ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 20 Μάη 2000
Σελ. /56
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΣΑΚ - ΣΟΦΤΕΞ
Ολοι στην απεργία!

Η παράταξη καλεί τους εργαζόμενους να συμμετέχουν στην απεργία που κήρυξε για τη Δευτέρα το σωματείο, ενάντια στα σχέδια συρρίκνωσης και απολύσεων

«Ολοι στον αγώνα. Ενωμένοι θα νικήσουμε!» Με τα λόγια αυτά, η ΕΣΑΚ - ΣΟΦΤΕΞ καλεί τους εργαζόμενους να πάρουν μέρος στην 24ωρη απεργία που θα γίνει τη Δευτέρα 22 Μάη, ενάντια στα σχέδια διάλυσης της επιχείρησης που εφαρμόζονται από το νέο ιδιοκτήτη και στηρίζονται από την κυβέρνηση.

Στην κινητοποίηση συμπαραστέκεται και το Εργατικό Κέντρο Αθήνας, που, σε ανακοίνωσή του, τονίζει ότι η εργοδοσία παραβιάζει την εργατική νομοθεσία και οδηγεί σε ολοκληρωτική συρρίκνωση την εταιρία.

Οπως τονίζεται στην ανακοίνωση της ΕΣΑΚ - ΣΟΦΤΕΞ, οι εργαζόμενοι καθημερινά βιώνουν τα αποτελέσματα της εγκληματικής πολιτικής ιδιωτικοποιήσεων της κυβέρνησης και αυτών που έβαλαν πλάτη για να περάσει αυτή η πολιτική στη ΣΟΦΤΕΞ. «Η εργοδοσία, με τις πλάτες προφανώς της κυβέρνησης, έχει εξαπολύσει μια πρωτόγνωρη αντεργατική επίθεση σε όλα τα τμήματα, με στόχο να κομματιάσει την επιχείρηση, να μειώσει το προσωπικό δραματικά και να μοσχοπουλήσει το "φιλέτο" της εταιρίας, αποκομίζοντας τεράστια κέρδη», επισημαίνει η ΕΣΑΚ - ΣΟΦΤΕΞ.

Σημειώνει, ακόμη, ότι οι αλλαγές που έχουν γίνει στην επιχείρηση μέχρι στιγμής είναι οι εξής: «Επτά καταχρηστικές απολύσεις, κλείσιμο τμημάτων και "επινοικίαση" άλλων, παράνομες και εκβιαστικές μεταθέσεις προσωπικού, εμπορία προϊόντων εισαγόμενων είτε από την Ιταλία είτε παραγόμενων σε βιοτεχνίες της Θεσσαλονίκης. Επίσης υπάρχει αλλαγή των εργασιακών σχέσεων στην επιχείρηση με την εφαρμογή πολυειδικότητας και εντατικοποίηση της δουλιάς, νέα μείωση αποδοχών των εργαζομένων στη μονάδα Χ1, προκειμένου να "εξυπηρετηθεί" η ΕΛΠΑΚ, απόκρυψη των οργανογραμμάτων που είναι έτοιμα από καιρό, δημιουργία πλεονάζοντος προσωπικού, ενώ υπάρχει μία ημιεπίσημη προσπάθεια εξαναγκασμού εργαζομένων σε "οικειοθελή αποχώρηση"».

«Ο δρόμος της αντίστασης και του αγώνα - υπογραμμίζει η ΕΣΑΚ - ΣΟΦΤΕΞ - είναι πλέον μονόδρομος. Μπορούμε να ανατρέψουμε τα σχέδιά τους, μπορούμε και πρέπει να υπερασπίσουμε το δικαίωμά μας στη δουλιά. Πρέπει να καταλάβουν όλοι - κυβέρνηση και εργοδοσία - ότι, αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά μας, θα κλιμακώσουμε τον αγώνα μας. Δε μας αφήνουν πλέον κανένα περιθώριο και θα έχουν αποκλειστικά την ευθύνη γι' αυτά που θα ακολουθήσουν... Η κυβέρνηση, επιτέλους, πρέπει να αναλάβει τις τεράστιες ευθύνες της, για το χάρισμα της ΣΟΦΤΕΞ και για την κοροϊδία προς τους εργαζόμενους».

Καταλήγοντας, η παράταξη επισημαίνει τα αιτήματα των εργαζομένων για: «Να σταματήσει το κομμάτιασμα και η διάλυση της εταιρίας. Να ακυρωθούν οι επτά καταχρηστικές απολύσεις. Να σταματήσει κάθε προσπάθεια αλλαγής εργασιακών σχέσεων και μείωσης αποδοχών. Να μην κλείσει κανένα τμήμα. Να σταματήσει τώρα κάθε προσπάθεια μείωσης προσωπικού».

«ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΙΚΗ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ»
Προκλητικές οι δηλώσεις του υπουργού

Η παράταξη καταγγέλλει την αντιναυτεργατική πολιτική της κυβέρνησης

Πρόκληση ενάντια στους ναυτεργάτες, στο νησιώτικο πληθυσμό και τους εργαζόμενους της χώρας, χαρακτηρίζει με ανακοίνωσή της τις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας Χρ. Παπουτσή, η «Ναυτεργατική Συνδικαλιστική Κίνηση».

Υπογραμμίζει ότι «αντί ο υπουργός να αναλάβει τις ευθύνες της κυβέρνησής του και τις προσωπικές του, για τις ανεπάρκειες των ακτοπλοΐκών συγκοινωνιών, την ταλαιπωρία των επιβατών και τις βαριές συνέπειες από την «απελευθέρωση» της ακτοπλοΐας, επιχειρεί να καλύψει και να στηρίξει την αυθαιρεσία των μονοπωλίων, που λειτουργούν ως "κράτος εν κράτει"». Τονίζει, επίσης, ότι η κατάργηση του καμποτάζ πλήττει κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, ανοίγει το δρόμο για την άλωση του νευραλγικού χώρου της ακτοπλοΐας από τις πολυεθνικές και θέτει σε κίνδυνο χιλιάδες θέσεις εργασίας.

«Αντί ο υπουργός - συνεχίζει η ανακοίνωση - να αναλάβει τις ευθύνες του για το επικίνδυνο φαινόμενο της "μαύρης" - ανασφάλιστης εργασίας, τις μεσαιωνικές συνθήκες που επικρατούν στα πλοία και ειδικότερα στα ανασφάλιστα, επιτίθεται θρασύτατα ενάντια στους ναυτεργάτες και τις αγωνιστικές τους κινητοποιήσεις, πλασάροντας ψεύτικα διλήμματα που αποσκοπούν στη νομιμοποίηση της αθλιότητας των "πειρατικών" κρουαζιερόπλοιων με σημαίες ευκαιρίας. Αντί να αναλάβει τις ευθύνες του για την όξυνση του προβλήματος της ανεργίας, την εφοπλιστική ασυδοσία, το δουλεμπόριο και τη μετατροπή του Γραφείου Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας, σε εξάρτημα του μεσιτικού κυκλώματος, αναμασά τις εφοπλιστικές θέσεις και αποφαίνεται, αβάσιμα, "περί ειδικοτήτων του παρελθόντος", που δεν μπορούν, δήθεν, να επιβληθούν στα σύγχρονα πλοία».

Η ΝΣΚ καλεί τους ναυτεργάτες να δώσουν αποφασιστική απάντηση στην κυβέρνηση, τον ΥΕΝ - τοποτηρητή των εφοπλιστών συμφερόντων - και τους εφοπλιστές, δυναμώνοντας τους αγώνες τους για την υπεράσπιση του δικαιώματος της εργασίας, για το χτύπημα της «μαύρης» - ανασφάλιστης εργασίας, τη διεύρυνση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων, την προστασία του καμποτάζ και την ανάκληση του κοινοτικού κανονισμού 3577/92.

«Η ζωή - καταλήγει η ανακοίνωση - θέτει επιτακτικά το ζήτημα της εφαρμογής μιας άλλης πολιτικής, που θα κατοχυρώσει το δικαίωμα στη δουλιά, τα ασφαλιστικά - εργασιακά δικαιώματα, θα καταργήσει την εφοπλιστική ασυδοσία, θα συνδέσει τη ναυτιλία με τις πραγματικές ανάγκες της χώρας, των ναυτεργατών και του λαού μας. Στην κατεύθυνση αυτή, αποκτά ιδιαίτερη σημασία η δημιουργία Εθνικού Οργανισμού Ακτοπλοΐκών Συγκοινωνιών,που θα αναλάβει την ανάπτυξη των εσωτερικών θαλάσσιων μεταφορών και θα διασφαλίσει την απρόσκοπτη σύνδεση της ηπειρωτικής με τη νησιωτική Ελλάδα».

ΣΥΜΒΑΣΗ ΠΟΝΤΟΠΟΡΩΝ ΠΛΟΙΩΝ
Απαράδεκτη συμφωνία με τους εφοπλιστές

Μόλις 4% οι αυξήσεις, με ευθύνη της πλειοψηφίας της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας

Στον «αέρα» τινάχτηκαν τα συμφέροντα των ναυτεργατών, καθώς με εσπευσμένες διαδικασίες έκλεισε προχτές, δίνοντας αυξήσεις - «ψίχουλα», η συλλογική σύμβαση εργασίας του 2000 για τα ποντοπόρα πλοία, με ποσοστό αύξησης 4%! Με τις ίδιες διαδικασίες η πλειοψηφία της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας υπέγραψε τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας στα ακτοπλοϊκά και στα τουριστικά πλοία, ανάβοντας έτσι το «πράσινο φως» για την επέλαση των εφοπλιστών σε βάρος κάθε ναυτεργατικού δικαιώματος. Η πλειοψηφία της ΠΝΟ συμπλέει με την κυβέρνηση, η οποία και προετοιμάζει νέα αντιναυτεργατικά μέτρα στα ποντοπόρα πλοία και την κατάργηση κάθε εργασιακού δικαιώματος στα ακτοπλοϊκά, θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο τις 20.000 θέσεις εργασίας των Ελλήνων ναυτεργατών που είναι ναυτολογημένοι σ' αυτά.

Να σημειωθεί ότι η σύμβαση «έκλεισε» στη δεύτερη συνάντηση μεταξύ εφοπλιστών και πλειοψηφίας της ΠΝΟ. Σε κοινή τους ανακοίνωση η Πανελλήνια Ενωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού και η Ενωση Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» τονίζουν: «η πλειοψηφία της ΠΝΟ για ακόμα μια φορά παραιτούμενη και από τα ελάχιστα αιτήματα που η ίδια είχε προβάλει, υπέγραψε τη ΣΣΕ για το 2000 των ποντοπόρων πλοίων 4.500 τόνων και άνω, με το απαράδεκτο ποσοστό αύξησης του 4% και το ξεπούλημα όλων των άλλων αιτημάτων. Την ίδια στιγμή που μόνο από την υποτίμηση της δραχμής έναντι του δολαρίου, οι εφοπλιστές μειώνουν σημαντικά το κόστος εργασίας».

Σημειώνει ότι η συμφωνία της πλειοψηφίας της ΠΝΟ έρχεται σαν συνέχεια και με τους ίδιους απαράδεκτους όρους και με τις άλλες ΣΣΕ που υπέγραψε στις άλλες κατηγορίες πλοίων. Επιβεβαιώνει, δε, όπως υπογραμμίζεται, την ανάγκη της πάλης των ναυτεργατών για την αλλαγή του συσχετισμού δυνάμεων στο ναυτεργατικό συνδικαλιστικό κίνημα και την ανατροπή αυτής της πλειοψηφίας.

Τα σωματεία ΠΕΜΕΝ - «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» καλούν τους ναυτεργάτες με αποφασιστικότητα να συσπειρωθούν γύρω από τις ταξικές αγωνιστικές δυνάμεις στο συνδικαλιστικό κίνημα. «Με την ένταση των αγώνων τους - υπογραμμίζεται τέλος - να ανατρέψουν τα σχέδια και τις επιδιώξεις της κυβέρνησης και των εφοπλιστών που με θράσος και στις διαπραγματεύσεις επανέλαβαν ότι είναι η απομάκρυνση όλων των Ελλήνων ναυτεργατών από τα πλοία ή παραπέρα μείωση του κόστους εργασίας και η μετατροπή της Ελληνικής σημαίας σε σημαία ευκαιρίας».

«ΛΑΝΑΡΑΣ»
Αγωνιστική προειδοποίηση

Καθολικά συμμετείχαν σε κινητοποιήσεις την Πέμπτη οι εργαζόμενοι

Απεργιακές κινητοποιήσεις στα τέσσερα εργοστάσια του ομίλου ΛΑΝΑΡΑ στη Νάουσα πραγματοποίησαν την Πέμπτη οι εργαζόμενοι σ' αυτά, με αφορμή τις απαράδεκτες συνθήκες εργασίας και την άσχημη αντιμετώπιση των εργαζομένων από την επιχείρηση. Παράλληλα, οι εργαζόμενοι - που συμμετείχαν καθολικά στην απεργία - βρίσκονται σε αγωνιστική ετοιμότητα για συνέχιση των κινητοποιήσεων, αν η εργοδοσία συνεχίσει την ίδια τακτική.

Να σημειωθεί ότι στα εργοστάσια του ομίλου ΛΑΝΑΡΑ στη Νάουσα, το τελευταίο διάστημα αφαιρείται αυθαίρετα και παράνομα μέρος των αποδοχών των εργαζομένων, ενώ από την άλλη μεριά η επιχείρηση προβαίνει σε εξαγορές επιχειρήσεων, με αποτέλεσμα τα κέρδη της από το Χρηματιστήριο να ανέρχονται σε δισ. δραχμές.

Τους αγώνες των εργαζομένων στα εργοστάσια ΛΑΝΑΡΑ, χαιρετίζει η Ομοσπονδία Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος και δηλώνει ότι θα είναι δίπλα στους εργαζόμενους σε κάθε αγωνιστική κινητοποίηση που θα απαντάει στην επίθεση της εργοδοσίας.

Με αφορμή την κατάσταση στον όμιλο, η Ομοσπονδία τονίζει, στην ανακοίνωσή της, ότι «η επίθεση της εργοδοσίας στις κατακτήσεις και τα δικαιώματα των εργαζομένων στους κλάδους μας έχει πάρει το τελευταίο διάστημα διαστάσεις, σαν αποτέλεσμα της αντεργατικής πολιτικής της κυβέρνησης».

Οπως σημειώνει η Ομοσπονδία, σε εκατοντάδες επιχειρήσεις του κλάδου της κλωστοϋφαντουργίας δεν εφαρμόζονται οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας, καταργούνται οι σταθερές εργασιακές σχέσεις και το 8ωρο, μειώνονται αυθαίρετα οι κατακτημένες αποδοχές, επικρατεί κλίμα τρομοκρατίας από την εργοδοσία και τους μηχανισμούς της.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ