Σάββατο 20 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΙΚΗ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ»
Προκλητικές οι δηλώσεις του υπουργού

Η παράταξη καταγγέλλει την αντιναυτεργατική πολιτική της κυβέρνησης

Πρόκληση ενάντια στους ναυτεργάτες, στο νησιώτικο πληθυσμό και τους εργαζόμενους της χώρας, χαρακτηρίζει με ανακοίνωσή της τις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας Χρ. Παπουτσή, η «Ναυτεργατική Συνδικαλιστική Κίνηση».

Υπογραμμίζει ότι «αντί ο υπουργός να αναλάβει τις ευθύνες της κυβέρνησής του και τις προσωπικές του, για τις ανεπάρκειες των ακτοπλοΐκών συγκοινωνιών, την ταλαιπωρία των επιβατών και τις βαριές συνέπειες από την «απελευθέρωση» της ακτοπλοΐας, επιχειρεί να καλύψει και να στηρίξει την αυθαιρεσία των μονοπωλίων, που λειτουργούν ως "κράτος εν κράτει"». Τονίζει, επίσης, ότι η κατάργηση του καμποτάζ πλήττει κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, ανοίγει το δρόμο για την άλωση του νευραλγικού χώρου της ακτοπλοΐας από τις πολυεθνικές και θέτει σε κίνδυνο χιλιάδες θέσεις εργασίας.

«Αντί ο υπουργός - συνεχίζει η ανακοίνωση - να αναλάβει τις ευθύνες του για το επικίνδυνο φαινόμενο της "μαύρης" - ανασφάλιστης εργασίας, τις μεσαιωνικές συνθήκες που επικρατούν στα πλοία και ειδικότερα στα ανασφάλιστα, επιτίθεται θρασύτατα ενάντια στους ναυτεργάτες και τις αγωνιστικές τους κινητοποιήσεις, πλασάροντας ψεύτικα διλήμματα που αποσκοπούν στη νομιμοποίηση της αθλιότητας των "πειρατικών" κρουαζιερόπλοιων με σημαίες ευκαιρίας. Αντί να αναλάβει τις ευθύνες του για την όξυνση του προβλήματος της ανεργίας, την εφοπλιστική ασυδοσία, το δουλεμπόριο και τη μετατροπή του Γραφείου Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας, σε εξάρτημα του μεσιτικού κυκλώματος, αναμασά τις εφοπλιστικές θέσεις και αποφαίνεται, αβάσιμα, "περί ειδικοτήτων του παρελθόντος", που δεν μπορούν, δήθεν, να επιβληθούν στα σύγχρονα πλοία».

Η ΝΣΚ καλεί τους ναυτεργάτες να δώσουν αποφασιστική απάντηση στην κυβέρνηση, τον ΥΕΝ - τοποτηρητή των εφοπλιστών συμφερόντων - και τους εφοπλιστές, δυναμώνοντας τους αγώνες τους για την υπεράσπιση του δικαιώματος της εργασίας, για το χτύπημα της «μαύρης» - ανασφάλιστης εργασίας, τη διεύρυνση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων, την προστασία του καμποτάζ και την ανάκληση του κοινοτικού κανονισμού 3577/92.

«Η ζωή - καταλήγει η ανακοίνωση - θέτει επιτακτικά το ζήτημα της εφαρμογής μιας άλλης πολιτικής, που θα κατοχυρώσει το δικαίωμα στη δουλιά, τα ασφαλιστικά - εργασιακά δικαιώματα, θα καταργήσει την εφοπλιστική ασυδοσία, θα συνδέσει τη ναυτιλία με τις πραγματικές ανάγκες της χώρας, των ναυτεργατών και του λαού μας. Στην κατεύθυνση αυτή, αποκτά ιδιαίτερη σημασία η δημιουργία Εθνικού Οργανισμού Ακτοπλοΐκών Συγκοινωνιών,που θα αναλάβει την ανάπτυξη των εσωτερικών θαλάσσιων μεταφορών και θα διασφαλίσει την απρόσκοπτη σύνδεση της ηπειρωτικής με τη νησιωτική Ελλάδα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ