Παρασκευή 5 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ
Αποχώρησαν όλοι οι Αμερικανοί και Βρετανοί υπήκοοι

ΚΑΪΡΟ - ΒΑΓΔΑΤΗ - ΣΤΟΥΤΓΚΑΡΔΗ.-

Ολοκληρώθηκε, χτες το πρωί, η αποχώρηση όλων των Βρετανών και Αμερικανικών υπηκόων από την ιρακινή πρωτεύουσα, μετά από σχετική σύσταση της ηγεσίας της Βαγδάτης. Την ίδια στιγμή, αξιωματούχος του ιρακινού καθεστώτος συναντούσε τον ΓΓ του Αραβικού Συνδέσμου, σε μια προσπάθεια αναθέρμανσης των σχέσεων των δύο πλευρών.

Μόνο δύο Αμερικανοί υπήκοοι, που εργάζονται στο ανθρωπιστικό πρόγραμμα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, παραμένουν στη Βαγδάτη, ανακοίνωσε, χθες, εκπρόσωπος του ΟΗΕ, ο οποίος τόνισε ότι και αυτοί οι υπάλληλοι θα αναχωρήσουν εντός των προσεχών ημερών. Την απόφαση απομάκρυνσης όλων των Βρετανών και Αμερικανών υπαλλήλων του έλαβε ο Οργανισμός μετά την προειδοποίηση της Βαγδάτης, στις αρχές της εβδομάδας, ότι δεν είναι σε θέση να εγγυηθεί την ασφάλειά τους, μετά από τις αμερικανο-βρετανικές επιδρομές κατά του Ιράκ, στα μέσα του περασμένου Δεκέμβρη. Μάλιστα, η ιρακινή ηγεσία κατέθεσε ειδικό αίτημα προς τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού προκειμένου να εξαιρεθούν οι Αμερικανοί και Βρετανοί υπήκοοι από τις έρευνες που διεξάγονται για τους Κουβεϊτιανούς που αγνοούνται από τον πόλεμο του Κόλπου το 1991.

Την ίδια στιγμή, συνάντηση είχαν στο Κάιρο ο Ιρακινός υφυπουργός Εξωτερικών Ναμίλ Νετζίμ και ο γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου, Εσμάτ Αμπντέλ Μεγκίντ. Ο Ιρακινός αξιωματούχος μετέφερε στον Μεγκίντ επιστολή του Ιρακινού Προέδρου Σαντάμ Χουσεϊν, στην οποία εκφράζεται η απογοήτευση της Βαγδάτης για την αδυναμία του Αραβικού Συνδέσμου να λάβει μια καταδικαστική απόφαση για τις επιδρομές του Δεκέμβρη, αλλά υπογραμμίζεται ότι το Ιράκ επιθυμεί να διατηρήσει στενούς δεσμούς με τον υπόλοιπο αραβικό κόσμο. Μετά τη συνάντηση ο Νετζίμ υπογράμμισε ότι "παρά τα προβλήματα, η Βαγδάτη σέβεται τις προσπάθειες του Αραβικού Συνδέσμου για επανάκτηση της ενότητας του αραβικού κόσμου", ενώ ο Μεγκίντ εξήρε την ιρακινή προσπάθεια προσέγγισης.

"Εξαίρετη αποτελεσματικότητα"

Από πλήρη επιτυχία στέφθηκαν όλα τα αμερικανικά πλήγματα στις ζώνες απαγόρευσης πτήσεων, τις εβδομάδες που ακολούθησαν τις αμερικανο-βρετανικές επιδρομές, υποστήριξε, χτες, ο εκπρόσωπος της Αμερικανικής στρατιωτικής Κεντρικής Διοίκησης στη Στουτγκάρδη. Ο πτέραρχος Τζο Λα Μάρκα τόνισε ότι τα πλήγματα ακριβείας που πέτυχαν τα αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη ήταν "εξίσου αποτελεσματικά με τις επιδρομές του Δεκέμβρη" και ανάγκασαν την ιρακινή ηγεσία να αποσύρει τις αντιαεροπορικές της συστοιχίες από τις ζώνες απαγόρευσης πτήσεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ