ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 28 Φλεβάρη 2009
Σελ. /32
ΕΣΣΔ... ο «κατακτητής»

Χτες το ΑΠΕ αναμετάδωσε είδηση του Γερμανικού Πρακτορείου, σύμφωνα με την οποία τρεις νεαροί Εσθονοί βεβήλωσαν μνημείο επειδή το θεώρησαν... κομμουνιστικό, αλλά τελικά καταδικάστηκαν επειδή έκαναν λάθος!

Οι τρεις αυτοαποκαλούμενοι «πατριώτες» δήλωσαν «προσβεβλημένοι» από την ύπαρξη του μνημείου και το έβαψαν με τα χρώματα της σημαίας της Εσθονίας. Ωστόσο, το μνημείο που αποκαλείται «Κενοτάφιο των Θυμάτων της Τρομοκρατίας» είναι «ουσιαστικά αφιερωμένο στα θύματα του φασισμού» σύμφωνα με το τηλεγράφημα.

Η είδηση έχει τίτλο «Βεβήλωσαν το... λάθος μνημείο και έτσι καταδικάστηκαν» γεγονός που ευλόγως σημαίνει πως αν το μνημείο ήταν «κομμουνιστικό» δε θα υπήρχε πρόβλημα! Το χειρότερο ίσως όμως είναι, ότι το τηλεγράφημα καταλήγει ως εξής: «Η Εσθονία ανέκτησε την ανεξαρτησία της από τη Σοβιετική Ενωση το 1991, μετά από μισό αιώνα κατοχής»! Προφανώς το ΑΠΕ εκλαμβάνει την ΕΣΣΔ ως μια ψευδεπίγραφη «ένωση» η οποία ουσιαστικά αποτελούνταν από «κατεχόμενες» από τους «μπολσεβίκους» χώρες. Αγνοια; Κατάντια; Μάλλον χροντροκομμένος αντικομμουνισμός...

Για τους εργάτες δεν έχουν...

Παπαγεωργίου Βασίλης

Εχουμε ακούσει δικαιολογίες και δικαιολογίες. Αλλά το γεγονός ότι περίπου 300 άνεργοι σε περιοχή της Γορτυνίας - σε μια από τις πιο φτωχές επαρχίες της χώρας - δεν έχουν πάρει ακόμη το επίδομα των 600 ευρώ (δίνεται μέχρι τα Χριστούγεννα) που δικαιούνται από την Εφορία και συγκεκριμένα από τη ΔΟΥ Τροπαίων λόγω έλλειψης ...προσωπικού πάει πολύ. Βέβαια, οι ...Εφορίες τους, όταν χρειάζεται να «τσιμπήσουν» κανένα μεροκαματιάρη που χρωστάει τρεις και εξήντα ή να παραγράψουν χρέη κεφαλαιοκρατών, διαθέτουν ...πληθώρα υπαλλήλων και για τις δύο περιπτώσεις και αναλόγως πράττουν. Οταν, όμως, είναι να δώσουν χρήματα, τα οποία δικαιούνται άνθρωποι που τα έχουν πραγματικά ανάγκη, τότε επικαλούνται από λάθη στις αιτήσεις μέχρι και έλλειψη προσωπικού. Αστικό κράτος γαρ, είτε με «πράσινη», είτε με «μπλε» κυβέρνηση...

Παιχνίδια με τις τιμές

Αυξήσεις στις τιμές των σαρακοστιανών μέχρι και 55,56% κατέγραψε το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτή (ΚΕΠΚΑ), ενώ τις μειώσεις προτίμησε να... συγκρατήσει το υπουργείο Ανάπτυξης που εξέδωσε χτες σχετική... πανηγυρική ανακοίνωση. Φθηνότερα τα οπωροκηπευτικά (που πέρσι είχαν φτάσει «στο Θεό» ελέω κακοκαιρίας), φθηνότερη η λαγάνα (κατά 10,72% - 16,67%, ενώ η τιμή στο αλεύρι έχει μειωθεί περισσότερο από 21%), φθηνότερος ο χαλβάς (δίνει όμως τιμές υψηλότερες μέχρι και 22,9% σε σύγκριση με περσινές τιμοληψίες καταναλωτικών οργανώσεων). Εντελώς «συμπτωματικά», από την ίδια... σκοπιά τα έβλεπε τα πράγματα και πέρσι το υπουργείο, όταν δεν έβλεπε πουθενά ακρίβεια την ώρα που από τιμοληψίες καταναλωτικών οργανώσεων προέκυπταν ανατιμήσεις μέχρι και 233,33%. Σε κάθε περίπτωση ό,τι τιμές και να θέλει να βλέπει το υπουργείο, οι εργαζόμενοι είναι γνώστες της πραγματικότητας και το πιο ενδεικτικό μέτρο είναι τα εισοδήματά τους, που ακόμα και σε περιστασιακά μειωμένες τιμές θα είναι πολύ δύσκολο να τους επιτρέψουν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της παράδοσης.

Προστατεύουν το σύστημα τους

Μόνο τους δύο πρώτους μήνες του 2009 έχουν ανακοινωθεί 353.710 απολύσεις σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με στοιχεία του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters. Ο αριθμός αυτός είναι μεγαλύτερος, αφού τα στοιχεία αυτά αφορούν όλους τους κλάδους παγκοσμίως, εκτός απ' τον χρηματοοικονομικό. Την ίδια στιγμή η καπιταλιστικές κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο μοιράζουν εκατοντάδες δισεκατομμύρια στις μεγάλες επιχειρήσεις για τη ...διάσωσή τους. Το προκλητικό είναι ότι οι προσφορές «ζεστού» χρήματος στις μεγάλες επιχειρήσεις ονομάζονται «σχέδια ανάπτυξης». Την ίδια στιγμή, οι εικόνες απόλυτης εξαθλίωσης στoν «πολιτισμένο» κόσμο πολλαπλασιάζονται με απίστευτους ρυθμούς. Και οι κυβερνήσεις απαντούν με μελλοντικά μέτρα «ενίσχυσης της απασχόλησης», στα μέτρα των αναγκών της κερδοφορίας των επιχειρήσεων. Οι «διορθωτικές» κινήσεις για την οικονομική κρίση δεν είναι τίποτα άλλο παρά στήριξη του συστήματος. Εξασφάλιση των κερδών των επιχειρήσεων και τίποτα παραπάνω.


Ευρωμονοδρομίες...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΑΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΜΕ καλά από αυτά που γράφονται, ο πρωθυπουργός, την Κυριακή, θα προσπαθήσει να πείσει τους ομολόγους του στις Βρυξέλλες ότι ...θα ξεζουμίσει επαρκώς τον ελληνικό λαό.

Γιατί, αν δεν τους πείσει, θα του ζητήσουν νέα, έκτακτα μέτρα λιτότητας και συμπίεσης του εισοδήματος...

Ωραίους προβληματισμούς έχουν αυτοί οι Ευρωπαίοι «ηγέτες»: Κάθονται και «παίζουν» με τη δυστυχία εκατομμυρίων ανθρώπων, ξέροντας ότι με την πολιτική τους δημιουργούν ανέχεια και ανεργία.

Φυσικά, για φορολόγηση των πολυεθνικών και των κερδών τους, ούτε καν σκέψη, πόσο μάλλον λόγος. Αλλωστε, γι' αυτά ακριβώς τα κέρδη έχουν άγχος και συνεδριάζουν εκτάκτως.

Κατά τα άλλα, αυτές οι διασκέψεις κορυφής γίνονται για το καλό των λαών της Ευρώπης και φροντίζουν για το παρόν και το μέλλον μας.

ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ 15 Μάρτη, θα ξεκινήσει η καταβολή των ενισχύσεων στους αγρότες που έταξε η κυβέρνηση μετά τις κινητοποιήσεις τους, σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό.

Για να δούμε, όντως, έτσι θα έχουν τα πράγματα; Γιατί ειδικά σε αυτό το υπουργείο έχουν γίνει ...επιστήμη τα κόλπα, ώστε να καθυστερούν οι ενισχύσεις και να περικόπτονται δικαιούχοι.

Ρωτήστε επ' αυτού τους πυρόπληκτους αγρότες της Ηλείας. Ακόμη δεν έχουν ξεμπλέξει.

ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟΙ να οπλοφορούν 3 στους 50 αστυνομικούς που πέρασαν ψυχομετρικά τεστ, όπως διαβάζουμε...

Γρηγοριάδης Κώστας

Αν κάνουμε μια πρόχειρη αναγωγή στο σύνολο του δυναμικού των μηχανισμών καταστολής, τότε μάλλον συμπεραίνουμε ότι κυκλοφορούν ...πολλά ανεξέλεγκτα όπλα ανάμεσά μας.

Και ο βασικός προμηθευτής είναι το ίδιο το κράτος. Πράγμα, που μάλλον σε κάνει να αισθάνεσαι άβολα.

Ιδίως, όταν ξέρεις πως ο προσανατολισμός της αστυνομίας μόνο στην αντιμετώπιση της εγκληματικότητας δε στρέφεται. Αντιθέτως, το πώς θα καταστείλουν το λαϊκό κίνημα έχουν κατά βάση στο μυαλό τους.

Με ποιο δικαίωμα;

Για άλλη μια φορά, οι Αμερικανοί ιμπεριαλιστές με την περιβόητη «Ετήσια Εκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τα ανθρώπινα δικαιώματα» επιχειρούν να εμφανιστούν ως οι θεματοφύλακες των πάντων. Στη μακροσκελέστατη έκθεσή τους που περιλαμβάνει κυριολεκτικά όλη την υφήλιο, πάντα ξεχωρίζουν οι χώρες που στοχοποιούν οι ΗΠΑ, με το ιδεολόγημα της δήθεν «εμπέδωσης της δημοκρατίας». Και βέβαια το κύριο ερώτημα που προκύπτει αβίαστα είναι «από πού και ως πού». Ποιος έδωσε το δικαίωμα στον αρχιεγκληματία να «το παίζει» εισαγγελέας;

Η έκθεση αυτή που αναφέρεται στο 2008, προλογίζεται και κατατίθεται στο Κογκρέσο από την σημερινή υπουργό Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον και βάζει στο στόχαστρο ιδιαίτερα χώρες που αποτελούν «εμπόδια» στα ιμπεριαλιστικά σχέδια. Η Κούβα, η Βενεζουέλα, η Βολιβία, η ΛΔ Κορέας, το Βιετνάμ αλλά και η Κίνα, η Ρωσία, το Ιράν, χώρες της Αφρικής και της Ασίας έχουν την ...τιμητική τους. Γίνεται λόγος για «παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» (έτσι όπως τα ζυγίζουν οι ΗΠΑ), για «ανελευθερία της έκφρασης και του Τύπου». Ολα αυτά με παραινέσεις και προτροπές για να ...ενισχυθούν δήθεν οι δημοκρατικοί θεσμοί.

Για τη χώρα μας, η έκθεση κινείται στην πάγια γραμμή όλων των προηγούμενων χρόνων. Υπάρχουν νουθεσίες για «μεγαλύτερη ασφάλεια» σε μια πάντως ...εμπεδωμένη «συνταγματική πολυκομματική δημοκρατία», ωστόσο γίνονται κριτικές αναφορές στην αστυνομική αυθαιρεσία (περίπτωση της δολοφονίας του 15χρονου τον περασμένο Δεκέμβρη), στην κρατική διαφθορά, στην κατάσταση των Τσιγγάνων, των μεταναστών, των φυλακισμένων, ενώ δεν ξεχνάει να ανακινήσει, με έμμεσο τρόπο, θέμα «μουσουλμανικής μειονότητας» και «μακεδονικής γλώσσας». Φυσικά, όλα αυτά στη λογική να ασκηθούν μεγαλύτερες πιέσεις στην Ελλάδα, ώστε να συμβάλει πιο αποφασιστικά στους ευρύτερους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.

Ομως, πάει πολύ και εξοργίζει κάθε καλοπροαίρετο άνθρωπο, ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός να εμφανίζεται ως ο «υπεράνω» κριτής. Και αυτό γιατί είναι απύθμενη πρόκληση να μιλάει για ανθρώπινα δικαιώματα η χώρα :

  • που δε σέβεται καμία διεθνή συνθήκη, που στο εσωτερικό της υπάρχουν φαινόμενα ρατσισμού,
  • που δεν εξασφαλίζει για εκατομμύρια πολίτες της τα στοιχειώδη για τη ζωή,
  • που παραβιάζει ακόμα και τη δική της νομοθεσία στην περίπτωση των 5 Κουβανών αγωνιστών που θέλησαν να προστατεύσουν την πατρίδα τους από την αντικουβανική μαφία,
  • που δίνει άσυλο σε εγκληματίες τύπου Ποσάδα Καρίλες, που καμαρώνει δημόσια ότι είναι υπεύθυνος για σειρά εγκληματικών πράξεων κατά της Κούβας,
  • που έχει πλημμυρίσει στο αίμα δεκάδες λαούς, στη Γιουγκοσλαβία, στο Αφγανιστάν, στο Ιράκ, για να θυμηθούμε τα πιο πρόσφατα εγκλήματα από το μακρύ κατάλογο των γενοκτονιών που έχει διαπράξει στο διάβα του χρόνου, έχει το θράσος να μιλάει για ...ανθρώπινα δικαιώματα.

Τη φόρα και το θράσος στο κράτος αρχιτρομοκράτη των ΗΠΑ, πρέπει να την κόψουν τα λαϊκά κινήματα σε όλο τον κόσμο με τον αντιιμπεριαλιστικό αντιμονοπωλιακό αγώνα τους. Και δε φτάνει η εναντίωση στους πολέμους. Αυτό που πρέπει να χτυπηθεί είναι η ίδια η στρατηγική του ιμπεριαλισμού, που οδηγεί στις επεμβάσεις, στη φτώχεια και την εξαθλίωση. Και αυτό σημαίνει ότι οι εργάτες και τα άλλα εκμεταλλευόμενα λαϊκά στρώματα πρέπει να ολοκληρώσουν τον αγώνα με την κατάκτηση της δικής τους εξουσίας και την ανατροπή του καπιταλιστικού συστήματος της βαρβαρότητας και της εκμετάλλευσης στη χώρα τους.


Δημήτρης ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ