ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 27 Φλεβάρη 2009
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥ ΑΡΧΑΝΩΝ
Κάλεσμα στους αγρότες να σταθούν δίπλα τους

Διαμαρτυρία σήμερα από το ΠΑΜΕ και την ΠΑΣΥ για τις απαράδεκτες συμβάσεις που προσπαθεί να επιβάλει η εργοδοσία

Σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους προχωρούν οι εργαζόμενοι στο Συνεταιρισμό Αρχάνων στο Ηράκλειο της Κρήτης αρνούμενοι να αποδεχτούν την απόφαση της διοίκησης του Συνεταιρισμού να μεταβάλει για το 2009 και με την απειλή της απόλυσης τις συμβάσεις 12 υπαλλήλων από αορίστου σε διαλείπουσας διάρκειας 8 μηνών με 4μηνη υποχρεωτική άδεια άνευ αποδοχών. Στα πλαίσια αυτά, η Γραμματεία Ηρακλείου του ΠΑΜΕ και της ΠΑΣΥ, σήμερα Παρασκευή, θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 7 το απόγευμα έξω από τα γραφεία του Συνεταιρισμού (αναχώρηση 6.30 από το ΕΚΗ).

Δεν είναι «κεραυνός εν αιθρία» η εξέλιξη αυτή στο Συνεταιρισμό Αρχάνων, μας εξηγεί η Δέσποινα Αυγουλά, εργαζόμενη επί χρόνια στο Συνεταιρισμό. «Δεν μας ξάφνιασε, γιατί πατάει πάνω σε μια χρόνια τακτική της διοίκησης που έχει συμβάλει στη γιγάντωση των οικονομικών προβλημάτων του Συνεταιρισμού, στηριζόμενη στη λογική της μετατροπής του σε ιδιωτική - εμπορική επιχείριση με κριτήριο λειτουργίας το κέρδος. Δεν είναι τυχαίο ότι εργαζόμαστε εδώ και χρόνια χωρίς να πληρωνόμαστε κανονικά αλλά μόνο με έναντι που δεν αρκούν να καλύψουμε ούτε τις βασικές μας ανάγκες». Την ίδια ώρα και οι αγρότες της περιοχής έχουν στεγνώσει οικονομικά με τα προϊόντα τους να πωλούνται σε εξευτελιστικές τιμές ή και χωρίς τιμή (ελεύθερη αγορά, κατάργηση παρέμβασης, τιμές προϊόντος κάτω από το κόστος παραγωγής).

«Εγώ και οι συνάδελφοί μου είμαστε αποφασισμένοι να μη δεχτούμε τον εκβιασμό - συμπληρώνει η εργαζόμενη - γιατί αλλιώς είναι σαν να υπογράφουμε την εργασιακή μας καταδίκη. Θα συνεχίσουμε με κάθε τρόπο να παλεύουμε. Στα πλαίσια αυτά εντάσσεται και το μάζεμα υπογραφών με κείμενο που έχουμε συντάξει όλοι οι εργαζόμενοι του Συνεταιρισμού απευθυνόμενοι στους αγρότες της περιοχής μας αλλά και στους φορείς που θέλουμε να πάρουν θέση στο πλάι μας ώστε να παλέψουμε από κοινού».

«Ομηροι» και στην ΓΓ Αθλητισμού

Με σύμβαση μιας μέρας εργάζονται από το 2002, 76 εργαζόμενοι στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, θύματα και αυτοί των νέων εργασιακών «φρούτων» της ΕΕ. Παρά τις υποσχέσεις της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας, οι εργαζόμενοι παραμένουν όμηροι της ανασφάλειας. Χτες, ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Μαυρίκος μαζί συνδικαλιστές από την Πορτογαλία και το ΠΑΜΕ επισκέφτηκαν τους εργαζόμενους και εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους. Θα είμαστε πάντα δίπλα σας ,σημείωσε ο βουλευτής του Κόμματος, ενώ την αλληλεγγύη τους εξέφρασαν η Αννα Αβόιλα, πρόεδρος της Ομοσπονδίας δημοσίων υπαλλήλων της Πορτογαλίας (στη φωτογραφία βρίσκεται στο βήμα) και ο Πάολο Ταβόρδα, συνδικαλιστής της Οργάνωσης, καθώς και η Τασία Τσατσούλη, εκ μερους του ΠΑΜΕ δημοσίων υπαλλήλων.

Χρειάζεται κοινό μέτωπο

Η διοίκηση του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αρχάνων στο Ηράκλειο της Κρήτης επικαλείται υπαρκτά οικονομικά προβλήματα και την κρίση για να πετσοκόψει στοιχειώδη εργασιακά δικαιώματα. Με την απειλή της απόλυσης και στο όνομα της κρίσης, εκβιάζει τους 12 υπαλλήλους να υπογράψουν Σύμβαση σύμφωνα με την οποία θα εργάζονται 8 αντί για 12 μήνες, με ανάλογη μείωση των αποδοχών τους. Κυνικά ομολογεί ότι το συγκεκριμένο μέτρο θα εξασφαλίσει στο Συνεταιρισμό 150.000 ευρώ, με τα οποία φιλοδοξεί να καλύψει μέρος από τα τεράστια χρέη του, που φτάνουν τα 6,5 με 7 δισ. ευρώ.

Η διοίκηση του Συνεταιρισμού επιχειρεί να φορτώσει τα χρέη και την κρίση στην πλάτη αυτών που δεν έχουν καμιά ευθύνη για την κατάσταση στην οποία σήμερα έχουν φτάσει τα πράγματα. Την ευθύνη για τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Συνεταιρισμός Αρχάνων, τα τελευταία χρόνια, την έχουν οι αντιαγροτικές πολιτικές της ΕΕ, που εφάρμοσε το ΠΑΣΟΚ και τώρα η ΝΔ. Πολιτικές που στον πυρήνα τους στηρίζει και ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ. Στη βάση αυτής της στρατηγικής οι κυβερνήσεις του κεφαλαίου και του ευρωμονόδρομου μετέβαλαν τους Συνεταιρισμούς σε ιδιωτικές - εμπορικές επιχειρήσεις με κριτήριο λειτουργίας το κέρδος και ενάντια στους μικρομεσαίους αγρότες - συνεταίρους και τους εργαζόμενους.

Για τα τεράστια χρέη και την άθλια κατάσταση που πνίγει σήμερα εργάτες και αγρότες ευθύνονται ακόμα οι διοικήσεις του Συνεταιρισμού, αλλά και του Αγροτικού Συλλόγου, που αντί να ενημερώσουν και να μπουν μπροστάρηδες στον ξεσηκωμό των φτωχομεσαίων αγροτών και των εργαζομένων, αρκέστηκαν σε διαχειριστικές λογικές. Ετσι, οδήγησαν τον μεγαλύτερο Συνεταιρισμό στην Ελλάδα στο να εκποιήσει ή να ενοικιάσει περιουσιακά του στοιχεία, με πιο πρόσφατα παραδείγματα την πώληση 18 στρεμμάτων στο Δήμο Αρχάνων και την ενοικίαση των εγκαταστάσεών του σε εμποροβιομήχανο. Κινήσεις που, όχι μόνο δεν «έσωσαν» το συνεταιρισμό, αλλά έχουν σαν αποτέλεσμα να παραμένει μέχρι και σήμερα ένα μέρος των αγροτών απλήρωτο και οι εργαζόμενοι να ζουν με έναντι. Ευθύνη έχουν και οι εργατοπατέρες του συνδικαλιστικού κινήματος στις συνεταιριστικές οργανώσεις, που με την ανοχή τους προωθούνται τέτοια αντιδραστικά σχέδια ενάντια στους εργαζόμενους.

Τι επιβεβαιώνει η περίπτωση του Συνεταιρισμού στην Αρχάνες; Οτι η πολιτική που χτυπάει το αγροτικό εισόδημα, δυναμιτίζει τα δικαιώματα των φτωχών και μεσαίων αγροτών, τους βουλιάζει στα χρέη και οδηγεί στη μονοπώληση της αγροτικής παραγωγής και στη διατροφική εξάρτηση, είναι ίδια με την πολιτική που αφήνει τους εργαζόμενους απλήρωτους και την ώρα της κρίσης απαιτεί νέες θυσίες, για να ανταποκριθεί η εργοδοσία στην πίεση που δέχεται. Για τους εργαζόμενους του Συνεταιρισμού, για τους φτωχούς και μεσαίους αγρότες του νομού, συνολικά για τους εργατοϋπάλληλους της περιοχής, άλλη αποτελεσματική διέξοδος από αυτήν που προτείνουν το ΠΑΜΕ και η ΠΑΣΥ δεν υπάρχει: Κοινό μέτωπο ενάντια στις αντιαγροτικές - αντεργατικές μεθοδεύσεις της διοίκησης του Συνεταιρισμού και της πολιτική που αυτή στηρίζει, μάχη για ανατροπή των συσχετισμών στο εργατικό και αγροτικό συνδικαλιστικό κίνημα, ενιαίος αγώνας και επιθετικά αιτήματα, κόντρα στην ενιαία στρατηγική του κεφαλαίου και των κομμάτων του.


Λ.Κ.

ΙΚΑΡΙΑ
Σύσκεψη για την Υγεία

Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Σάμου, στα πλαίσια της πρωτοβουλίας που έχει πάρει από τον Οκτώβρη για τα σοβαρά προβλήματα Υγείας στα νησιά της Ικαρίας και των Φούρνων, καλεί τα εργατοϋπαλληλικά σωματεία στον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα της επαρχίας Ικαρίας, καθώς και τους δήμους και την Ενωση Δημοκρατικών Γυναικών Ικαρίας, σε σύσκεψη, που θα γίνει σήμερα, στις 7:30 μ.μ στο Δημαρχείο Ευδήλου (αίθουσα συνεδριάσεων Δημοτικού Συμβουλίου).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ