Πέμπτη 31 Μάρτη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ
Νέες «προειδοποιήσεις» του ΝΑΤΟ για «παράπλευρες απώλειες» ναυτεργατών

Associated Press

Σε «επικαιροποίηση» των προειδοποιήσεων ότι ανά πάσα στιγμή εμπορικά πλοία μπορούν να τιναχτούν στον αέρα από απευθείας χτύπημα, ή νάρκες που πλέουν στη Μαύρη Θάλασσα, προχώρησε το ΝΑΤΟ, συνεχίζοντας να χαρακτηρίζει ένα τέτοιο γεγονός ...«παράπλευρη απώλεια».

Η ενημέρωση για τη νέα «προειδοποίηση» από το ΝΑΤΟ έγινε από το υπουργείο Ναυτιλίας με νεότερο έγγραφο που εξέδωσε πριν από δύο μέρες η Διεύθυνση Ποντοπόρων Πλοίων του υπουργείου και στάλθηκε προς το Ναυτικό Επιμελητήριο, την Ενωση Ελλήνων Εφοπλιστών, την Ενωση Εφοπλιστών Μικρών Αποστάσεων, την ΠΝΟ και την Ενωση Πλοιάρχων (ΠΕΠΕΝ).

Είναι το δεύτερο που εκδίδεται από τις 10 Μάρτη με «προειδοποιήσεις» του ΝΑΤΟ, ενώ τα στοιχεία που περιέχονται στα έγγραφα αυτά επιβεβαιώνουν ότι, ταυτόχρονα με το γεγονός πως απειλείται ευθέως η ζωή των ναυτεργατών στα πλοία που βρίσκονται στην εμπόλεμη ζώνη της Ουκρανίας, όσο συνεχίζεται ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος, με την Ελλάδα να αποτελεί ορμητήριο στους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς, «λίγο θέλει» για να ξεσπάσει γενικευμένη πολεμική σύγκρουση, με θύματα συνολικά τους λαούς.

Στο έγγραφο αυτό αναφέρεται πως «σε συνέχεια ανωτέρω σχετικών, γνωρίζεται ότι το ΝΑΤΟ έχει επικαιροποιήσει την προειδοποίηση για πολύ υψηλό κίνδυνο παράπλευρης απώλειας (Very High Risk of Collateral Damage) ή απευθείας κτυπήματος σε εμπορικά πλοία στην Περιοχή Κινδύνου Πολέμου (War Risk Area) (NAVAREA III 0124/2022) στη Μαύρη Θάλασσα».

Σύμφωνα με την επικαιροποίηση, «έχουν εκδοθεί περαιτέρω προειδοποιήσεις από την αρμόδια για τη θαλάσσια περιοχή Ευξείνου Πόντου και της Αζοφικής (NAVAREA ΙΙΙ) Υδρογραφική Υπηρεσία της Ισπανίας που αφορούν προειδοποιήσεις για ανίχνευση και εξουδετέρωση ναρκών (βλ. NAVAREA III 0127/22 και 0126/22, BLACKSEA). Με την πρώτη εξ αυτών (0127/22) αναφέρεται ο εντοπισμός νάρκης στη Ρουμανία ενώ με τη δεύτερη (0126/22) αναφέρεται ο εντοπισμός και η εξουδετέρωση νάρκης στην Τουρκία, στη βόρεια πρόσβαση των Στενών του Βοσπόρου».

Στο σημείωμα αναφέρεται ότι από το ΝΑΤΟ «συνιστάται επιπρόσθετα, σύμφωνα και με την εν λόγω προειδοποίηση, η λήψη των κατάλληλων μέτρων από απειλή ναρκών, όπως αυτά καταγράφονται στο "Εγχειρίδιο ATP-02.1 - Naval Cooperation and Guidance For Shipping (NCAGS)".

Τέλος, εφιστάται εκ νέου η προσοχή για τη συνεχή παρακολούθηση του επίσημου ιστότοπου του ΝΑΤΟ καθώς επίσης και των σχετικών οδηγιών προς ναυτιλλομένους που εκδίδονται από τις αρμόδιες αρχές των παράκτιων χωρών του Εύξεινου Πόντου, όπου κινούνται τα πλοία».

Σημειώνεται ότι έγκαιρα τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ έχουν προειδοποιήσει για τους κινδύνους που εγκυμονούν για τα πληρώματα αλλά και για γενικευμένη ανάφλεξη, τονίζοντας «τις ευθύνες της κυβέρνησης της ΝΔ, των εμπλεκόμενων υπουργείων και υπηρεσιών, για τον άμεσο απεγκλωβισμό των πλοίων και τη διασφάλιση της προστασίας της ανθρώπινης ζωής των ναυτεργατών. Να μην πληρώσουν οι ναυτεργάτες τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς με τις ζωές τους».

Τώρα καλούν τους ναυτεργάτες με τη συμμετοχή τους στην πανελλαδική απεργία σε όλες τις κατηγορίες πλοίων στις 6 Απρίλη, παράλληλα με τη διεκδίκηση ικανοποιητικών ΣΣΕ, ουσιαστικών μέτρων για την ανακούφιση των εργαζομένων από την ακρίβεια, να δυναμώσουν τον αγώνα και «ενάντια στην εμπλοκή της χώρας στους πολεμικούς σχεδιασμούς των Ρωσίας - ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ