητσοτάκη με τους εφοπλιστές

INTIME NEWS

Από τη συνάντηση Μητσοτάκη με τους εφοπλιστές
Τις ...ευκαιρίες που δημιουργούνται για τους εφοπλιστικούς ομίλους από τον πόλεμο στην Ουκρανία παρουσίασε και συζήτησε χτες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο προεδρείο της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, κατά τη διάρκεια συνάντησης στο Μέγαρο Μαξίμου.

Πιο συγκεκριμένα, τέθηκε επί τάπητος το θέμα του σημαντικού ρόλου που μπορούν να διαδραματίσουν οι εφοπλιστές στη μεταφορά και αποθήκευση υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), με βάση τις προθέσεις της ΕΕ για σταδιακή απεξάρτηση από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες. Κάτι για το οποίο έχουν ήδη πάρει τα μέτρα τους, διαθέτοντας τον μεγαλύτερο σε αξία στόλο για μεταφορά LNG, ενώ τώρα που μυρίστηκαν αίμα, οι προσδοκίες τους είναι μεγάλες. Αυτόν τον στόχο λοιπόν, που τίθεται πάνω στο αίμα των λαών, τον παρουσιάζουν συνολικά ως «γεωπολιτική ευκαιρία» για τους ντόπιους επιχειρηματικούς ομίλους, ενώ βυθίζουν τον λαό ολοένα και πιο βαθιά σε επικίνδυνους ανταγωνισμούς του κεφαλαίου και στην ενεργειακή φτώχεια.

Παράλληλα, χτες το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Περιβάλλοντος έκτακτη σύσκεψη της Ομάδας Διαχείρισης Κρίσεων, για να εξετάσει εναλλακτικά σενάρια διασφάλισης του ενεργειακού εφοδιασμού της χώρας σε περίπτωση διακοπής της τροφοδοσίας φυσικού αερίου από τη Ρωσία, μετά την απαίτηση της Μόσχας να δέχεται μόνο ρούβλια στις συναλλαγές της με τις χώρες που της έχουν επιβάλει κυρώσεις. Οι ανακοινώσεις επαναλαμβάνουν τα σενάρια για εγκατάσταση πλωτής δεξαμενής στον τερματικό σταθμό της Ρεβυθούσας και διατήρηση ποσοτήτων φυσικού αερίου σε εγκαταστάσεις της ιταλικής εταιρείας SNAM (κατέχει το 20% του ΔΕΣΦΑ) για λογαριασμό της Ελλάδας. Μελετάται επίσης το σενάριο ενίσχυσης της παραγωγής ηλεκτρισμού από λιγνίτη και ντίζελ.

Τις σαφείς δεσμεύσεις προς τους ενεργειακούς επιχειρηματικούς ομίλους επανέλαβε χτες και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κ. Σκρέκας, κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε ενεργειακό συνέδριο.

Για μία ακόμα φορά υπερασπίστηκε την εφαρμοζόμενη εγκληματική ενεργειακή πολιτική της «απελευθέρωσης», της «πράσινης μετάβασης» και της «ενεργειακής απεξάρτησης» από τη Ρωσία, που συνοδεύεται με ενεργειακή εξάρτηση από τις ΗΠΑ και βαθύτερη εμπλοκή της χώρας στα επικίνδυνα ιμπεριαλιστικά παιχνίδια, και διαβεβαίωσε ότι αυτή θα συνεχιστεί. Το μόνο που αρκέστηκε να πει για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας, που πλήττει όλο και μεγαλύτερα τμήματα του πληθυσμού, ήταν ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να «στηρίζει» με τα γνωστά ψίχουλα τα νοικοκυριά, ενώ παράλληλα θα συνεχιστούν οι... έλεγχοι στην αγορά από την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας για την αποφυγή αθέμιτων πρακτικών από τις εταιρείες προμήθειας... Κάτι που έτσι κι αλλιώς δεν έχει κανένα αντίκρισμα για τον λαό, αφού οι εταιρείες θησαυρίζουν από τη στρατηγική της ΕΕ στον τομέα της Ενέργειας η οποία υλοποιείται διαχρονικά από ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ