ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 28 Φλεβάρη 2009
Σελ. /32
Μουσικές συναντήσεις

Milo Z
Milo Z
Τραγούδια που πατάνε πότε σε παραδοσιακά μοτίβα και πότε στο λυρισμό μιας μπαλάντας, παρουσιάζει η Ξανθίππη Καραθανάση, κάθε Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο (11 μ.μ.), στο «Χαμάμ» (Δημοφώντος 97, Ανω Πετράλωνα, 210 3421212). Μαζί της ο σολίστας του μπουζουκιού και συνθέτης Χρήστος Κωνσταντίνου. Στο τραγούδι συμμετέχουν ο Ζαχαρίας Καρούνης και η Σοφία Τζαβάρα.

  • Οι «Τρόπος» υπόσχονται μια βραδιά γεμάτη τραγούδια και απρόσμενες «συναντήσεις», απόψε στο «Μπαράκι του Βασίλη». Από τη «Ρωγμή του χρόνου», μέχρι «Τ' αστέρι του βοριά» κι από το «Soldier of Fortune» μέχρι «Το τραγούδι της ξενιτιάς», το «Caruso», την «Αχάριστη», το «Fly Me to the Moon»...
  • Τρεις νέοι δημιουργοί και μουσικοί δεξιοτέχνες (ούτι, κλαρίνο, κανονάκι), οι Στέλιος Βαρβέρης, Θοδωρής Γεωργόπουλος, Μανώλης Καρπάθιος, παρουσιάζουν τραγούδια και οργανικούς σκοπούς, αύριο, στο «Καφεθέατρο» (Κοδριγκτώνος 2, 2108235467). Μαζί τους οι τραγουδιστές Μαρίνα Μανωλάκου, Μιχάλης Ζάμπας και Ειρήνη Νικολάου.
  • Ο πασίγνωστος μετρ του σύγχρονου φανκ Milo Z (φωτ.) επιστρέφει από αύριο, με τη δυναμική συντροφιά του, στο «Half Note» (Τριβωνιανού 17, Μετς) για επιπλέον παραστάσεις, μέχρι 5/3. Το πρόγραμμά τους, ένα μουσικό αμάλγαμα καυτού τζαζ φανκ, ρυθμικού χιπ-χοπ, έντονων χορευτικών ρυθμών και μοναδικών σόουλ χρωμάτων.
Η ζωγραφική των σκιτσογράφων

Εργο του Κώστα Γρηγοριάδη
Εργο του Κώστα Γρηγοριάδη
Η σκιτσογραφία «γέννησε» τη ζωγραφική ή η ζωγραφική τη σκιτσογραφία; Στο ερώτημα αυτό επιχειρούν να δώσουν απάντηση με τα έργα τους έντεκα σκιτσογράφοι - γελοιογράφοι, που συμμετέχουν στην ομαδική έκθεση στο «Μουσείο Γ. Γουναρόπουλου» του Δήμου Ζωγράφου (Γ. Γουναρόπουλου 6, Ανω Ιλίσια, τηλ: 210 7487657 και 210 7777601 ). Μέσα από τον εικαστικό χώρο της καθημερινότητας, όπως αυτός εκφράζεται με τις γελοιογραφίες τους στις σελίδες των Αθηναϊκών καθημερινών εφημερίδων και περιοδικών, οι σκιτσογράφοι, σ' αυτή την πρώτη τους ομαδική έκθεση, παρουσιάζουν την καθαρά ζωγραφική τους έμπνευση. Μία διαφορετική πλευρά της δημιουργίας τους, που δεν έχει να κάνει με τη νευρώδη γραμμή, την ακρίβεια και τη λιτότητα των εκφραστικών μέσων, το καυστικό χιούμορ και το σχολιασμό της καθημερινότητας, όπως αυτά αποτυπώνονται στα σκίτσα, αλλά με τις αρετές της ζωγραφικής πράξης.

Στην έκθεση συμμετέχει ο σκιτσογράφος του «Ρ», Κώστας Γρηγοριάδης. Ακόμη, οι: Κώστας Βλάχος (Κωστάκης), Δημήτρης Γεωργοπάλης, Γ. Κουφογιώργος, Γιάννης Λογοθέτης (ΛΟΓΟ), Η. Δελλόγλου (Μακρής), Πάνος Μαραγκός, Νίκος Μαρουλάκης, Εφη Ξένου, Σπύρος Ορνεράκης, Στάθης Σταυρόπουλος (Στάθης). Ολοι τους είναι μέλη της Λέσχης Ελλήνων Γελοιογράφων, που λειτουργεί στο πλαίσιο της ΕΣΗΕΑ. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 20/3.

Η «ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ» ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ
  • «Από το 17ο στο 18ο Συνέδριο του ΚΚΕ»- ΚΕ του ΚΚΕ
  • «Η δεξιά παρέκκλιση στο ΚΚ(ΜΠ) - Ι. Β. Στάλιν
  • «Γράμμος. Στα βήματα του ΔΣΕ» - Ιστορικός, ταξιδιωτικός οδηγός. Συλλογικό
  • «Τ' αγριολούλουδα του Βαρλάμου» -Λεύκωμα (Γιώργης Βαρλάμος).
μια ΕΚΘΕΣΗ

Εργο του Ι. Μουχασίρη
Εργο του Ι. Μουχασίρη
Από 3/3-4/4 στον τεχνοχώρο «Το Μήλο» (πλ. Προσκόπων, Αμύντα 11, Παγκράτι), θα παρουσιαστεί ζωγραφική του Ιωάννη Μουχασίρη με τίτλο «Πεπτωκότες». Η έκθεση περιλαμβάνει ακριλικούς πίνακες, εμπνευσμένους από τη μορφή, το βίο και το έργο μεγάλων Ελλήνων και ξένων ποιητών. Οπως σημειώνει ο ποιητής Γιώργος Κακουλίδης: «Ο Μουχασίρης είναι ένας από τους μετρημένους στα δάχτυλα ζωγράφους που δε φοβάται να αναμετρηθεί με το κυρίαρχο στοιχείο κάθε αιώνα, τη βία. Η χαρούμενη βία είναι το σήμα του, που διαπερνά το έργο του, δίνοντας αίμα στο θέμα. Αυτή δίνει ζωή στους ήρωές του, που αρχίζουν τη ζωή τους από το τέλος. Είναι το δώρο του στη βία, γιατί την προβάλλει χαρούμενη να αρνείται κάθε έννοια της μοίρας...».

Πενήντα έργα μικρών και μεγάλων διαστάσεων, που φιλοτεχνήθηκαν από το 1986 έως σήμερα, παρουσιάζει (5-28/3) η Λίλα Παπούλα, στο «Σπίτι της Κύπρου» (Ηρακλείτου 10). Οψεις της φύσης, αγροί που χρωματίζονται από τις τέσσερις εποχές, ουρανοί, χωμάτινοι κρατήρες, μοναχικά δέντρα, τρένα, κομμάτια πόλης, απόψεις σπιτιών, αλλά και ανθρώπινες μορφές που ενυπάρχουν διακριτικά, ως ισχνές, μικροσκοπικές φιγούρες, συνθέτουν τη νέα της δουλειά.

μια ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

Το Εθνικό Θέατρο παρουσιάζει (έως τις 8/3) στο «Σύγχρονο Θέατρο Αθήνας», το έργο του Λιβανέζου, Γαλλοκαναδού υπηκόου, ηθοποιού, σκηνοθέτη και συγγραφέα Ουαζντί Μουαουάντ «Οι διψασμένοι». Εργο, που με πικρό, ειρωνικό χιούμορ μιλά για την ανήσυχη, συνήθως καίρια κριτική «ματιά», την οργή και τον «πνιγμό» των εφήβων από τη σύγχρονη κοινωνία της εμπορευματοποίησης αξιών και θεσμών, της εκμετάλλευσης του ανίσχυρου από κάθε ισχυρότερο, της ανασφάλειας, της ανούσιας εκπαίδευσης, και μύρια άλλα κακά. Το ενδιαφέρον, με αγάπη και έγνοια για το πού οδηγείται ο νέος άνθρωπος, έργο (μετάφραση Εφη Γιαννοπούλου) βαθαίνει σε σημασία, με την απέριττη σκηνογραφικά και ενδυματολογικά (Ολγα Λεοντιάδου), γεμάτη θέρμη ψυχής, τρυφερότητας, νεανικά ανάλαφρης, «παιγνιώδους» διάθεσης, με αίσθηση του χιούμορ, χιούμορ που υπογραμμίζει την υποδόρια δραματικότητα του έργου, σκηνοθεσία του ηθοποιού Μανώλη Μαυρομματάκη, σε συνεργασία με τη χορογράφο Τζένη Αργυρίου. Σκηνοθεσία, που πέτυχε και το να κοσμείται με πολύ καλές ερμηνείες, πρωτίστως του ίδιου, αλλά και δύο νέων ταλαντούχων ηθοποιών. Των Προμηθέα Αλειφερόπουλου και Στεφανίας Γουλιώτη.

μια ΣΥΝΑΥΛΙΑ

Το μουσικό σύνολο της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών «Ηχόχρωμα», με τη σύμπραξη νέων σολίστ, παρουσιάζει έργα Μότσαρτ, στη συναυλία του, (3/3, 8.30 μ.μ.), στο Μουσείο Μπενάκη - Πειραιώς 138, υπό τη διεύθυνση του Νικόλαου Χαλιάσα. Θα ερμηνεύσει τη Συμφωνία κοντσερτάντε σε Μι ύφεση μείζονα, με σολίστ τους Κωνσταντίνο Γιοβάνη (όμποε), Σπυρίδωνα Τζέκο (κλαρινέτο), Δημήτρη Ντακοβάνο (φαγκότο) και Ιωάννη Γούναρη (κόρνο). Επίσης, διάσημες άριες από όπερές του, με σολίστ τη μεσόφωνο Αικατερίνη Ρούσσου, καθώς και δύο κοντσέρτα του για πιάνο (αρ. 20 και 25), με σολίστ τους πιανίστες Γιάννη Τσανακαλιώτη και Γιάννη Γιαννόπουλο.

ένα ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις της ΚΝΕ στο «Συρμό» και το πρόγραμμά τους αυτές τις μέρες περιλαμβάνει:

Σήμερα Σάββατο, στις 10 μ.μ., συναυλία με τα συγκροτήματα «Ασπονδοι» και «Χαμένα Ονειρα».

Αύριο Κυριακή, στις 10 μ.μ., ντίσκο πάρτι με τους «Funkey».

Το πρόγραμμα της ΚΝΕ στο «Συρμό» ξαναρχίζει την Πέμπτη 5 Μάρτη, με την προβολή, στις 9.30 μ.μ., της ταινίας «Κομμούνα».

Την Παρασκευή 6 Μάρτη, στις 10.30 μ.μ., προγραμματίζει πάρτι η Οργάνωση Σπουδάζουσας Αθήνας.

Το Σάββατο 7 Μάρτη, στις 10 μ.μ., συναυλία έντεχνου - λαϊκού τραγουδιού με το συγκρότημα «Παρελθόντες Χρόνοι».

Την Κυριακή 8 Μάρτη, στις 9 μ.μ., με αφορμή τη Μέρα της Γυναίκας, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση για την πραγματική ισοτιμία των γυναικών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ