Παρασκευή 5 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
"Παιχνίδια" εξουσίας και εντυπώσεων

ΜΟΣΧΑ (ανταπόκριση Ν. ΓΚΑΡΙΦΟΥΛΙΝΑ).-

Στις 2 Φλεβάρη, εντελώς ξαφνικά, υπέβαλε στον Πρόεδρο Μπορίς Γιέλτσιν την παραίτησή του ο γενικός εισαγγελέας της Ρωσίας, Γιούρι Σκουράτοφ. Ο Γιέλτσιν, που αναρρώνει στο σανατόριο Μπάρβιχα (κοντά στη Μόσχα), εμφανίστηκε για λίγο στο Κρεμλίνο, έκανε δεκτή την παραίτηση και ζήτησε από το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας να εγκρίνει την αποχώρηση του Σκουράτοφ. Την ίδια μέρα, ο αναπληρωτής εισαγγελέας της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι ο Σκουράτοφ εισήχθη στην Κεντρική Κλινική της Μόσχας με πόνο στην καρδιά. Ποια είναι όμως τα πραγματικά "παρασκήνια" της υπόθεσης;

Πολλοί λίγοι πιστεύουν ότι η παραίτησή του οφείλεται για λόγους υγείας. Ο πρόεδρος της ΚΕ του ΚΚΡΟ, Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, διατύπωσε την άποψη ότι "πρόκειται για μέρος του προγράμματος εκδίωξης όλων των αξιωματούχων που άρχισε να εφαρμόζει το προεδρικό περιβάλλον". Ο πρόεδρος της Επιτροπής της Κρατικής Δούμας για την Ασφάλεια και πρόεδρος του Κινήματος για τη Στήριξη του Στρατού, της Αμυντικής Βιομηχανίας και της Πολεμικής Επιστήμης, Βίκτορ Ιλιούχιν, είπε στους δημοσιογράφους: "Τελευταία ασκούνταν πολλή ισχυρή πίεση στον Σκουράτοφ".

Διατυπώνονται πολλές εκδοχές για τους λόγους της παραίτησης του γενικού εισαγγελέα. Τον κατηγορούν γιατί: "δεν έχει εξιχνιαστεί κανένα παταγώδες έγκλημα", "μέχρι τώρα ο στρατηγός Μακασόφ δεν τιμωρήθηκε για τις αντισημιτικές δηλώσεις του", "οι φασίστες ατιμώρητα παρελαύνουν στους δρόμους της Μόσχας", "ο Πρόεδρος είναι πάρα πολύ δυσαρεστημένος από το γενικό εισαγγελέα" σε σχέση με τους παραπάνω λόγους. Ο αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος "Γιάμπλοκο" στην Κρατική Δούμα, Σεργκέι Ιβανένκο, διατύπωσε στις 3 Φλεβάρη, στην εφημερίδα "Σεβόντνια", τη γνώμη ότι "η παραίτηση του Γιούρι Σκουράτοφ αποτελεί κρίκο στην αλυσίδα των τελευταίων γεγονότων", στα οποία κατατάσσει την επιστολή του πρωθυπουργού Γεβγκένι Πριμακόφ στην Κρατική Δούμα, τις πρόσφατες εκδηλώσεις των πολιτικών εξτρεμιστών και την έρευνα στα γραφεία της εταιρίας "Σιμπνέφτ". Σύμφωνα με αυτή την εκδοχή, "η αποχώρηση του Σκουράτοφ δείχνει ότι πλησιάζει νέα πολιτική κρίσης στη χώρα".

Απ' όλες τις εκδοχές είναι, μάλλον, αληθοφανής η εξής: η όλη υπόθεση έχει σχέση με τον Πρόεδρο και με εκείνους που τον επηρεάζουν. Και όμως, αν και ο Μπορίς Γιέλτσιν δέχτηκε αστραπιαία την απόφαση παραίτησης του Γιούρι Σκουράτοφ, τον τελευταίο λόγο έχει το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας (Ανω Βουλή), το οποίο μπορεί ακριβώς όχι μόνο να ζητήσει να παρουσιαστούν οι πραγματικοί λόγοι της "απόλυσης" του γενικού εισαγγελέα, αλλά να ακούσει και τον ίδιο. Σε ό,τι αφορά τώρα "το πλησίασμα νέας πολιτικής κρίσης στη χώρα", η Ρωσία πρακτικά βρίσκεται σε συνεχή κρίση τα τελευταία 9 χρόνια. Το ένα σκάνδαλο διαδέχεται το άλλο, στο Κρεμλίνο ανακατεύουν συνεχώς την... τράπουλα, ορισμένοι δουλοπρεπείς αξιωματούχοι αντικαθιστώνται με άλλους, ακόμα πιο πιστούς και αφοσιωμένους. Ωστόσο, η εναλλαγή των αξιωματούχων στο Κρεμλίνο δεν έκανε και ούτε θα κάνει τη Ρωσία σταθερή, ανθηρή και ανεξάρτητη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ