ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 28 Φλεβάρη 2009
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΜΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΕΙΡΑΙΑ
Οχι στην εκχώρηση υπηρεσιών σε ιδιώτες

Καταγγέλλει την απόφαση της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης να αναθέσει σε τράπεζα τη μηχανοργάνωση της μισθοδοσίας στα σχολεία

Την απόφαση της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά να εκχωρήσει τη μηχανοργάνωση της μισθοδοσίας των εργαζομένων εκπαιδευτικών σε ιδιωτική εταιρεία, καταγγέλλει, με ανακοίνωσή του, το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών Πειραιά, σημειώνοντας ότι αποτελεί υλοποίηση των πολιτικών κατευθύνσεων των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ για την ανάθεση σε ιδιώτες υπηρεσιών που πρέπει να καλύπτονται από το Δημόσιο.

Στα πλαίσια αυτής της πολιτικής, τονίζουν οι ταξικές δυνάμεις, η υποστηρικτική για τα σχολεία λειτουργία της μηχανοργάνωσης θεωρείται περιττό έξοδο. Δεν στελεχώνεται και δεν εξοπλίζεται, με στόχο να παραδοθεί στο τραπεζικό κεφάλαιο. Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν υπάρχει θεσμικό πλαίσιο, που να ορίζει ότι η υπηρεσία αυτή στελεχώνεται από δημόσιους υπαλλήλους, επιφορτισμένους ειδικά με το συγκεκριμένο καθήκον. Αντιθέτως, σήμερα μεγάλο τμήμα του έργου της μηχανοργάνωσης και της μισθοδοσίας το εκτελούν εκπαιδευτικοί, δηλαδή εργαζόμενοι που έχουν προσληφθεί για άλλο λόγο!

Πέραν των άλλων, επισημαίνει το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών Πειραιά, η συγκεκριμένη απόφαση είναι φανερό ότι εκχωρεί προσωπικά δεδομένα (υπηρεσιακές μεταβολές, περικοπές από απεργίες, δάνεια και ύψος μισθού κλπ.) στους ιδιώτες, δίνοντάς τους έτσι τη δυνατότητα να τα χρησιμοποιήσουν για κάθε σκοπό. Οι ταξικές δυνάμεις απαιτούν την άμεση απόσυρση της απόφασης. Διεκδικούν: Τη στελέχωση της υπηρεσίας μηχανοργάνωσης με το αναγκαίο προσωπικό (προσλήψεις επιστημονικού προσωπικού από ΥΠΕΠΘ) και λογισμικό, ώστε να συνεχίσει αυτή να λειτουργεί απρόσκοπτα προς όφελος των συναδέλφων. Τη θεσμοθέτηση υπηρεσίας μηχανοργάνωσης σε όλες τις Διευθύνσεις, στις οποίες θα περάσει όλο το έργο της πληρωμής του εκπαιδευτικού. Να απαλλαγούν τα σχολεία από τη μισθοδοσία.

ΑΡΕΙΟΣ ΠΑΓΟΣ
Κι άλλη απόφαση στην αντεργατική φαρέτρα

Αναίρεσε προηγούμενη απόφαση, που δικαίωνε εργαζόμενη για εργατικό «ατύχημα» στα ΕΛΤΑ

Αλλη μια απόφαση προσθέτει τον τελευταίο καιρό ο Αρειος Πάγος στην αντεργατική φαρέτρα του κεφαλαίου. Το Β2 Τμήμα του Αρείου Πάγου αναίρεσε την υπ' αριθμόν 928/2007 απόφαση του Εφετείου Αθήνας, με την οποία είχε δικαιωθεί εργαζόμενη των ΕΛΤΑ, καθώς είχε κριθεί ότι υπέστη εργατικό ατύχημα σε ώρα εργασίας. Αντίθετα, ο Αρειος Πάγος έκρινε ότι δεν υπήρξε «βίαιο συμβάν» και αναίρεσε την εφετειακή απόφαση με το σκεπτικό ότι περιέχει ανεπαρκείς και αντιφατικές αιτιολογίες.

Ειδικότερα, η υπόθεση έχει ως εξής: Υπάλληλος των ΕΛΤΑ το 2002 άρχισε να παρουσιάζει ιλίγγους και απώλεια συνείδησης τόσο κατά τη διάρκεια της εργασίας, όσο και τις ώρες που ήταν σπίτι της. Αν και ζήτησε από την εργοδοσία να αλλάξει πόστο, ώστε να μην έρχεται σε επαφή με το κοινό, το αίτημά της δεν έγινε δεκτό από τους προϊσταμένους της. Σε νέο λιποθυμικό επεισόδιο έπεσε στο δάπεδο και υπέστη κάκωση στο κεφάλι, ενώ από τότε η κατάστασή της επιδεινώθηκε και συνέχισε να μπαινοβγαίνει στα νοσοκομεία.

Το Εφετείο αναγνώρισε ότι η περίπτωση της υπαλλήλου συνιστά εργατικό ατύχημα, καθώς ο εργοδότης της θα έπρεπε να της αναθέσει ελαφρύτερα καθήκοντα, μια και γνώριζε το πρόβλημα της υγείας της, ενώ από αμέλεια και αδιαφορία δεν έλαβε τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της υγείας της. Σημειώνεται ότι με απόφαση της υγειονομικής επιτροπής η εργαζόμενη πάσχει από «άτυπες κυκλοειδείς ψυχώσεις και είναι ανίκανη προς εργασία με ποσοστό αναπηρίας 60%».

Ωστόσο, ο Αρειος Πάγος αναφέρει ότι, σύμφωνα με την εργατική νομοθεσία, ως ατύχημα από βίαιο συμβάν που επήλθε κατά την εκτέλεση της εργασίας σε εργαζόμενο θεωρείται «κάθε βλάβη, η οποία είναι αποτέλεσμα βίαιης και αιφνίδιας επενέργειας εξωτερικού αιτίου που δε θα ελάμβανε χώρα χωρίς την εργασία και την εκτέλεσή της υπό τις δεδομένες περιστάσεις εκτελέσεως αυτής». Ετσι, κατά τον Αρειο Πάγο, το Εφετείο δε στοιχειοθέτησε ότι υπήρξε βίαιο συμβάν για να ενταχθεί στη νομοθεσία για τα εργατικά ατυχήματα!

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
Απαιτούν αναβάθμιση του ΙΚΑ

Διαμαρτυρίες σε Ελευσίνα και Νέα Ιωνία

Η άθλια κατάσταση στις υποδομές και τις υπηρεσίες του ΙΚΑ βγάζει τους συνταξιούχους στους δρόμους
Η άθλια κατάσταση στις υποδομές και τις υπηρεσίες του ΙΚΑ βγάζει τους συνταξιούχους στους δρόμους
Με αγωνιστική συγκέντρωση έξω από τα ιατρεία του ΙΚΑ προχτές το πρωί οι συνταξιούχοι της Ελευσίνας διεκδίκησαν νέο κατάλληλο ιδιόκτητο κτίριο του ΙΚΑ πλήρως στελεχωμένο με γιατρούς και μόνιμο προσωπικό. Στην κινητοποίηση που διοργάνωσε η Ενωση Συνταξιούχων ΙΚΑ Ελευσίνας, οι συνταξιούχοι βρήκαν αλληλέγγυους στο πλευρό τους ταξικά σωματεία και συνδικαλιστές της Γραμματείας Θριασίου του ΠΑΜΕ. Ταυτόχρονα, με συνθήματα και με μοίρασμα ανακοινώσεων βρήκαν τη μεγάλη συμπαράσταση από όλους τους ασφαλισμένους που πήγαν χτες στα ιατρεία του ΙΚΑ.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω απ' το υποκατάστημα του ΙΚΑ Νέας Ιωνίας πραγματοποίησαν την περασμένη Τρίτη συνταξιούχοι και ασφαλισμένοι διαμαρτυρόμενοι για τη μεταφορά των ιατρείων της περιοχής. Υπογράμμισαν ότι η απόφαση του ΙΚΑ να μεταστεγάσει την ιατρική μονάδα σε περιοχή μακριά από το κέντρο της πόλης θα ταλαιπωρεί τους ασφαλισμένους και το προσωπικό, τη στιγμή μάλιστα που υπάρχει διαθέσιμο κτίριο για ενοικίαση σχεδόν απέναντι από το υποκατάστημα και με τα μισά χρήματα από το εν λόγω ακατάλληλο κτίριο.

Για το ίδιο θέμα, την Τετάρτη μέλη της διοίκησης του Συνδέσμου Συνταξιούχων ΙΚΑ και Επικουρικής Ασφάλισης, με τη συμμετοχή του προέδρου της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων Δ. Μαυροδόγλου, συναντήθηκαν με το διοικητή του ΙΚΑ Θ. Αμπατζόγλου. Στον οποίο επέδωσαν ψήφισμα διαμαρτυρίας φορέων και σωματείων της Ν. Ιωνίας.

ΠΑΜΕ - ΠΑΣΥ
Διαδήλωσαν στις Αρχάνες

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν χτες το απόγευμα η Γραμματεία Ηρακλείου του ΠΑΜΕ και η ΠΑΣΥ στις Αρχάνες Ηρακλείου ενάντια στην απόφαση της διοίκησης του Συνεταιρισμού Αρχανών να μεταβάλει για το 2009 και με την απειλή της απόλυσης τις συμβάσεις 12 υπαλλήλων από αορίστου σε διαλείπουσας διάρκειας 8 μηνών με τετράμηνη υποχρεωτική άδεια άνευ αποδοχών. Η συγκέντρωση έγινε στην κεντρική πλατεία των Αρχανών με τη συμμετοχή εργαζομένων, αγροτών και νεολαίας. Ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης με πανό και συνθήματα που καλούσαν εργάτες και αγρότες σε κοινό μέτωπο ενάντια στην πολιτική της ΕΕ, που έχει οδηγήσει αγρότες και εργάτες στην εξαθλίωση. Κατήγγειλαν τις ευθύνες του Συνεταιρισμού αλλά και του Αγροτικού Συλλόγου, που στα πλαίσια αυτής της πολιτικής όλα αυτά τα χρόνια δεν έκαναν τίποτε, αρκούμενοι σε διαχειριστικές λογικές που είχαν ως αποτέλεσμα να οδηγηθεί σε άθλια οικονομική κατάσταση ο Συνεταιρισμός. Οι εργαζόμενοι, όχι μόνο δεν έχουν υπογράψει τις νέες συμβάσεις αλλά δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους.

ΚΑΦΕ - ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ «ΖΕΠΕΛΙΝ»
Ανεργοι και απλήρωτοι

Στο δρόμο και απλήρωτοι έμειναν 25 περίπου εργαζόμενοι στο (καφέ - εστιατόριο) «Ζέπελιν» που βρίσκεται στο Αττικό Αλσος, καθώς η υπερνομαρχία Αθηνών, στην οποία ανήκει το ακίνητο, σφράγισε τελικά την επιχείρηση, μετά από χρόνια δικαστική διαμάχη (στην οποία και δικαιώθηκε) με τον επιχειρηματία που το είχε μισθώσει. Η όποια «κόντρα» μεταξύ του επιχειρηματία και της υπερνομαρχίας, οι όποιες επιδιώξεις τους, είχαν «θύματα» για ακόμα μια φορά τους εργαζόμενους.

Τις τεράστιες ευθύνες που μοιράζονται ο εργοδότης, η υπερνομαρχία, αλλά και το υπουργείο Απασχόλησης, ανέδειξαν σε χτεσινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με μεγάλη συμμετοχή των εργαζομένων από την επιχείρηση, στο Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού και Ξενοδοχείων. Σημειώνεται ότι στους εργαζόμενους οφείλονται και δεδουλευμένα, ενώ αυτό που κύρια συζητήθηκε και καταλήχθηκε στη σύσκεψη είναι η απαίτηση και διεκδίκηση: να μη χαθεί ούτε μια θέση εργασίας.

Σ' αυτήν την κατεύθυνση το συνδικάτο έχει κάνει ήδη μια πρώτη παρέμβαση στην αρμόδια Επιθεώρηση Εργασίας για την εξόφληση των οφειλόμενων στους εργαζόμενους, καθώς και στο υπουργείο Απασχόλησης, απαιτώντας άμεσα συνάντηση με την υφυπουργό Απασχόλησης και με αίτημα τη διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ