Πέμπτη 31 Μάρτη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ
Οχι στα νοσοκομεία - επιχειρήσεις και την ανακύκλωση της ανεργίας

Επόμενος αγωνιστικός σταθμός η πανεργατική πανελλαδική απεργία στις 6 Απρίλη

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ενάντια στη μετατροπή των δημόσιων νοσοκομείων σε ΝΠΙΔ, στην παράταση των αναστολών εργασίας μέχρι τέλος Δεκέμβρη και τη διεύρυνση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων στις δημόσιες μονάδες Υγείας διαμαρτυρήθηκαν χτες οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία, στο πλαίσιο της τρίωρης στάσης εργασίας που είχε προκηρύξει η ΠΟΕΔΗΝ, ενόψει και της ψήφισης του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής, το οποίο μεταξύ άλλων προβλέπει τη μετατροπή του νοσοκομείου Σπάρτης σε ΝΠΙΔ.

Στην Αθήνα, οι εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν στο υπουργείο Υγείας και πορεύτηκαν μέχρι τη Βουλή. Κοντά τους βρέθηκε η βουλευτής του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα, εκφράζοντας τη στήριξη του Κόμματος στον αγώνα των υγειονομικών, επισημαίνοντας ότι «είναι αγώνας όλου του λαού, για την προστασία του δημόσιου συστήματος Υγείας». «Το ΚΚΕ πρωτοστατεί στη διαφύλαξη του δημόσιου χαρακτήρα των νοσοκομείων», ανέφερε και ενημέρωσε για την καταψήφιση από το Κόμμα του νομοσχεδίου που συζητιόταν στη Βουλή.

Στην ανάγκη να επιστρέψουν στη δουλειά τους οι 6.500 εργαζόμενοι που είναι σε αναστολή εργασίας εδώ και 7 μήνες, στάθηκε ο Μιχάλης Γιαννάκος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία.

Η Βούλα Πάκου, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΚΑΤ, αναφέρθηκε στις συνθήκες εντατικοποίησης που εργάζονται οι υγειονομικοί στα δημόσια νοσοκομεία, με μονοβάρδιες και διπλοβάρδιες, με οφειλόμενες μέρες αδειών. Κι αυτά «την ίδια ώρα που σχεδιάζουν και υλοποιούν την ίδρυση ιδιωτικών νοσοκομείων με τη μορφή ΝΠΙΔ λειτουργώντας τα σαν να είναι επιχειρήσεις, παραχωρώντας σε ευαγή ιδρύματα φιλεύσπλαχνων καπιταλιστών δηλαδή την πλήρη κατοχή, νομή, δικαιώματα, αξιοποιώντας όμως υποδομές που ο λαός πλήρωσε», σημείωσε.

ΑΘΗΝΑ

RIZOSPASTIS

ΑΘΗΝΑ
Η Ιωάννα Δημούλια εκ μέρους της Παναττικής Επιτροπής Συμβασιούχων της Υγείας υπογράμμισε μεταξύ άλλων τις μεγάλες ανάγκες σε προσωπικό που καλύπτουν όλοι οι συμβασιούχοι, που για μια ακόμα φορά «βιώνουμε την κοροϊδία της κυβέρνησης με ολιγόμηνες ανανεώσεις συμβάσεων και αναπόφευκτα ερχόμαστε κάθε τόσο αντιμέτωποι με τον φόβο της ανεργίας». Οπως είπε, «εκτός από το πρόβλημα επιβίωσης σε εμάς και στις οικογένειές μας, αυτό ήδη προκαλεί σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία των μονάδων Υγείας, ιδιαίτερα στη σημερινή κρίσιμη περίοδο».

Στη συγκέντρωση έγινε περιορισμένη χρήση χημικών από την αστυνομία σε βάρος των διαδηλωτών.

Στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις

Κινητοποίηση στην πύλη του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ πραγματοποίησαν χτες το μεσημέρι υγειονομικοί της Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της πανελλαδικής στάσης εργασίας, φωνάζοντας συνθήματα όπως «τα νοσοκομεία δεν είναι επιχειρήσεις, κάντε τώρα μαζικές προσλήψεις».

Σε δήλωσή του ο Χρήστος Καραχρήστος, πρόεδρος της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης, κατήγγειλε ότι στο «νέο ΕΣΥ» δεν χωράνε μόνιμοι εργαζόμενοι με δικαιώματα. Η ενίσχυση του καθεστώτος των συμβασιούχων - επικουρικών, η ανανέωση με το σταγονόμετρο των συναδέλφων με σύμβαση ορισμένου χρόνου για 3 μήνες, η ουσιαστική απόλυση των υγειονομικών σε αναστολή, που παρατείνεται έως το τέλος του χρόνου, ανοίγουν τον ασκό του Αιόλου για τη δυνατότητα απομάκρυνσης μόνιμων υγειονομικών από το ΕΣΥ με οποιαδήποτε δικαιολογία, αλλά με τελικό στόχο τη μείωση των εργαζομένων ενόψει της ιδιωτικοποίησής του.

Επίσης ανακοίνωσε κλιμάκωση του αγώνα με συμμετοχή στην απεργία στις 6 Απρίλη και στη συγκέντρωση των εργατικών σωματείων στις 11 π.μ., στο Αγαλμα Βενιζέλου.

Τις τραγικές ελλείψεις ανέδειξε η Ελένη Μπακιρλή, μέλος του ΓΣ της ΠΟΕΔΗΝ και του ΔΣ του σωματείου εργαζομένων του ΑΧΕΠΑ, τονίζοντας ότι σε μια περίοδο που ο πόλεμος μαίνεται στη γειτονιά μας και μπορεί ανά πάσα ώρα να γενικευτεί, είναι αναγκαίο όσο ποτέ ένα καθολικό δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας πλήρως στελεχωμένο και σύγχρονο.

Στην Καρδίτσα οι υγειονομικοί πραγματοποίησαν κινητοποίηση στο προαύλιο του Γενικού Νοσοκομείου, όπου εκ μέρους της Ενωσης Ιατρών μίλησε ο πρόεδρός της, Εκτορας Γάζος και η εκπρόσωπος του Συλλόγου Εργαζομένων Κέντρων Υγείας Καρδίτσας Πόπη Μπούτα. Επίσης ο ειδικός γραμματέας της ΕΙΝΚΥΝΚ και διευθυντής του Ακτινοδιαγνωστικού Τμήματος Κωνσταντίνος Μπίλλας, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Συμβασιούχων Υγειονομικών Καρδίτσας Γιώργος Αλεξόπουλος και η εκπρόσωπος της Επιτροπής Συμβασιούχων Καθαριστριών Νοσοκομείου Καρδίτσας, Κατερίνα Καπερώνη.

Στην πύλη του νοσοκομείου πραγματοποίησε συγκέντρωση διαμαρτυρίας το Σωματείο Εργαζομένων του ΠαΓΝΗ (Ηράκλειο Κρήτης), αντιδρώντας στο «νέο» ΕΣΥ, στα νοσοκομεία - επιχείρηση, διεκδικώντας δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας - Πρόνοιας για όλους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ